Anasayfa 1970'ler Marathon Man (1976)
Laurence Olivier - Marathon Man (1976)
Marathon Man (1976)

Midnight Cowboy (Geceyarısı Kovboyu, 1969) filminin yönetmeni John Schlesinger’in yine Dustin Hoffman ile beraber çalıştığı Marathon Man (Vahşi Koşu, 1976), işkence sahnesi ve düşmeyen gerilimiyle akıllarda kalıyor.

Babe karakterini canlandıran Dustin Hoffman filmin isminde de geçtiği üzere bir gün maratonda koşma hayaliyle yanıp tutuşan bir gençtir. Çocukken üstüne iftira atılan babasının intihar etmesini atlatamayan Babe, ayrıca tarih üzerine yüksek lisans yapmaktadır. Hazırladığı tezde babasının bir nevi suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışan Babe, bir anda kendini karmaşık bir suç ağının içinde bulur. Tarih öğrencisi, kaçak Naziler ve casuslar aracılığıyla tarihin kendisiyle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Marathon Man için soğuk savaşın izlerini taşıyan ve II. Dünya Savaşı’nın üstünden yıllar geçmesine rağmen Nazi korkusunun halen Amerikan toplumu üstünde etkili olduğunu kanıtlayan filmlerden biri olduğunu ifade edebiliriz. Ayrıca Vietnam Savaşı’nın etkileri ve Amerikan’ın çok uluslu yapıya sahip olmasının yabancı korkusunu tetiklemesi de filmin önemli detayları arasında yer alıyor. En yakınındaki kişinin bile casus olabilme ihtimali veya bir katilin yolda elini kolunu sallayarak yanından geçebilmesi gibi toplumun güvensizliğini tetikleyebilecek unsurlara da ayrıca yer veriliyor. Bu yönüyle 70’lerin yeni kara filmlerine benzer bir felsefeye sahip olduğunu da söyleyebiliriz.

Laurence Olivie, Dustin Hoffman - Marathon Man (1976)

Filmin dikkat çekici oyuncu kadrosundan da kısaca bahsedersek; Dustin Hoffman, 39 yaşında olmasına rağmen minyon yapısının avantajını kullanarak bir tarih öğrencisini canlandırmakta inandırıcı olmayı başarıyor. Nazilere kuryelik yapan ağabey rolünde ise daha bir sene önce Jaws (1975) filmi ile dikkatleri üzerine çeken Roy Scheider yer alıyor. Ama kesinlikle filmin yıldızı Rebecca (1940) filminden de anımsayacağınız Laurence Olivier. İngiliz oyuncunun canlandırdığı dişçi Nazi Szell, hırslı ve paragöz bir psikopat olarak filmin geriliminin tavan yapmasını sağlıyor. Olivier’in bu performansıyla “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında Oscar adayı olduğunu da hatırlatalım.

Roy Scheider - Marathon Man (1976)

Marathon Man, Amerika’daki 70’li yılların paranoyasını ve içimizdeki casusları, politik soslu bir gerilim olarak yansıtıyor. Senaryosundaki bir takım boşlukları göz ardı ederseniz türünün kalburüstü örneklerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Marathon Man, kült işkence sahnesi, kovalamaca, gerilim ve oyuncu performansları için izlenmesi gereken klasiklerden.

 

Marathon Man (1976)KÜNYE / IMDB: 7,5

Yönetmen: John Schlesinger

Senaryo: William Goldman (Aynı isimli romanından uyarlandı ve senaryo da yazara ait.)

Oyuncular: Dustin Hoffman (Babe), Laurence Olivier (Szell), Roy Scheider (Doc), William Devane (Janeway), Marthe Keller (Elsa), James Wing Woo (Chen), Jacques Marin (LeClerc)

Müzik: Michael Small

Görüntü Yönetmeni: Conrad L. Hall

Kurgu: Jim Clark

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın