Anasayfa 2000'ler2017 The Sinner 1. Sezon – Dizi İncelemesi
The Sinner (2017) İlk Sezon

The Sinner (2017) İlk Sezon

2. Sezonun Eleştirisini Okumak İçin Tıklayınız.

USA Network dizisi The Sinner (2017), bir cinayet etrafında şekillenen travmatik bir geçmişi konu ediniyor. Gizemli hikayesini finaline kadar muhafaza eden mini dizi, 8 bölümden oluşuyor. Alman yazar Petra Hammesfahr’ın aynı isimli romanından uyarlanan yapım, Jessica Biel ve Bill Pullman’ın performanslarıyla dikkat çekiyor.

The Sinner, klasik polisiye sorusu olan ‘katil kim’ yerine ‘katil neden öldürdü’nün cevabını arıyor. Cora Tannetti, evli ve bir çocuk annesi kendi halinde bir kadındır. Cora, ailesiyle gittiği kumsalda hiçbir sebep yokken birini öldürür ve hayatı bir anda tepe taklak olur. Suçunu kabul eden Cora, neden cinayet işlediğini ise bilmemektedir. Bu dava Dedektif Harry Ambrose’un dikkatini çeker ve olayı araştırmaya başlar. Genç kadının geçmişini kurcaladıkça dava farklı bir boyut kazanacaktır.

Dizi, işlenen cinayetin sebeplerini araştırırken sıklıkla geriye dönüşlere başvuruyor. Dedektif Ambrose’un, geçmişinde karanlık bir boşluk olan Cora’nın aslında bir mağdur olduğuna inanması, onu da bir anti kahramana dönüştürüyor. Aynı Cora gibi dedektifin de geçmişinde bir boşluk ve pişmanlık vardır ama dizi nedense bunun üzerinde durmuyor. Mazoşistlik eğilimi, düzeltmeye çalıştığı evliliği ile ağaçlara olan engin bilgisi ve tutkusunun, sebeplerine de sezon boyunca tatmin edici bir anlam yüklenmiyor. Cora ile aralarında garip bir benzerlik var ama sanki dizi 2. sezonun onayını alırsa ancak izleyiciye bir açıklama getirilecek gibi gözüküyor. Final bölümünde yer alan son sahne de adeta bu duruma atıfta bulunuyor gibi.

Jessica Biel - The Sinner (2017)

Yapımın odak noktası olan Cora ise dışarıdan bakıldığında sıradan bir kadın izlenimi bırakıyor. Ama arada dalıp gitmeleri pek iyiye alamet gibi görünmese de çevresi tarafından sürekli göz ardı ediliyor. Ta ki herkesin gözü önünde Frankie’yi öldürene kadar… Cora klasik suçlu psikolojisine uygun davranmıyor ve işlediği cinayeti itiraf ediyor hem de hiçbir sebep göstermeksizin. Hayatından, eşinden, çocuğundan vazgeçmeye hazır bir biçimde suçlu olduğunu kabul ediyor. Dava kapanmak üzereyken dedektif, cinayet sebebini bulmaya kafaya takar ve herkesin vazgeçmiş olduğu Cora’nın travmatik geçmişini araştırmaya başlar. Cinayeti tetikleyen müziği dinletmekten, hipnoza kadar bir sürü yöntem dener. Kısıtlı bir konuya sahip olmasına rağmen dizi, kendini tekrar etmeyerek her bölüm gizemini korumayı başarıyor.

Christopher Abbott - The Sinner (2017)

Sapkınlık derecesinde aşırı dindar olan bir anne, doğuştan hasta bir kardeş ve umursamaz bir babaya sahip olan Cora’nın geçmişine yavaş yavaş tanık oluruz. Cora hatırladıkça izleyici de küçük ipucu kırıntılarını toplamaya başlar. Cora’nın yanlış anımsadıklarına inanıp sonrasında bazı ipuçlarını yeniden gözden geçirmemiz gerekir. Bu açıdan yapım seyirciyi şaşırtmayı ve ters köşeye yatırmayı başarıyor. Bir dedektiflik hikayesini, dram ve psikolojik gerilimle harmanlamaktan da geri kalmıyor. The Sinner, bir anti kahramanı başrole taşıyarak yeni kara film türünün vazgeçilmez unsurlarına da göz kırpıyor. Davanın kapanması için uğraşan adalet ve emniyet teşkilatının pratik ama bir o kadar da riyakar, alternatif yöntemleri gibi. İçerdiği din ve aile eleştirisinin yanı sıra abla – kardeş üzerinden hissettirilen varoluş sancıları ise yeni kara filmin felsefesine uygun düşüyor.

Bill Pullman - The Sinner (2017)

The Sinner, kendi türünde başarılı bir dizi olmasına rağmen Dedektif Ambrose, Phoebe gibi bazı önemli karakterlerin yan hikayelerindeki küçük boşlukları düşündüğümüzde, bir bölüme daha ihtiyacı olduğu hissi uyandırıyor. Ama yine de ana soru olan ‘Cora neden Frankie’yi öldürdü’nün cevabının son iki bölümde nihayete ulaşması izleyiciyi tatmin edecektir. Dizinin gizemli ve sürükleyici senaryosu bu tarz yapımlardan hoşlananlar için ideal.

The Sinner (2017) İlk Sezon / Jessica BielKÜNYE / IMDB: 8,0

Yönetmen: Antonio Campos, Tucker Gates, Brad Anderson, Cherien Dabis, Jody Lee Lipes

Senaryo: Derek Simonds, Liz W. Garcia, Jesse McKeown, Tom Pabst, Petra Hammesfahr (The Sinner – Günahkâr adlı romanından uyarlandı)

Oyuncular: Jessica Biel (Cora Tannetti), Bill Pullman (Harry Ambrose), Christopher Abbott (Mason Tannetti), Nadia Alexander (Phoebe), Eric Todd (Frankie Belmont), Jacob Pitts (J.D.)

Müzik: Ronit Kirchman

Görüntü Yönetmeni: Radium Cheung, Jody Lee Lipes

The Sinner (2017) İlk Sezon Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

filmsevici 9 Mart 2020 - 23:56

Dizinin önce 2.Sezonunu seyrettim, sonra da 1.Sezonunu. Fakat 1.Sezonunun finalinindeki bir çok sahneyi net hatırladım. Daha önce The Sinner’ın 1.Sezonun konusu film olabilir mi? Sonradan dizisi çekilmiş olabilir mi? Bir türlü içinden çıkamıyorum. Baştan sona bölümleri ilk kez seyrediyormuşcasına seyredip de finalin bir çok sahnesini net bir şekilde hatırlıyor olmam beni deli ediyor. Bu konuda yani daha önce filminin yapılıp yapılmadığı konusunda bilgisi olan var mı?

Reply

Yorum Yazın