Anasayfa 1960'lar House of Usher (1960)
Vincent Price, Mark Damon - House of Usher (1960)

House of Usher (1960)Roger Corman’ın yönetmenliğini yaptığı House of Usher (Korkunç Ev, 1960) adlı korku filmi Edgar Allan Poe’nun The Fall of the House of Usher (Usher Evi’nin Çöküşü) adlı öyküsünden sinemaya aktarıldı. Filmin kadrosunda Vincent Price, Mark Damon, Myrna Fahey, gibi oyuncular yer alıyor.

Philip Winthrop, nişanlısı Madeline Usher’ı görmek için Usher’ların evine gelir. Eski ve ürkütücü olan bu şatoya ulaştığında uşak Bristol onu içeri almak istemez. Madeline’nin ağabeyi Roderick Usher’ın kesin talimatı olmasına rağmen Winthrop’un ısrarları üzerine onu içeri alır. Winthrop, Madeline’ın garip ağabeyi Roderick ile tanıştıktan sonra sevdiği kadını o hastalıklı şatodan götürmek ister ama ağabeyi izin vermez. Winthrop, Madeline’ın sonunun diğer Usherlar gibi olmaması için elinden geleni yapacaktır.

House of Usher, Roger Corman’ın Edgar Allan Poe öykülerini sinemaya uyarladığı 9 filmden ilki. Diğer filmler ise sırasıyla; Pit and the Pendulum (Dehşet Saati, 1961), Premature Burial (1962), Tales of Terror (1962), The Raven (1963), The Haunted Palace (Perili Köşk, 1963), The Terror (1963), The Tomb of Ligeia (1964), The Masque of the Red Death (1964) ‘tir. Bu uyarlamaların 7’sinde korku filmlerinin gediklisi Vincent Price rol aldı. The Terror’de Boris Karloff, Premature Burial’da ise Ray Milland rol almıştır.

Vincent Price, Mark Damon - House of Usher (1960)

Film ne kadar bir Poe uyarlaması olsa da, öyküden farklı birçok nokta var. Öyküde; Winthrop, Roderick’in eski bir arkadaşıdır ve onun daveti üzerine Usherların evine gelir. Madeline ile aralarında bir aşk yaşanmamıştır. Uşak ön planda değildir ve filmdeki birçok detay filmde yoktur. Aslında filmin, Usher Evi’nin Çöküşü öyküsünden “ilham alınarak” filmleştirildiğini söylemek daha doğru olur.

Filmdeki dekor ve renkler filmin atmosferine pek uymamış ve gotik izlenim verilememiş. Aşırı canlı renkler, kostümlü bir drama izlenimi veriyor. Mahzen ve evin dış görünüşü, Usher ailesinin portrelerinden oluşan tablolar ise tam tersine gotik atmosfere uygun olmuş.

Mark Damon - House of Usher (1960)

House of Usher, baştan durağan ilerlese de sonlarına doğru gerilimin artmasıyla keyifli bir seyirlik haline geliyor. Film haricinde Poe’dan da öyküyü okumanızı tavsiye ederim. Bu öykü birçok kez sinemaya aktarılmış ama aralarında en çok sivrilen 1960 yapımı bu film olmuş. Ayrıca hassas ve takıntılı sarışın Roderick karakteriyle Vincent Price’ın yine nevrotik bir karaktere hayat verdiğini de hatırlatmakta fayda var.

House of Usher (1960)

 

KÜNYE: IMDB: 7,0

Yönetmen: Roger Corman

Senaryo: Richard Matheson, Edgar Allan Poe

Oyuncular: Vincent Price (Roderick Usher), Mark Damon (Philip Winthrop), Myrna Fahey (Madeline Usher), Harry Ellerbe (Bristol)

Müzik: Les Baxter

Görüntü Yönetmeni: Floyd Crosby

Kurgu: Anthony Carras

Ülke: ABD

House of Usher (1960) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın