Anasayfa 1970'ler The Reincarnation of Peter Proud (1975)
Paul Hecht - The Reincarnation of Peter Proud (1975)

The Reincarnation of Peter Proud (1975)

Müge İbrikçi Baran

The Reincarnation of Peter Proud (Peter Proud Kaç Kere Yaşadı?, 1975)Korku severlerin Cape Fear (1962) ve Happy Birthday to Me (1981) filmlerinden hatırlayacağı J. Lee Thompson’ın yönetmenliğini yaptığı The Reincarnation of Peter Proud (Peter Proud Kaç Kere Yaşadı?, 1975), reenkarnasyon temalı gizemli bir korku filmi. Max Ehrlich’in aynı adlı romanından uyarlanan yapımın başrolünde They Shoot Horses, Don’t They? (Atları da Vururlar, 1969) filmiyle dikkatleri üzerine çeken Michael Sarrazin yer alıyor.

Peter Proud, bir süredir garip kabuslar görmektedir ve rüyalarında başrol kendisi değildir. Tanımadığı bir kadının yine tanımadığı bir adamı öldürmesini görür ama adam aslında kendisidir. Rüya esnasında sayıklarken ise başkasının sesiyle konuşmaktadır. Bütün bunların yanı sıra fiziksel ağrıları da vardır ve bu belirtiler gittikçe hayatını sarmaya başlar. Rahatsızlıklarından kurtulmak için doktora, psikoloğa ve uyku merkezine gider ama bir çözüm bulamaz. Televizyonda gördüğü bir belgeseldeki kasabada, rüyasındakine benzer imgeleri görünce oraya gitmeye karar verir.

Michael Sarrazin - The Reincarnation of Peter Proud (1975)

Tıptan umduğunu bulamayan Peter, reenkarne olduğuna inanır. Kabuslarındaki adamın öldükten sonra ruhunun, onun bedeninde dünyaya geldiği düşüncesindedir. Yıllar önce işlenmiş bir cinayetin sır perdesini aralayabilme ve kendini yeniden keşfetme arzusuyla o kasabaya gider. Tek bildiği onu öldüren kadının adının Marcia olduğudur. Kısa bir keşif gezisinden sonra umduğunu bulur. Reenkarne olduğu adam Jeff Curtis’tir ve ilk önce onun kızı Ann ile samimiyet kurarak ailenin içine girmeye çalışır. Fakat Peter zaman ilerledikçe oynadığı oyuna kendini iyice kaptırır ve kontrolünü kaybederek Ann’e aşık olur. Peter’ın varlığından rahatsız olan Marcia ise çok geçmeden tehlikenin farkına varacaktır.

Jennifer O'Neill - The Reincarnation of Peter Proud (1975)

Filmin ana teması reenkarnasyon olmasına rağmen derinlemesine incelendiğinde aslında “Elektra Kompleksi”nden bahsetmektedir. Fakat Elektra kompleksi normalde kız çocuğunun babasına karşı duyduğu aşkı anlatır. Ama film, tam tersine babanın daha doğrusu “reenkarne baba”nın aşkına değiniyor. Kan bağı olmamasına rağmen ruhani olarak Ann’in babası olduğundan bu aşkı açık bir şekilde ensest ilişki olarak yorumlamak yanlış olmaz. Zaten Ann ve Peter’ın kavuşamamalarını da, filmin bu sapkın ilişkiyi ahlaken kabul edilemez bulmasına yorabiliriz.

The Reincarnation of Peter Proud, ilginç bir yapım olmasına rağmen bazı detaylar çıtasını düşürüyor. Özellikle kabus sahnesinin film boyunca sıkça tekrarlanması etkisinin kaybolmasına sebep oluyor.  Margot Kidder’ın makyajı ise onu yaşlandırmak yerine daha yorgun bir ifadeye sahip olmasına olanak sağlamış ve bu da göze batan bir diğer detay olarak inandırıcılığını yitirmesine yol açıyor.

Margot Kidder - The Reincarnation of Peter Proud (1975)

Reenkarnasyon kavramını işleyen nadir korku örneklerinden biri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda “The Reincarnation of Peter Proud” beklentiyi düşük tutmak gerekse de tercih edilebilecek bir yapım.

The Reincarnation of Peter Proud (1975)KÜNYE / IMDB: 6,6

Yönetmen: J. Lee Thompson

Senaryo: Max Ehrlich

Oyuncular: Michael Sarrazin (Peter Proud), Margot Kidder (Marcia Curtis), Jennifer O’Neill (Ann Curtis), Paul Hecht (Doktor Samuel Goodman), Tony Stephano (Jeff Curtis), Cornelia Sharpe (Nora Hayes),

Müzik: Jerry Goldsmith

Görüntü Yönetmeni: Victor J. Kemper

Kurgu: Michael F. Anderson

Ülke: ABD

The Reincarnation of Peter Proud (1975) Sahne

Benzer Yazılar

1 Yorum

audrey 13 Kasım 2017 - 15:54

çok eskiden seyretmiştim sonu hariç hiç bir şey hatırlamıyorum 🙂

Reply

Yorum Yazın