Anasayfa 1990'lar Thursday (1998) – Film Eleştirisi
Aaron Eckhart - Thursday (1998)

Thursday (1998)Skip Woods’un ilk ve son yönetmenlik denemesi olan kara komedi Thursday (Perşembe, 1998) filminin kadrosunda Thomas Jane, Aaron Eckhart, Paulina Porizkova, James Le Gros, Mickey Rourke gibi oyuncular yer alıyor.

Casey kirli ve hızlı geçmişine temiz bir sayfa açmış ve Christine ile evlenmiştir. Fakat bir gün eski bir dostu olan Nick evine gelir ve ondan küçük bir iyilik ister. Bu iyilik onun başına bol kanlı belalar açacaktır.

Casey, eskiden Nick ile beraber uyuşturucu işindedirler. Birlikte birçok efsane macera yaşamışlardır. Fakat bir gün Casey her şeyi bir kenara bırakır ve klasik Amerikan ailesi düzenine geçer. Çok çalışır, temiz para kazanır. Karısına sadık kalır ve sözünü dinler. Sağlıklı beslenir. Et ve alkol tüketimi azami düzeydeyken uyuşturucu tüketimi ise sıfırdır. Tamamen tertemizdir. Eski kurt evcilleşmiştir artık. Casey’i kendi cümleleri ile anlatmak gerekirse “Ben bir mimarım. Zamanının çoğunu faturaları nasıl ödeyeceğini düşünerek geçiren bir mutlu bir cumhuriyetçiyim. Ayrıca karısını mutlu etmeye çalışan birisi…”

Thomas Jane - Thursday (1998)

Filmde Nick aslında Casey’nin unutmak istediği geçmişi konumunda yer alıyor. Nick kıyafeti, duruşu ve konuşması ile Casey’den çok farklı gibi görünse de aslında 4 sene öncesine gittiğimizde pek de bir fark yok. Nick, Casey’nin evine geldiğinde, onun evcilleştirilmiş bir kurda dönüştüğünü söyleyerek alay etse de asıl söylemek istediği “kendin ol” demekten başka bir şey değildir. (Nick’in ne demek istediği verdiği hediyeden de anlaşılıyor.) Çünkü Casey karısına bile söyleyemeyecek kadar geçmişinden utanıp korkmaktadır. Sonunda sıradan bir perşembe günü Casey geçmişiyle yüzleşecektir.

Filmin büyük bir çoğunluğu Casey’nin evinde geçiyor. Özellikle mutfak ve salon arasında mekik dokunuyor. Sıradan hayatın vazgeçilmezi olan bu alanlar, her gelen misafirle birlikte bol bol kana bulanıyor. Aslında her gelen konuk Casey’e farklı birer test uyguluyor. Dürüstlük, sadakat, cinayet, uyuşturucu gibi sınavlara tabi olurken kimilerini geçiyor, kimilerinde ise sınıfta kalıyor. Yine de Casey’nin temiz kalma çabalarını da takdir etmemek olmaz.

Paulina Porizkova - Thursday (1998)

Thursday filminde, dürüst ve temiz adam olarak izlemeye alışık olduğumuz Aaron Eckhart’i geçmişte böyle rolleri de kotarabildiğini görmüş oluyoruz. Paulina Porizkova’ya zaten diyecek pek bir şey yok. Bu kadar abartılı bir ölümcül kadını başarıyla canlandırmış. Filmdeki bütün karakterler bu kadar abartılıyken Thomas Jane’nin canlandırdığı Casey ise aralarında biraz sıradan kalıyor. Özellikle 4 yıl öncesinde geçen sahnede o kurdun karizmasını tam olarak yansıtamıyor izleyiciye.

Thursday, yeni kara filmin bütün unsurlarının bulunduğu, ek olarak Tarantinovari diyaloglar ve abartılı şiddettin hakim olduğu eğlenceli bir kara komedi

Thursday (Perşembe, 1998) DVDKÜNYE / IMDB: 7,2

Yönetmen ve Senarist: Skip Woods

Oyuncular: Thomas Jane (Casey), Aaron Eckhart (Nick), Paulina Porizkova (Dallas), James Le Gros (Billy Hill), Paula Marshall (Christine), Mickey Rourke (Kasarov), Glenn Plummer (Ice), Michael Jeter (Doktor Jarvis)

Müzik: Luna

Görüntü Yönetmeni: Denis Lenoir 

Kurgu: Peter Schink, Paul Trejo

Ülke: ABD

Thursday (1998) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın