Anasayfa 2000'ler Mientras duermes / Sleep Tight (2011)
Luis Tosar - Sleep Tight / Mientras duermes (2011)

Mientras duermes / Sleep Tight (2011)

Müge İbrikçi Baran

Mientras duermes (Sleep Tight, Ölüm Uykusu, 2011)Jaume Balagueró’nun yönetmenliğini yaptığı Mientras duermes (Sleep Tight / Ölüm Uykusu, 2011) adlı İspanyol gerilim filminde Luis Tosar ve Marta Etura gibi oyuncular yer alıyor.

César bir apartman görevlisidir. Sık sık düşüncelere dalıp apartmanın çatısına çıkarak hayatına son vermeyi düşünür. Çünkü hayatın bir anlamı yoktur ve çok mutsuzdur. César’ı hayata bağlayan tek şey insanları mutsuz etmektir. Elinden geldiğince çevresindekilere ufak tuzaklar kurar, onların en ihtiyaçları oldukları şeyleri ellerinden alır. Ama apartman sakinlerinden Clara diye biri vardır ki hayat doludur, her daim neşelidir. Onun mutluluğu César’ı rahatsız etmektedir. Clara’nın mutsuz olması için ilk önce ufak oyunlar oynar. Yaptıklarının yeterli olmadığını görünce César, daha büyük kötülükler için hain planlar yapar.

Mientras duermes filmi, benzer konulu korku-gerilim filmlerine göre farklı bir karakter ve senaryoya sahip. Sıklıkla karşılaştığımız, bir kadına saplantılı bir şekilde aşık olup onu rahatsız etme konulu filmlerden değil. Tam tersi sebepsiz yere bir kadından nefret edip ondan intikam alma arzusuyla yanıp tutuşan bir adamı anlatan bir film. César bir apartman görevlisi olarak apartmanla ilgili bütün işleri yapar ve apartman sakinlerine yardımcı olur. Fakat onun ilginç bir hayat felsefesi vardır; insanları mutsuz etmek. Çünkü César’ın hayatına, nedenini hiçbir zaman öğrenemediği bir mutsuzluk hakimdir ve bu mutsuzluğu ancak başkalarını perişan ederek kısa bir süreliğine de olsa üzerinden atabilmektedir. Bir nevi katarsis mevzusu ile karşı karşıya kalıyoruz. César mutsuzsa etrafındaki insanlar ondan daha mutsuz olmadılar ki César apartman çatısına her çıktığında kendisini aşağı atmamak için bir sebebi olsun.

Luis Tosar - Sleep Tight / Mientras duermes (2011)

Los sin nombre (1999), Frágiles (2005), [Rec] (2007) gibi korku-gerilim türünde filmler çeken yönetmen Jaume Balagueró bu filmde de iyi bir iş çıkarmış. César karakterini canlandıran Luis Tosar’ın bu filmde olduğu gibi başarılı bir performans gösterdiği Celda 211 (2009) filmini de ayrıca tavsiye ederim.

Luis Tosar, Marta Etura - Sleep Tight / Mientras duermes (2011)

Mientras duermes filmi, birbirinin mutluluğunu kıskanan insanoğlunu anlatıyor aslında ya da bu duruma, başkalarının haline bakıp şükredenleri de örnek verebiliriz. Film César’ın bütün bunları neden yaptığını tam olarak açıklamıyor. Aslında bu belirsizlik daha güzel ve zaten filmi izlerken de neden bunları yapıyor diye de pek düşündürtmüyor. Sadece César’ın daha ne kadar ileri gidebileceğini tahmin etmeye çalışıyoruz.

Mientras duermes (Sleep Tight 2011)

 

KÜNYE / IMDB: 7,2

Yönetmen: Jaume Balagueró

Senaryo: Alberto Marini

Oyuncular: Luis Tosar (César), Marta Etura (Clara), Alberto San Juan (Marcos), Iris Almeida (Úrsula)

Müzik: Lucas Vidal

Görüntü Yönetmeni: Pablo Rosso

Kurgu: Guillermo de la Cal

Ülke: İspanya

Mientras duermes (2011) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın