Anasayfa 2000'ler Sicario: Day of the Soldado (2018) – Film Eleştirisi

Sicario: Day of the Soldado (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Sicario: Day of the Soldado (2018)Son zamanların dikkat çeken yönetmenlerinden Denis Villeneuve’nun çektiği 2015 yapımı Sicario filminin devamı 3 sene sonra izleyici karşısına çıktı. Yine Taylor Sheridan filmin senaryosunu üstlenirken bu sefer yönetmen koltuğu Stefano Sollima’ya devredildi. Hükümet ve mafya ilişkilerini masaya yatıran sert bir suç filmi olan 2015 tarihli Suburra ile tanıdığımız yönetmen Sollima, Sicario: Day of the Soldado ile yine suç türünde bir filmle karşımıza çıkıyor.

İlk Sicario filminde gelişen mevzuları FBI ajanını canlandıran Emily Blunt’ın bakış açısından öğrenmiştik. Matt Graver ve Alejandro karakterlerinin gizli operasyonu ve yavaşça çözülen gizemli planlar, gerilimi yukarıya taşımıştı. Devam filminde de operasyon gizli ama bu sefer plana izleyici de dahil oluyor. İlk filmdeki bilinmezlikten doğan gerginlik yerini karakterlerin başına gelebilecek olasılıklardan oluşan adrenaline bırakıyor. Daha çok aksiyona yüklenirken zaman zaman duygusallık ve vatan sevgisi ön plana çıkıyor.

Sinematografiye önem veren Villeneuve ile Sollima arasındaki fark da kendini hissettiriyor. Villeneuve, ilk Sicario’da izleyiciye biraz nefes aldırmak istercesine kadrajını geniş tutarken Sollima tam tersine aksiyon odaklı sahnelerde genel plan kullanarak izleyiciyi heyecanlandırmaya çalışıyor.

Josh Brolin - Sicario: Day of the Soldado (2018)

Sicario: Day of the Soldado, ilk başlarda sanki IŞİD (DAEŞ) üzerinden terör olaylarını işleyecekmiş gibi bir izlenim bırakıyor. Fakat sonrasında kulvar değiştirip ilk filminden izinden giderek tekrardan Meksika kartellerine odaklanıyor. Bu sefer uyuşturucu karteli yerine sınırdan kaçak insan geçirme konusuna yoğunlaşıyor. Matt Graver ve Alejandro’nun görevi ise kartelleri birbirine düşürüp hata yapmalarını sağlamak. Hükümetin isteği üzerine gerçekleşecek bu kaos ortamını yaratmak için tabii ki kahramanlarımızın ellerini kirletmesi ve sınırları zorlaması gerekmektedir.

Sicario filminin özellikle finale doğru intikam ve gaddarlık tavan yaparken devam filminde aynı durum söz konusu değil. Başlarda acımasız olan Matt Graver ve Alejandro’nun sonlara doğru insafa gelmeleri biraz Hollywood hassasiyetinden olsa gerek. Ayrıca filmi Trump’ın Meksika üzerinde gerçekleştirmeye çalıştığı politikasını göz önünde bulundurarak da izlemek mümkün. Kaçak göçmenlerin Amerika’ya geçişlerini önlemek amacıyla asker dikmesi ve Meksika sınırına yapmayı planladığı devasa duvarı düşündüğümüzde, Sicario: Day of the Soldado filminde yaşananlar bu politikayı destekler nitelikte.

Josh Brolin, Jeffrey Donovan, Benicio Del Toro - Sicario: Day of the Soldado (2018)

Sicario: Day of the Soldado, ilk filme nazaran senaryo olarak biraz kaliteyi düşürmesine rağmen aksiyon açısından zengin bir yapım. Sicario filmiyle doğrudan bağlantılı olmamasına rağmen yaptığı birkaç gönderme, tadında ve anlaşılır olmuş. Orijinal filmi, hem olay ve karakterlere girizgah yapması hem de durağan temposu sebebiyle aksiyon türünde bir yapım yerine bir suç veya yeni kara film olarak değerlendirmek daha mantıklı. Devam filmi ise figüranına kadar anti kahraman ve kötü adamların yer aldığı aksiyon türünde bir film.

Sicario Day of the Soldado (2018)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Stefano Sollima

Senaryo: Taylor Sheridan

Oyuncular: Benicio Del Toro (Alejandro), Josh Brolin (Matt Graver), Isabela Moner (Isabel Reyes), Jeffrey Donovan (Steve Forsing), Matthew Modine  (James Riley), Catherine Keener (Cynthia Foards), Elijah Rodriguez (Miguel Hernandez), Shea Whigham (Andy Wheeldon),

Müzik: Hildur Guðnadóttir

Görüntü Yönetmeni: Dariusz Wolski

Kurgu: Matthew Newman

Ülke: ABD, İtalya

Sicario: Day of the Soldado (2018) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın