Anasayfa 1990'lar King of New York (1990)
Christopher Walken - King of New York (1990)

King of New York (1990)Abel Ferrara’nın yönetmenliğini yaptığı King of New York (1990) adlı kült yeni kara film, zengin oyuncu kadrosu ile dikkat çekiyor. Mafya babası Frank White, hapisten yeni çıkmıştır. Ortada yokken itibarı biraz zedelenmiştir. Ama eski ekibi ile yeniden New York’un gizli dünyasının kralı olabilmek için elini kana bulamaktan çekinmeyecektir. Bir yandan diğer mafyalarla güç savaşına girerken diğer yandan da polisle uğraşmak zorunda kalacaktır.

Frank White, yanında siyahları çalıştırdığı için bazı kesimler tarafından pek sevilmez. Ayrıca Frank White’ı hapis hayatı çok değiştirmiştir. Artık iyi şeyler yapmak istemektedir. Bugüne kadar hayatını uyuşturucu işiyle kazanmış olsa da artık farklı biridir ve kafasına koyduğunu gerçekleştirmek ister. Bunun içinde yavaş yavaş etrafında pis işler çeviren çeteleri çökertmeye başlar. Ama o sırada polis peşindedir. Thomas ve Dennis onu tekrardan içeri tıkmak için adeta ant içmişlerdir. Özellikle Dennis, Frank’in yaşadığı hayatı, kazandığı parayı içten içe kıskanmaktadır. Bunu bardaki konuşmasından rahatlıkla anlıyoruz. Anti kahraman olan Frank, kötü yoldan da olsa iyi bir şeyler yapmaya çalışırken, gerçek hayatta kahraman olan bu polis adaleti halk için aramıyor, kendi süremediği hayata ve pek de işlemeyen yasalara karşı intikam almak istiyor. Frank’in, deneyimli polis Roy ile finale doğru aralarında geçen konuşma ise filmin en vurucu yerlerinden… Frank bu adamların hakkından gelinebilecek tek yöntemin onları öldürmek olduğunu bildiği için ve yürümeyen yasaların da farkında olduğundan böyle bir yöntem  seçiyor kendine.

Laurence Fishburne, Christopher Walken - King of New York (1990)

King of New York filmi için kısaca sert bir yeni kara film olduğunu söyleyebiliriz. Christopher Walken’ın canlandırdığı Frank White karakteri, sinemada izlemeye alışık olduğumuz mafya babalarından değil. İdealleri uğruna her şeyi yapabilecek kadar sert ama empati kurabilecek kadar da duygusal biri. Metroda onu soymaya çalışan gençlere davranışı ve arkadaşı için yaptığı sıradışı intikamı aslında onun duygusal tarafını gösteriyor. Ayrıca filmde, o sıralar pek de bilinmeyen oyuncular olan Laurence Fishburne ve Wesley Snipes yardımcı rollerde karşımıza çıkıyor. Ayrıca Steve Buscemi ve Harold Perrineau’nun küçük birer rolü de var.

David Caruso, Wesley Snipes - King of New York (1990) Steve Buscemi - King of New York (1990) Laurence Fishburne - King of New York (1990) Harold Perrineau - King of New York (1990)

 

 

 

 

King of New York, aksak sisteme acımasızca karşı çıkan ve tepkisini bir mafya babası üzerinden gösteren bir film. Filmin yönetmeni Abel Ferrara’nın The Addiction (1995) ve Bad Lieutenant (1992) filmlerine de göz atabilirsiniz.

King of New York (1990)KÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen: Abel Ferrara

Senaryo: Nicholas St. John

Oyuncular: Christopher Walken (Frank White), David Caruso (Dennis Gilley), Laurence Fishburne (Jimmy Jump) Victor Argo (Roy Bishop), Wesley Snipes (Thomas Flanigan), Janet Julian (Jennifer), Steve Buscemi (Test Tube), Giancarlo Esposito (Lance) Harold Perrineau

Müzik: Joe Delia

Görüntü Yönetmeni: Bojan Bazelli

Kurgu: Anthony Redman

Ülke: İtalya, ABD, İngiltere

King of New York (1990) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın