Anasayfa 2000'ler Wildling (2018) – Film Eleştirisi

Wildling (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Wildling (Yabani, 2018)Wildling (Yabani) filminin yönetmenliğini kısa filmleri ve çeşitli filmlerdeki yapımcı, görsel efekt, senaryo, yapımcılık gibi görevlerinden sonra ilk uzun metraj filmiyle Fritz Böhm yaparken, senaryosunu da Florian Eder ile birlikte yazmış. Filmin oyuncu kadrosunda ise 2014 yılından bu yana uzun metrajlarda yer almayan Liv Tyler’ın yanı sıra Brad Dourif, Bel Powley, James Le Gros, Mike Faist, Collin Kelly-Sordelet gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu bir odada kapalı olarak büyütülen bir kız oluşturuyor. Anna, doğduğundan beri babası olarak bildiği bir adam tarafından evlerinin tavan arasında büyütülmüştür. Adam, Anna’nın geçmişini öğrenmemesi adına her şeyi yapmıştır. Babası bildiği adamın yaralanması üzerine Anna evden alınarak bir hastaneye getirilir. Anna kendisiyle ilgilenen polis memuru Ellen’ın kanatları altında gerçek dünya ile tanıştığında, sıradan biri olmadığını anlar.

Bel Powley, Liv Tyler - Wildling (2018)

Wildling, bir kurt kızın geçirdiği evrim, aşk ve değişim sahneleriyle duygusal açıdan seyirciyi yakalarken; kurt kadına dönüştüğü sahneler ve işlenen cinayetler ile korku ve gerilime yöneliyor. Başlangıçta herhangi bir kız çocuğunun ergenliğe girişi ya da hastalığı olan bir çocuğun babası tarafından had safhada korumacılık içerisinde büyütülmesi gibi görünen sahnelerin akışından sonra, Anna’nın bedenindeki ve içgüdülerindeki değişimlerin yarattığı şaşkınlık ve travmalar oldukça başarılı biçimde yansıtılırken; hayattan ve dünyadan izole büyütülmüş bir genç kızın etrafı keşfetmeye çalışmasını içeren sahneler de oldukça inandırıcı.

Kurt kadın efsanesini ergen bir genç kız üzerinden anlatan Wildling, bedensel değişimi 1985 yapımı fantastik-komedi Teen Wolf ‘a benzer biçimde gençlik üzerinden ancak drama ağırlık vererek başarılı bir biçimde ele almış. Son dönemde sıklıkla yabancı dizi ve filmlerde karşımıza çıkan bu bakış açısı, canavarın gözünden bakmamızı ve canavarı anlamamızı sağlayan bir işleyiş yaratmakla birlikte, bazen canavarın insandan daha üstün olduğunu düşünmemize de neden olabiliyor. Wildling’de ise bu durum canavarla özdeşleşip onun geçirdiği sıkıntılarda canavar adına üzülmemizi sağlıyor.

Brad Dourif - Wildling (2018)

Bel Powley’in başarılı performansı sıklıkla sinemada karşımıza çıkan kurt adam efsanesini biraz daha farklı görebilmemizi sağlıyor. Filmin finali şaşırtıcı olmasa da oyuncuların, özellikle de Powley’in, performansı filmin sonuna kadar sıkılmaksızın izlenebilir olmasını sağlıyor. Wildling’de efektler ve makyajlar başarılı olduğu kadar, tüylerin ya da tırnakların uzaması gibi detaylar da atlanmaksızın uygun yerlerde verilmiş. Filmin sinematografisi de başarılı.

Sonuç olarak Wildling, duygusal yönü ağır basan, yer yer korku ve gerilim sahneleri içeren bir kurt adam efsanesi izlemek isteyenler için önerilebilir.

Wildling (2018)

 

KÜNYE / IMDB: 5,5

Yönetmen: Fritz Böhm

Senaryo: Fritz Böhm, Florian Eder

Oyuncular: Bel Powley (Anna), Liv Tyler (Ellen Cooper), Brad Dourif (Baba), Collin Kelly-Sordelet (Ray Cooper), James Le Gros (Kurt adam), Mike Faist (Lawrence), Troy Ruptash (Roger Fowler)

Müzik: Paul Haslinger

Görüntü Yönetmeni: Toby Oliver

Kurgu: Matthew Rundell, Robb Sullivan

Ülke: ABD

Wildling (2018) Fragman

Benzer Yazılar