Anasayfa 2000'ler Cin Tepesi (2018) – Film Eleştirisi

Cin Tepesi (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

DFGS ve Bilinmeyen Channel ortaklığında çekilen Cin Tepesi filminin yönetmenliğini Fatih Hasanoğlu ve Furkan Düzen yapmış. Filmin görüntü yönetmenliğini Cihan Kahraman’ın yaptığı filmin başrollerinde Fatih Hasanoğlu, Furkan Düzen ve Biray Dalkıran bulunuyor.

Youtube videolarıyla ünlü Bilinmeyen Channel ekibi üyeleri Furkan Düzen ve Fatih Hasanoğlu’nun Bursa’da cinli olduğu söylenen bir köyde yaptıkları çekimler sırasında cin görüntülerinin kaydını alamamaları üzerine profesyonel bir ekiple tekrar bölgeye gitmelerinin konu edildiği Cin Tepesi filminin reklamlarında ve posterlerinde öne çıkan özelliği özel efekte başvurulmaksızın, ham görüntülerle kurgulanan bir film olacağı yönündeydi. Yine bu yıl gösterime giren ve yine youtube videolarıyla ünlenen Nova Prospekt’in filmiyle neredeyse aynı tema üzerinden ilerleyen filmde, dijital efekt kullanmamak adına çabalamaları dolayısıyla sürekli aynı cümlelerin tekrarlandığı, seçilen bir ya da iki evde pencere kırarak ya da kapıları kapatarak sağlanmaya çalışılan gerilim maalesef oyuncuların da başarısızlığı nedeniyle işe yaramıyor. Birinin unuttuğu replik üzerinden diğeri ilerlemeye çalışıyor ancak film içerisinde tutarsızlıklar silsilesi arka arkaya geliyor. Daha köye ulaşılmasına neredeyse 20 km’den fazla yol varken hava durumunun değişmesiyle ilgili gereksiz diyaloglar, buradan sonra yiyecek alacak bir yer yok denilip halihazırda oturulmakta olan bir köydeki yaşlı amcalarla yapılan diyaloglar (ki bunlar da hep kendini tekrar eden cinsten ve arka fonda söylenen replikler de duyuluyor), köyün başka bir yere taşındığının anlatıldığı planda köyden kimsenin kendileriyle konuşmak istemediğini söyledikten sonra okul olduğunu söyledikleri bir yapı içerisinde köyün neden cinli olduğunu anlatırken “Köylüler her sabah kendilerini başka yerlerde uyanmış olarak bulduklarını anlattılar bize” diyerek iyice olayları içinden çıkılmaz, güvenilmez bir hâle sokuyorlar. Profesyonel ekip ile Bilinmeyen Channel ekibinin birbirlerine güvenmediklerine dair çekilen görüntülerin filme eklenmesi ise gerçekten inandırıcılığı fazlasıyla güçleştiriyor. Keza, “profesyonel ekip” olarak nitelendirilen ve daha iyi görüntüler almak adına başvurulduğu iddia edilen ekibin filmin büyük bölümünde ellerinde görünen kameralarının Bilinmeyen Channel ekibinden çok da farklı olmaması, inandırıcılığı güçleştiren bir diğer unsur.

Blair Witch (1999) ile başlayan found footage (buluntu film) tarzı tüm ülkelerde defalarca farklı biçimlerde denendi. Ülkemizde de Karadedeler Olayı (2011) ile başlayan korku türündeki bu yöntem deneyimi bu yıl en son Kapalak Kızı (2018) filmi ile denenmişti. Çoğu zaman başarısız olan bu filmler arasında Kapalak Kızı iyi bir örnek olarak kendini kenara ayırmayı başarmıştı. Ancak Cin Tepesi için bunu söylemek bir hayli zor. Oyunculukların vasatın altında olduğu filmde, araştırma yapılmış gibi görünmesi için internetten derledikleri ya da halk efsanelerinin kıyısından köşesinden duydukları birkaç doğru inanç ile derlemeyip kendilerinin oluşturdukları bilgiler art arda sıralanıyor. ‘Biz araştırma yaptık’ demek adına bu bilgilerin sıralanmış olduğu da maalesef seyirciye fazlasıyla yansıyor. Yani görüntüyle ya da hikâye ile korkutmak yerine aynı diyalogların sürekli tekrarlandığı, bir pencere kırılması ya da kapı çarpması sırasında topuklarına vurarak kaçan iki oyuncunun görüntülerinin iyice flu ve tepetaklak edilmesiyle oluşan filmde izleyiciye geçebilen herhangi bir duygu maalesef bulunmuyor.

Sonuç olarak Cin Tepesi yeni bir şey vadetmediği gibi, izleyiciye de korku ya da gerilim gibi herhangi bir duygu yaratamayan bir buluntu film olarak Türk korku sinemasındaki yerini alıyor.

KÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Fatih Hasanoğlu, Furkan Düzen

Yapımcı: Biray Dalkıran, Asuman Şener, Mert Güner

Senaryo: Fatih Hasanoğlu, Furkan Düzen

Oyuncular: Fatih Hasanoğlu, Furkan Düzen, Biray Dalkıran

Müzik: Gürkan Çakıcı

Görüntü Yönetmeni: Cihan Kahraman

Kurgu: Selçuk Erdin

Ülke: Türkiye

Cin Tepesi (2018) Fragman

Benzer Yazılar