Anasayfa 1940'lar The Big Clock (1948)
Ray Milland - The Big Clock (1948)

The Big Clock (1948)John Farrow’un yönetmenliğini yaptığı Kenneth Fearing’in aynı isimli romanından uyarlanan The Big Clock (1948) adlı kara filmde Ray Milland, Charles Laughton, Maureen O’Sullivan gibi oyuncular yer alıyor.

George Stroud, bir suç dergisinde editörlük yapmaktadır. Çok yoğun bir iş hayatı olduğu için 5 sene önce evlendiği karısıyla bir türlü balayına çıkamamaktan muzdarip olan Stroud, sonunda bu duruma isyan eder. Patronu Earl Janoth’tan izin ister ama bu isteği geri çevrilir. Stroud, kovulmak pahasına da olsa bu tatili (karısı için) istemektedir. Fakat cimri ve kaybetmekten hiç hoşlanmayan Janoth, çok iyi bir elemanı olan Stroud’u da kaybetmek istemez. Hem de en çok ihtiyacı olduğu zamanda… Janoth, gizli sevgilisi Pauline York’u sinirli bir anında öldürünce cinayet işlediğini itiraf etmeden Stroud’tan yardım ister. Janoth’un bu durumdan kurtulabilmek için Stroud’tan sakladığı bir planı vardır.

Charles Laughtoni, Ray Milland -The Big Clock (1948)

Earl Janoth, kapitalist düzenin tam karşılığıdır. “Vakit nakittir” deyimi onun için biçilmiş kaftandır. Hatta yaptırdığı devasa saat de bunun bir kanıtıdır. Sürekli büyümek, satışları arttırmak onun için hayat memat meselesidir. 3 gün açık kalan bir lambanın bile cezası kovulmaktır. Tabii bunun sebebi çevrecilikten değildir, ki kendisi yeşili hiç sevmez. Janoth, eli sıkı, takıntılı tam bir medya patronudur.

Charles Laughton -The Big Clock (1948)

George Stroud ise çok çalışkan, işini seven bir adamdır ama ailesini işinden daha çok sevmesine rağmen onları ihmal etmektedir. Evine üç kuruş daha fazla götürebilmek uğruna çabalamaktadır. Ama ailesi bu durumdan hiç memnun değildir. Daha az para kazanıp eve daha çok gelebilmesini tercih etmektedirler. George Stroud, ailesini tercih eder. İşinde ne kadar başarılı olsa da bir eş, bir çocuk aslında onun için daha önemlidir.

The Big Clock, çoğu kara filmde olduğu gibi bir geriye dönüş (flashback) ile başlar. Stroud’u, büyük bir saatin içinde hayatı mahvolmuş ve kıstırılmış bir şekilde görürüz. Suçsuz olduğunu izleyiciye söyler ama ona inanabilmemiz için olanları en başından bize anlatması gerekmektedir.

Ray Milland, Maureen O'Sullivan -The Big Clock (1948)

The Big Clock, özellikle sonlarına doğru temponun iyice arttığı sağlam bir kara film… Roger Donaldson’ın yönetmenliğini yaptığı No Way Out (Çıkış Yok, 1987) adında yoğun politik mesajlar içeren bir yeniden çevriminin olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

The Big Clock (1948)KÜNYE / IMDB: 7,7

Yönetmen: John Farrow

Senaryo: Jonathan Latimer, Kenneth Fearing, Harold Goldman

Oyuncular: Ray Milland (George Stroud), Charles Laughton (Earl Janoth), Maureen O’Sullivan (Georgette Stroud), George Macready (Steve Hagen), Rita Johnson (Pauline York), Elsa Lanchester (Louise Patterson)

Müzik: Victor Young

Görüntü Yönetmeni: Daniel L. Fapp, John F. Seitz

Kurgu: LeRoy Stone

Ülke: ABD

The Big Clock (1948) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın