Anasayfa 1990'lar Palmetto (1998)
Elisabeth Shue - Palmetto (1998)

Palmetto (1998)Volker Schlöndorff’ın yönetmenliğini yaptığı Palmetto (1998) adlı yeni kara filmin kadrosunda Woody Harrelson, Elisabeth Shue, Gina Gershon, Chloë Sevigny gibi oyuncular yer alıyor.

Bir kumpastan dolayı hapis yatan Harry Barber, suçsuz olduğu anlaşılınca 2 sene sonra hapisten çıkar. Yaşadığı Palmetto’dan ayrılmak ister ama kız arkadaşı Nina, buna izin vermez. Hapse girmeden önce gazetecilik yapan Harry, dışarıdayken istediği gibi bir iş bulamaz. Sonrasında zengin Felix Malroux’un fettan karısı Rhea ile tanışır ve Rhea, Harry’e bir iş teklifinde bulunur. İş basittir, kimse zarar görmeyecektir ama temiz bir iş değildir. Meteliksiz olan Harry için bu iş, 50.000 dolar değerindedir. Baştan isteksiz de olsa işi kabul eder. Kimsenin zarar görmeyeceği bu iş sırasında bir cinayet işlenince Harry’nin başı yine belaya girecektir.

Palmetto, kara filmlere hem saygı duruşunda bulunan hem de onların klasikleşmiş örnekleri ve olmazsa olmazlarıyla inceden dalga geçen bir film. Sunset Boulevard (Sunset Bulvarı,1950), Double Indemnity (Çifte Tazminat,1944) gibi klasik kara filmlerin yanı sıra Body Heat (1981) gibi yeni kara filmlere de göndermeler mevcut. Sigara içmeyen ama elinde sigarayı tutmayı seven klasik kara filmlerdeki gibi giyinen Rhea, kendini çok uyanık zanneden ama Rhea’nın cazibesine aldanan Harry, yaşlı, hasta ve çok zengin olmasına rağmen eli sıkı Bay Malroux, kara filmlerde sıklıkla ama daha farklı bir şekilde rastladığımız karakterler. Bir de zengin adamın saf kızı (ölümcül kadının ise üvey kızı) Odette var ama o da bu filmde pek de masum biri değil.

Woody Harrelson - Palmetto (1998)

Filmde, sansürden nasibini almış klasik kara filmlerde olduğu gibi cinsellikle alakalı sahneler pek gösterilmiyor, kısa bir girizgahtan sonra sahne kesilip daha çok ima ediliyor. Ölümcül kadının ön planda yer aldığı yeni kara filmlerde pek rastlanmayan bu anlatım tarzını filmde birçok detayda görebilirsiniz. Filmdeki şiddet sahneleri için de aynı durum geçerli.

Elisabeth Shue, Gina Gershon, Chloë Sevigny - Palmetto (1998)

Palmetto, kıyıda köşede kalmış yeni kara filmlerden biri… Palmetto’yu bir yeni kara film olarak veya klasik kara filmlerin ciddi bir parodisi olarak izlemek mümkün.

Palmetto (1998)KÜNYE / IMDB: 6,0

Yönetmen: Volker Schlöndorff

Senaryo: E. Max Frye, James Hadley Chase (Just Another Sucker adlı romanından uyarlandı)

Oyuncu: Woody Harrelson (Harry Barber), Elisabeth Shue (Rhea Malroux), Gina Gershon (Nina), Chloë Sevigny (Odette), Rolf Hoppe (Felix Malroux), Michael Rapaport (Donnely)

Müzik: Klaus Doldinger

Görüntü Yönetmeni: Thomas Kloss

Kurgucu: Peter Przygodda

Ülke: Almanya, ABD

Palmetto (1998) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın