Anasayfa 1940'lar White Heat (1949)
James Cagney - White Heat (1949)

White Heat (1949)Raoul Walsh’un yönetmenliğini yaptığı White Heat (Cehennem Alevi, 1949) filmi, kara filmin neredeyse bütün öğelerini bir araya getirebilen nadir örneklerinden biri. Soygun, cinayet, muhbirlik, gözünü hırs bürüme ve femme fatale… Ayrıca 1940’ların sonuna doğru kara filmlerde aklını kaçırma noktasına gelmiş karakterler sıklıkla karşımıza çıkar ve psikolojik sorunlu çete lideri Cody Jarrett’i canlandıran gangster filmlerinin usta oyuncusu James Cagney, filmdeki başarılı performansıyla dikkat çekiyor. Kara filmlerin unutulmaz isimleri Virginia Mayo ve Edmond O’Brien ve Steve Cochran gibi isimleri de oyuncu kadrosunda görmek mümkün.

Cody Jarrett ve çetesi gerçekleştirdikleri tren soygunu sonrası doğru zaman gelene kadar saklanırlar. Soygun esnasında işlenen cinayet de işlerine tuz biber olmuştur. Arkalarında hiç delil bırakmadıklarını düşünürler. Ama polis, Cody ve soygun arasında bağlantılar keşfeder. Bunun üzerine soygun sırasında işlenmiş başka basit bir suçu üstlenen Cody, kısa bir süre hapis yatarak idamdan kurtulmayı planlar. Ama yine de polis ikna olmamıştır ve Cody’nin kaldığı hapishaneye bir muhbir yerleştirir. Annesinden başka kimseye güvenmeyen Cody’nin güvenini sağlayıp onu tuzağa düşürmek pek de kolay olmayacaktır.

James Cagney - White Heat (1949)

Cody Jarrett, sadece soygun yaptığı zamanlar annesinin dibinden ayrılan, ürkütücü ama bir o kadar da duygusal bir adamdır. İstediği olmadığında veya işler ters gittiğinde ağır bir baş ağrısı çeker ve ardından da histerik krizler geçirir. Büyük fikirleri olan çete üyelerinden Ed Somers, Cody’nin geçirdiği krizlerden olsa gerek onu alt edip başa geçme planları yapar. Cody’nin eşi Verna Jarrett ise lüks ve eğlence düşkünüdür. Yasa dışı bir hayat sürdüğü için kaçmaktan yorulmuş ve yerleşik hayata geçerek sosyetenin içine girip kürklerini, mücevherlerini ve güzelliğini gösterebilmek için can atar. Yaşadığı hapis hayatından ve katı kaynanasından muzdariptir. Yedek plan olarak Ed ile kırıştırmaktan da geri kalmaz. Verna, aslında saf görünümlü bir ölümcül kadındır. Cody’nin annesi ise oğluna çok düşkündür ve onu her işinde destekler. Çıtayı fazla yüksek tutar ve oğlunun dünyanın zirvesine çıkmasını, çok güçlü olmasını ister. Cody’nin babası gibi akıl hastanesine kapatılıp ölmesini istemez ve onun sürekli ayakta, dimdik durabilmesi için elinden geleni yapar. Soygun veya cinayet yoluyla da olsa Cody zirveyi hak etmektedir. Ayrıca Cody’nin karısına ve diğer çete üyelerine güvenmez, sadece biricik oğlunu sever ve sayar.

Virginia Mayo, Steve Cochran - White Heat (1949)

Cody Jarrett karakteri oluşturulurken, idam edilmeden önce son sözlerinde annesine sevgilerini gönderen “Francis Crowley”den esinlenilmiştir. Anne Jarrett ise yine bir gangster annesi olan otoriter “Arizona Donnie Barker”dan ilham alınmıştır. Yönetmen Raoul Walsh’a da değinmek gerekirse; filmografisine baktığımızsa her türde filmi görmemiz mümkün. Kara film severler, yönetmenin; The Roaring Twenties (1939), They Drive by Night (1940), High Sierra (1941), The Enforcer (1951) filmlerine de göz atabilirler.

Edmond O'Brien - White Heat (1949)

White Heat, dinamik senaryosu, görselliği, ihtişamlı finali ve James Cagney’in başarılı performansı ile izlenmesi gereken kara filmlerden…

White Heat (1949)KÜNYE / IMDB: 8,2

Yönetmen: Raoul Walsh

Senaryo: Ivan Goff, Ben Roberts, Virginia Kellogg

Oyuncular: James Cagney (Cody Jarrett), Virginia Mayo (Verna Jarrett), Edmond O’Brien (Hank Fallon / Vic Pardo), Margaret Wycherly (Anne Jarrett), Steve Cochran (Büyük Ed Somers)

Müzik: Max Steiner

Görüntü Yönetmeni: Sidney Hickox

Kurgu: Owen Marks

Ülke: ABD

White Heat (1949) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın