Anasayfa 1980'ler House Serisi (1985 – 1987 – 1989 – 1992)
House Serisi (1983 - 1987 - 1989 - 1992)

En son Day of the Dead (Ölülerin Günü, 2008) filmini çeken Steve Miner’ı, artık dizi yönetmeni olarak görebiliyoruz. Korku türündeki birçok yapımın kamera arkasında yer alan Miner, özellikle serilere sonradan dahil olduğu yapımlardan hatırlayabilirsiniz. 13. Cuma (13. Gün) serisine Friday the 13th Part 2 (1981) ve Friday the 13th Part III (1982)  ile dahil olurken Cadılar Bayramı serisinde ise Halloween H20: 20 Years Later (1998) filminin yönetmenliğini yapmıştır. Kendisinin başlattığı House (Korku Evi, 1985) serisinin devamını ise başka yönetmenlere bırakmıştır. Serinin yapımcılığını Friday the 13th (1980) filminin yönetmeni Sean S. Cunningham üstlenirken, dublör koordinatörlüğünü ise Jason Voorhees olarak hafızalara kazınan Kane Hodder üstleniyor.

House Korku Serisi Evleri

4 filmlik House Serisi için düşülmesi gereken en önemli not, neredeyse birbiriyle hiçbir bağlantısının olmaması. Ne karakterler, ne de konu anlamında pek bir benzerlik taşımıyor. Serinin daha çok antolojik korku filmlerine benzer bir havası var. House serisi, Stephen King’in kitaplarından uyarlanan vasat ama eğlencelik filmler ile aynı tadı bıraktığını söyleyebiliriz. Özellikle 80’lerin absürt korku-komedi filmlerinden hoşlananlara hitap eden serinin, ülkemizde DVD’si de mevcut ama fragman haricinde hiçbir ekstrasının yer almadığını hatırlamakta fayda var. Özellikle ilk filmle ilgili detaylara ulaşmak isteyenler bu linke tıklayabilirler.

House (Korku Evi, 1985)

William Katt - House (1985)

Korku romanları yazan Roger Cobb, ölen teyzesinin evine yerleşerek yeni romanını yazmaya çalışır. Aslında Roger’ın niyeti farklıdır, kaybolan oğlunun ve sebepsiz intihar eden teyzesinin gizemini çözmek ister. Vietnam savaşında yaşadığı travmayı romana dönüştürmeye çalışan Roger evde bir gariplik olduğunu fark eder ve yaşanılan talihsizliklerin sebebini bulmaya çalışır.

House (1985)

Serilerde ilk film çoğunlukla en iyisidir. House için de aynı durum söz konusu. Korku-komedi türünde bir yapım olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda birbirinden farklı iki türün harmanlanması tadında olmuş. Açıkçası bu tarz filmlerde korku türünün ön plana çıkması daha olumlu izlenim bırakıyor. Çünkü komedi ağırlıklı olduğunda bir korku parodisine dönüşme ihtimali yüksek oluyor. Ama günümüz korku izleyicisi için plastik görünümlü yaratıklar komik gelebilir tabii. Finale doğru karşımıza çıkan en güçlü yaratığın ise üzerinde daha çok uğraşıldığı belli oluyor.

House (Korku Evi, 1985) DVD KÜNYE / IMDB: 6,2

Yönetmen: Steve Miner

Senaryo: Fred Dekker, Ethan Wiley

Oyuncular: William Katt (Roger Cobb), George Wendt (Harold Gorton), Richard Moll (Ben), Kay Lenz (Sandy Sinclair), Mary Stavin (Tanya), Susan French (Elizabeth Teyze), Erik Silver ve Mark Silver (Jimmy)

House II: The Second Story (Korku Evi II, 1987)

Arye Gross - House II The Second Story (1987)

Jesse, kendisine miras kalan eve iki arkadaşı ve sevgilisiyle beraber yerleşir. Anne ve babasını daha bebekken kaybettiği için aile özlemi çeken Jesse, evdeki hatıraları incelerken kayıp bir kuru kafa olduğunu keşfeder. Arkadaşı Charlie ile bir mezar kazarlar ve içinden kuru kafa ile birlikte babasının dedesi Gramps da canlı olarak çıkar. Sahibine ölümsüzlük kazandıran bu kuru kafanın ortaya çıkmasıyla evin içinde farklı zamanlara ait olan boyutlar açılır. Dinozorlardan ilk çağ insanlarına kadar birçok tehlike artık onları beklemektedir.

House II The Second Story (1987 )

House II, ilk filme nazaran korku türünden çok fantastik ve macera tarafı daha ağır basan bir yapım. Görsel efektler ve mekan açısından ise daha çok bütçe harcanmasına rağmen çocuksu tarafından dolayı korku severleri pek tatmin etmeyeceğini söyleyebiliriz. Oyuncu kadrosundan, konusuna kadar tamamen farklı bir yapım olan House II filminde evde başka. Zaten serinin hiçbir filmi aynı evde geçmiyor. Fakat ilk filme yapılan küçük göndermeden de bahsetmek gerekir. Roger’a miras kalan evde yaratıkla (veya hayaletle) ilk teması dolap aracılığıyla oluyordu. İkinci filmde ise gariplik hisseden Jesse, gece evin içinde dolaşmaya çıkar ve açılan dolaptan izleyicinin beklentisinin aksine yaratık yerine ütü masası çıkar.

