Anasayfa 1990'lar The Addiction (1995)
Lili Taylor - The Addiction (1995)

The Addiction (1995)Abel Ferrara’nın yönetmenliğini yaptığı The Addiction (Bağımlılık, 1995) adlı siyah beyaz korku filminde Lili Taylor, Annabella Sciorra, Edie Falco, Christopher Walken gibi oyuncular yer alıyor.

Kathleen felsefe eğitimi almaktadır. Bir gün sokakta bir vampir tarafından ısırılır. Sonra kendindeki değişimi yavaş yavaş fark eder. Bir yandan insanın varoluş sebebi, bağımlılık ve şiddet üzerine kafa yorarken diğer yandan da insanların kanını emerek onları da birer vampire dönüştürür.

Üniversitede felsefe bölümü okuyan Kathleen, bitirme teziyle uğraşmaktadır. İnsanların uyguladığı şiddet ve bunun için cezalandırılmayan toplumu eleştirirken, bir gün hayata olan bakış açısı ters yüz olur. Bir vampir tarafından ısırıldıktan sonra kan bağımlısı olur. Hayatta tek gerçeğin bağımlılık olduğuna inanmaya başlar. Eleştirdiği şiddetin ta kendisine dönüşür. Onda tiksinti ve acıma hissettiren ölü insan bedeni görüntüleri, dönüşümünden sonra büyüleyici görünmeye başlar.

Lili Taylor - The Addiction (1995)

The Addiction’ı sadece bir vampir filmi olarak değerlendirmek çok yüzeysel bir yaklaşım olur. Film, aslında bağımlılık ve şiddeti, felsefi bir açıdan değerlendiriyor. Kathleen bir felsefe öğrencisi olduğu için ağzından çıkan her laf felsefi göndermelerle dolu. Ama bu göndermeler sadece Kathleen ile sınır kalmıyor. Görmüş geçirmiş vampir eskisi Peina, Kathleen’ı ısıran vampir gibi karakterlerde felsefeyi yalamış yutmuş vampirler olarak karşımıza çıkıyor.

Film, kanı bir uyuşturucu maddesiymiş gibi simgeleştiriyor. Kathleen ilk deneyiminde, sokakta sızmış bir evsizin şırıngayla kanını çekerek kendine enjekte ediyor. Uyuşturucu almışçasına kabusvari bir rahatlama yaşıyor. Kathleen’in sonu da çoğu uyuşturucu bağımlısının sonu gibi oluyor.

Christopher Walken - The Addiction (1995)

Kathleen hem kana olan susuzluğunu giderirken hem de kendi gibi bağımlı insanlar yaratıyor. Ama kimseyi vampir olmaya zorlamıyor, davetini reddedenler normal hayatlarına devam edebiliyorlar. Filmin sonlarına doğru da Hıristiyanlık propagandası yapılıyor gibi görünse de (Kathleen’in davetini tek reddedenin Hıristiyanlık ile ilgili bir yardım merkezi broşürü dağıtan bir gencin olması) filmin sonunda aslında Hıristiyanlık ile vampirizm arasındaki ortak noktayı izleyiciye gösteriyor.

The Addiction, felsefeyle harmanlanmış ilginç bir vampir filmi. Film bazı zamanlarda abartılı ve ruhsuz bir izlenim bıraksa da vampirlere, şiddete ve bağımlılığa farklı bir açıdan bakmaya olanak tanıdığı için izlenmeye değer.

The Addiction (1995)KÜNYE / IMDB: 6,4

Yönetmen: Abel Ferrara

Senaryo: Nicholas St. John

Oyuncular: Lili Taylor (Kathleen Conklin), Annabella Sciorra (Casanova), Edie Falco (Jean), Paul Calderon (Profesör),  Christopher Walken (Peina)

Müzik: Joe Delia

Görüntü Yönetmeni: Ken Kelsch

Kurgu: Mayin Lo

Ülke: ABD

The Addiction (1995) Fragman

Benzer Yazılar

2 Yorumlar

hesap adi 15 Aralık 2013 - 22:42

Eminim izlenmeye değerdir fakat felsefi konulu bir film eski tarihli ise, izlemeye çekinirim.

Reply
müge ibrikçi 17 Aralık 2013 - 00:19

Blogdaki 1932 yapımı White Zombie veya 1927 yapımı The Unknown ile karşılaştırınca o kadar da eski sayılmaz. Felsefeye veya vampirlere ilginiz varsa izlenebilir. Zaten süresi de kısa: 82 dakika. Filmin eksi tarafı arada tiyatral oyunculukların olması ve felsefeyi gereğinden biraz fazla kullanmaları…
Yine de tercih sizin…

Reply

Yorum Yazın