Anasayfa 2000'ler Beast (2017) – Film Eleştirisi
Jessie Buckley, Johnny Flynn - Beast (2017)

Beast (2017) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Beast (Canavar, 2017)Michael Pearce’ın hem yazdığı hem de yönettiği ilk uzun metraj filmi olan Beast (Canavar), ilk gösterimini Toronto Film Festivali’nde gerçekleştirmişti. Görüntü yönetmenliğini Benjamin Kracun’un yaptığı filmin müzikleri ise Jim Williams’a ait. Filmin başrollerinde Jessie Buckley, Johnny Flynn, Geraldine James, Trystan Gravelle ve Shannon Tarbet bulunuyor.

Filmin konusunu genç bir kadının ailesinin tasvip etmediği bir adama âşık olması oluşturuyor. İzole edilmiş bir toplulukta ailesi tarafından kontrol edilen bir hayat yaşayan sorunlu bir genç olan Moll, yaşadıkları adada yaşanan ve genç kızların kurban olduğu seri cinayetlerinden sorumlu olduğu düşünülen Pascal’a âşık olur. Ancak Moll’un bu aşk uğruna ailesini ve içinde yaşadığı topluluğu karşısına alması gerekecektir.

Bir seri katile âşık olsanız ne olur, onu bu haliyle de sevebilir misiniz, aşk bunun üstesinden de gelebilir mi ya da sevdiğiniz kişi seri katil olmakla suçlansa onun yanında kalmaya devam eder misiniz, ona ne kadar inanırsınız, onu ne kadar tanıyabilirsiniz gibi soruların hepsini arayan film başarılı bir sinematografiye de sahip.  Bir yandan seri katilin öldürdüğü genç kızlara ait cesetler bulunurken bir yandan yaşanan aşk hikayesi devam ediyor. Bu sırada topluluk, kendince suçlu olabileceğini düşündüğü “yabancı”lara baskı uygularken; Moll bireysel ve toplumsal özgürlüğü için savaşmaya başlıyor. Bu savaşı kazanmaya yaklaştığında ise Pascal’ın göz altına alınmasıyla kendi iç dünyasını, geçmişini ve hayatını sorgulamaya başlıyor. Bu bağlamda bakıldığında alışık olduğumuz zengin iyi aile kızı ile fakir serseri gencin aşkı üzerinden yola çıkılan senaryo, araya farklı film türlerine ait sahnelerin serpiştirilmesi ile bu klişe hikâyeden arınarak özgünleşiyor.

Jessie Buckley, Johnny Flynn - Beast (2017)

Polisiye, suç, gizem ve gerilimin dozunda serpiştirildiği Beast, toplulukların yabancılara dair ön yargılarını, içimizde tuttuğumuz içgüdülerin toplum tarafından nasıl bastırıldığını naif bir dille anlatan yapımlardan biri. Beast’te içerisinde yaşadığı toplumdan ve baskıdan kaçmaya çalışan Moll’ü başlangıç kısımlarında 1997 yapımı Titanic’deki Rose’a; Pascal ve Nuno’yu 2012 yapımı Jagten’deki Lucas’a benzetmek mümkün. Moll’ün kendisinden ve toplumdan saklamaya çalıştığı içgüdülerinin rüyaları aracılığıyla yavaş yavaş ortaya çıktığı sahneler filmin gerilim atmosferini artırıyor. Bu rüya sahnelerine ek olarak Pascal ile Moll arasındaki tutku filmin romantik akışını desteklerken, bulunan cesetler ve kaçırılan kızlara ilişkin haberler ise suç ve gizem unsurlarını filme dâhil ediyor.

Johnny Flynn - Beast (2017)

Sonuç olarak Beast, içerisinde farklı film türlerini barındırarak ilerleyen, kendimizi ve aşkı sorgulatan başarılı bir film.

Beast (2017)KÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen ve Senarist: Michael Pearce

Oyuncular: Jessie Buckley (Moll), Johnny Flynn (Pascal Renouf), Geraldine James (Hilary Huntington), Trystan Gravelle (Clifford), Shannon Tarbet (Polly)

Müzik: Jim Williams

Görüntü Yönetmeni: Benjamin Kracun

Kurgu: Maya Maffioli

Ülke: İngiltere

Benzer Yazılar