Anasayfa 2000'ler Sofra Sırları (2018) – Film Eleştirisi
Demet Evgar - Sofra Sırları (2018)

Sofra Sırları (2018)Ümit Ünal, son yönetmenliği olan Sofra Sırları (2018) ile Türk Sineması’nda pek de aşina olmadığımız, kadın bakış açısından bir kara komediye imza atıyor. Çünkü kadın, sinemamızda daha çok dram veya çatışma unsuru olarak kullanılır. Ünal, Demet Evgar’ın canlandırdığı Neslihan’ı başrole taşıyarak, hem dramatik hem de komik bir karakteri sinemamıza kazandırıyor. Sofra Sırları’nın hikayesinde yine Ünal’ın senaristliğini yaptığı Teyzem (1986) ve Milyarder (1986) filmlerinden izler görmek mümkün.

30’lu yaşlarındaki Neslihan’ın yaşama amacı yemek yapmak ve kocasını memnun etmekten ibarettir. Artık bir ritüel haline gelen hayatı, kocasının onu terk etmek istemesiyle değişir. Düzeninin bozulmasını istemeyen Neslihan, kocasının ölümüne göz yumar. Biraz tesadüf biraz da kendi çabalarıyla cinayetler birbirini kovalar. Bu arada Neslihan yemek yapmayı ihmal etmez ve cinayetlerini de leziz yöntemlerle işler.

Demet Evgar - Sofra Sırları (2018)

Film, paralel giden iki hikaye üzerinden ilerliyor. Biri, Neslihan’ı hayattan bezdiren, bunalıma sürükleyen karanlık gündelik hayatı, diğeri ise seyircilerin önünde hem yemek yapıp hem de yaşadıklarını iyimser bir tarzda anlatan ışıltılı televizyon dünyası. Neslihan, seyircilerle kendi hayatının dedikodusunu yaparken evlenirken düşlediği hayatı anlatır. Bu anlattıklarını gerçek bir kişiye anlatsa onunla empati kurabilecek, onu anlayabilecek kimse yoktur. Bunun için de Neslihan, onu her zaman onaylayacak ve inanacak olan hayalindeki seyirciye her şeyi anlatır. Kocasının ölümünden sonra gündelik hayatında sofralar kurmaya devam eder ve sanki öldürdüğü her kişi onun hazırladığı masaya oturacakmış gibi gittikçe yemeklerin porsiyonu ve çeşidi artar.

Fatih Al, Alican Yücesoy, Ferit Aktuğ, Emrah Kolukısa, Sofra Sırları (2018)

Neslihan, taşrada nispeten iyi koşullarda yaşayan ama yaşadığı mutsuz hayata bir itirazı olmayan bir kadın karakteri temsil ediyor. Aslında Türkiye şartlarında adım başı görebileceğimiz, herhangi bir şehirde yaşayan ve herhangi bir ekonomik düzeyde bir ev hanımı. Onu öteki kadınlardan farklı kılan ise sessiz isyanı oluyor. İçinden renkli ve kıpır kıpır ama dışından sakin ve boş vermiş olan Neslihan’ın aklını sıyırma noktasına geldiği o andan sonra bile sükunetini bozmuyor. Hayatı boyunca takdir edilmeyen Neslihan, bildiği tek yolla yani yaptığı yemekler aracılığıyla kurbanlarını etkisiz hale getirerek intikamını alıyor.

Bir kadının dramını, komedi ve suçla harmanlayarak izleyiciye eğlenceli bir kara komedi vaat eden Sofra Sırları, hem Ümit Ünal’ın hem de Demet Evgar’ın filmografisinde ayrı bir yerde duracaktır.

Sofra Sırları (2018)

 

KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen ve Senaryo: Ümit Ünal

Oyuncular: Demet Evgar (Neslihan), Fatih Al (Ethem), Alican Yücesoy (Komiser), Fırat Altunmeşe (Ramo), Elit Andaç Çam (Meral), Ferit Aktuğ (Mehmet), Emrah Kolukısa (Ahmet), Burcu Halaçoğlu (Müjgan), Burcu Seyben (Kadriye)

Müzik: Erdem Helvacıoğlu

Görüntü Yönetmeni: Türksoy Gölebeyi

Kurgu: Osman Bayraktaroğlu

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar

3 Yorumlar

Enes Talha Ucar 12 Ocak 2021 - 09:59

Ellerinize sağlık izleme öncesi iyi oldu

Reply
Müge İbrikçi Baran 12 Ocak 2021 - 11:45

Teşekkür ederim. İyi seyirler.

Reply
Burak Durmuş 15 Temmuz 2022 - 13:56

bu içerikten sonra gidip izleme kararı aldım. Demet’çiğim yine döktürmüş 🙂
içerik için teşekkürler.

Reply

Yorum Yazın