Anasayfa 1940'lar Dark Waters (1944)
Thomas Mitchell, Elisha Cook Jr. - Dark Waters (1944)

Dark Waters (1944)André De Toth’un yönetmenliğini yaptığı Dark Waters (1944), bir kadının üzerinden savaş nevrozunu anlattığı için ilginç bir kara film. Gaipten sesler duymak, kabus görme ve ani sinir krizleri gibi rahatsızlıklarla mücadele eden Leslie Calvin’in, diğer yandan da etrafında dönen entrikaları çözmesi gerekmektedir.

Dark Waters filminin, gotik filmlere yakın bir duruşu var. Klasik kara film örneklerinde genellikle Leslie gibi nevrotik karakterlerin şehrin karmaşası içinde çıldırma noktasına gelmesi kaçınılmazdır. Ama film, biraz ıssız ve tehlikeli bir bataklığın bulunduğu taşradaki bir malikanede geçiyor. Ama tabii ki en tehlikelisi malikanede yaşayan insanlar… Pamuklara sarılı bir şekilde büyüdüğü belli olan Leslie, bir savaş gemisinin, bindikleri gemiyi vurması sonucu anne ve babasını kaybeder. Bu vahim olayı birebir yaşayan Leslie, hem yapayalnız kalır hem de yaşadığı travma onu psikolojik olarak kötü etkiler. Hayattaki tek akrabasının yanına gitmek zorunda kalması ve art arda gelişen olaylar onun rahatsızlığını tetikler. Tek dayanağı, kasabaya geldiğinde ona yardım eden sempatik Doktor George Grover’dır. Taşranın sevimli ve sıcak yüzünü doktor ve dostlarında bulur. Ama malikanede bir sıkıntı olduğu, entrikaların döndüğü bellidir. Özellikle Sydney ve Cleeve’in, Leslie’nin hastalığını nüksettirecek abartılı hareketlerde bulunması ve telgrafın ortadan kaldırılma sahnesi, filmde sürpriz bir sona ulaşmamızın önüne geçiyor. Tahmin edilebilir bir hikayeye sahip olmasına rağmen diğer kara filmlerden ayrılan küçük özellikler, filmi ilginç kılıyor.

Elisha Cook Jr., Thomas Mitchell, Merle Oberon - Dark Waters (1944)

Dark Waters, sık sık gerilim türüne başvuran, gizemli bir kara film. Bu tarz kara filmlerden hoşlananlara alternatif olarak Don’t Bother to Knock (1952) filmini de tavsiye ederim. Savaş nevrozunu doğrudan değil ama nişanlısı üzerinden yaşayan histerik bir Marilyn Monroe izleyebilirsiniz.

Dark Waters (1944)KÜNYE / IMDB: 6,5

Yönetmen: André De Toth

Senaryo: Joan Harrison, Arthur T. Horman

Francis M. Cockrell ve Marian B. Cockrell (aynı isimli öyküsünden uyarlandı.)

Oyuncular: Merle Oberon (Leslie Calvin), Franchot Tone (Doktor George Grover), Thomas Mitchell (Sydney), Elisha Cook Jr. (Cleeve), Fay Bainter (Emily), John Qualen (Norbert), Rex Ingram (Pearson Jackson)

Müzik: Miklós Rózsa

Görüntü Yönetmeni: John J. Mescall, Archie Stout

Kurgu: James Smith

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın