Anasayfa 2000'ler It Comes At Night (2017) – Film Eleştirisi
It Comes At Night (2017)

It Comes At Night (2017) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

It Comes At Night (Gece Gelen, 2017)2014 yılında çekmiş olduğu Krisha adlı kısa filminden sonra aynı adla 2015 yılında çektiği uzun metrajlı filmle uluslararası festivallerden ödüllerle dönen yönetmen Trey Edward Shults’un 2017 yılında çektiği It Comes At Night (Gece Gelen) nihayet bugün ülkemizde gösterime girdi. Senaryosunu da Shults’un kaleme aldığı filmin başrollerinde Joel Edgerton, Christopher Abbott, Riley Keough, Carmen Ejogo, Kelvin Harrison Jr., Griffin Robert Faulkner ve David Pendleton gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalmayan çalışan bir aile oluşturuyor. Paul terk edilmiş dünyada güvenli bir ev kurarak eşi ve oğluyla düzene dayalı yeni bir hayat kurmuştur. Dış dünyadaki tehlikelere karşı düzenliliği esas alan ailenin kapısına dayanan ve sığınma talep eden yeni bir aileye kapılarını açmalarıyla tüm düzenleri bozulacak ve tehlikeye açık hale geleceklerdir.

Türü korku ve gizem olarak belirlenen It Comes At Night, psikolojik gerilim üzerinden ilerleyen ve temelini tamamen buna yoğunlaştıran bir yapıya sahip. Filmin içerisinde yer alan rüya sahneleri dışında korku sahnesi olarak nitelendirebilecek herhangi bir sahne mevcut değil. Kıyamet öncesi ve sonrasına dair yeterli bilgi film boyunca verilmemekle birlikte, film temel olarak korkunun özüne yani bilinmeyene odaklanıyor. Dolayısıyla film boyunca, görmediğimiz bir korkunun karakterleri etkilemekte olduğunu izliyoruz.

Christopher Abbott, Joel Edgerton - It Comes At Night (2017)

Filmin psikolojik gerilim temelli yapısı insan ilişkilerindeki çatışmalar üzerine kurulmuş. Düzenli yaşamın kendilerini koruyacağına inanmaları ile inanç kavramının altı çizilirken, düzenin bozulmasıyla birlikte tehlikelere karşı kapı aralanıyor ve çatışmalar da beraberinde içeri süzülerek gerilimi yükseltiyor. Düzen ile kaosun zıtlığından beliren çatışma kavramı, bilinmeyenin korkusuyla harmanlanarak zirveye taşınıyor. Filmin genel gerilim atmosferine ise iki ailenin birbirine olan güvensizliklerine rağmen beraber yaşamak zorunda olmalarının verdiği gerginlikler ile artan paranoya, ergenlikte olan bir gencin değişimlerinin bu çatışmalar içerisinde ilerlemesi ve karakterlerin muhtemelen bildiği ama biz izleyicilerin asla öğrenemediği tehlikenin kaynağı katkı sunuyor.

Filmin atmosferi çatışmalarla doğru orantılı olarak kasvetli ve karanlık bir düzlem içerisinde başarılı bir biçimde oluşturulmuş. Oyuncuların performansları sınıfı geçiyor. Ancak film korku severleri tatmin etmeyecek biçimde yavaş ilerleyen bir yapıya sahip olmakla birlikte jump scare sahneler kullanılmamış. Kısacası yakın zamanda sıklıkla karşılaştığımız kıyamet sonrası filmlerinde görmeye alıştığımız zombi, canavar ya da yaratık görmeyi bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak, gerilimin insan ilişkileri ile sınırlandırıldığı bir film.

David Pendleton - It Comes At Night (2017)

Sonuç olarak It Comes At Night; korku severlerin uzak durması gereken ancak psikolojik gerilim sevenleri bir ölçüde tatmin edebilecek, kıyamet sonrası bir dünyada insan ilişkileri ve içinde bulunulan çevrenin kişilerde yarattığı ya da yaratacağı psikolojik durumlarla ilgilenenleri ise oldukça tatmin edebilecek bir yapım.

It Comes At Night (2017)KÜNYE / IMDB: 6,2

Yönetmen ve Senarist: Trey Edward Shults

Oyuncular: Joel Edgerton (Paul), Christopher Abbott (Will), Riley Keough (Kim), Carmen Ejogo (Sarah), Kelvin Harrison Jr., (Travis) Griffin Robert Faulkner (Andrew), David Pendleton (Bud)

Müzik: Brian McOmber

Görüntü Yönetmeni: Drew Daniels

Kurgu: Matthew Hannam, Trey Edward Shults

Ülke: ABD

Benzer Yazılar