House II The Second Story (Korku Evi 2, 1987) DVDKÜNYE / IMDB: 5,4

Yönetmen: Ethan Wiley

Senaryo: Fred Dekker, Ethan Wiley

Oyuncular: Arye Gross (Jesse), Jonathan Stark (Charlie), Royal Dano (Gramps), Bill Maher (John), John Ratzenberger (Bill), Lar Park-Lincoln (Kate), Amy Yasbeck (Lana)

House III (The Horror Show /  Korku Evi III, 1989)

Lance Henriksen - House III (The Horror Show, 1989)

Dedektif Lucas McCarthy, uzun uğraşlar sonucu psikopat seri katil Max Jenke’yi yakalar ama yine de gördüğü kabusların önüne geçemez. Jenke’nin hayatı, elektrikli sandalyede son bulmasına rağmen Lucas’ın kabusları artarak devam etmektedir. Hatta artık daha gerçekçi, tehditkar ve dayanılmazdır.

Brion James - House III (The Horror Show, 1989)

House III ABD’de The Horror Show ismiyle vizyona girmesine rağmen yurt dışına House III ismiyle dağıtıldı. House serisinin en alakasız devam filmi olduğunu söylersek sanırım yanlış olmaz. Öldükten sonra geri gelen bir seri katilin dedektife ve ailesine musallat olmasını anlatan film için lanetli ev temalı bir yapım olduğunu söyleyemeyiz. Aynı sene vizyona giren Shock (Şok,1989) filmiyle oldukça benzer bir konuya sahip olması House III filminin ayrıca biraz talihsizliği olmuş. Serinin en ciddi ve komedi unsuru pek olmayan filmi olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Özellikle Millennium (1996–1999) dizisiyle hafızalarda yer edinen Lance Henriksen’in rolüne yakıştığını da not düşelim.

House III (The Horror Show - Korku Evi 3, 1989) DVDKÜNYE / IMDB: 4,9

Yönetmen: James Isaac

Senaryo: Alan Smithee, Allyn Warner, Leslie Bohem

Oyuncular: Lance Henriksen (Dedektif Lucas McCarthy), Brion James (Max Jenke), Rita Taggart (Donna McCarthy), Dedee Pfeiffer (Bonnie McCarthy), Aron Eisenberg (Scott McCarthy), Lawrence Tierney (Warden)

House IV (Korku Evi 4, 1992)

Terri Treas - House IV (1992)

Roger Cobb’a babasından bir ev miras kalmıştır. Üvey kardeşinin bütün ısrarlarına rağmen evi satmak istemez. Bir gün Roger, karısı Kelly ve kızı Laurel ile beraber geçirdikleri bir araba kazası sonucu ölür. Kelly, Roger’ın evine kızıyla beraber yerleşir. Fakat yaşadığı vicdan azabı halüsinasyonlar görmesine sebep olur. Öte yandan da Burke’ün evin satışı ile ilgili ısrarları, kızının ise eski hayatlarını özlemesi Kelly’i huzursuz günlerin beklediğinin bir habercisidir.

House IV (1992)

House IV için ilk bakışta serinin ilk filmine en yakın devam filmi olduğunu söyleyebiliriz. İlk filmdeki Roger’ın, Vietnam Savaşı deneyimi ve çocuğunun kaybolması sonucunda yaşadığı travmaya benzer bir şekilde Kelly’de eşinin kaybı üzerine benzer histerik durumlar yaşıyor. 1985 yapımdaki filmde yer alan Roger Cobb karakterini yine William Katt canlandırıyor. Ama ne Roger aynı Roger ne de karısı ve çocuğu aynı karakterler değil. Roger boşandıktan sonra Kelly ile evlenmiş olabilir. Ama ilk filmde ne başka bir ev ne de üvey kardeş bahsi geçmiyordu. Ayrıca Roger’ın yazarlığı veya ilk karısı Sandy ile olan evliliğinden bir oğlunun olması gibi geçmişiyle alakalı hiçbir detay verilmiyor. Sanki küçük bir espri yapmak ve nostaljik bir hava yaratmak amacıyla William Katt’e yer verilmiş gibi bir anlam çıkıyor ortaya.

House IV (Korku Evi 4, 1992) DVDKÜNYE / IMDB: 3,6

Yönetmen: Lewis Abernathy

Senaryo: Geof Miller, Deirdre Higgins, Jim Wynorski, R.J. Robertson

Oyuncular: Terri Treas (Kelly Cobb), Melissa Clayton (Laurel Cobb), Scott Burkholder (Burke), William Katt (Roger Cobb), Denny Dillon (Verna Klump), Ned Romero (Ezra), Mark Gash (Grosso)

Benzer Yazılar

1 Yorum

Aysel Kara 22 Şubat 2021 - 21:23

Ben bir film arıyorum. WHS.1980 ler olması lazım ama ismini hatırlamıyorum. Konusu şöyle ; 7 arkadaş var.ikisi sevgili.Bu gençler liseden mezun oluyorlar. İki sevgili için düğün hazırlığı yapılıyor. Ama sevgililerden erkek olan kaza geçirip ölüyor. Sonra bu arkadaşlar onun ruhunu çağırıyor. Ölen çocuk neden olarak geri geliyor ama içinde şeytan var. Sonra bunların dördünü öldürüyor. Son iki kişi kalıyor biri sevgilisi olan diğeride başka bir erkek arkadaş.sonra bedeninden şeytani kovuyorlar. Son hatırladığım şey filmin sonunda Ölen çocuğun bedenini tekrar gömüyorlar.Tabut mezara inerken kız kırmızı bir gül atıyor tabuta ve solmuş gül açıyor birden.
Yardımcı olursanız sevinirim.Hiçbişekilde bulamadım.

Reply

Yorum Yazın