Anasayfa 1990'lar Romeo Is Bleeding (1993)
Lena Olin, Gary Oldman - Romeo Is Bleeding (1993)

Romeo Is Bleeding (1993)Peter Medak’ın yönetmenliğini yaptığı Romeo Is Bleeding (Aşk Bir Fahişedir, 1993) adlı bu yeni kara filmde Gary Oldman, Lena Olin, Juliette Lewis, Annabella Sciorra, Roy Scheider gibi kalabalık oyuncu kadrosu yer alıyor.

Jack Grimaldi kariyeri tıkanmış, keyfine düşkün bir polistir. Hayallerini gerçekleştirmek uğruna kirli işlere bulaşır ve polis teşkilatı ile mafya arasında ikili oynar. Mafyayla anlaştığı son işte terslik çıkınca Jack’in hayatı bir anda tepe taklak olur. Bu işten sıyrılmak için daha çok kirlenmesi gerekecektir.

Film eski bir barda açılır ve anlatıcı (dış ses) eşliğinde olayların başına döneriz. Kara filmlerde sıklıkla kullanılan anlatıcı ve geri dönüş (flashback) mantığı bu yeni kara filmde de kullanılmış. Caz müziği eşliğinde izlediğimiz Romeo Is Bleeding, adeta klasik kara filmlere gönderme yapar. Fakat 90’lı yıllarda geçen bu filmi, 40’lı yıllarla karşılaştırınca daha kanlı, daha kirli ve daha cüretkar olduğunu es geçmemek lazım.

Gary Oldman - Romeo Is Bleeding (1993)

Romeo Is Bleeding filminde çoğunlukla ironiye yer verilir. Jack’e arkadaşları, aşk denilince akla ilk gelen karakter olan Romeo diye seslenirler. Aslında Jack sık sık karısını aldatır. Jack bazen aşk ile seksi birbirine karıştırdığı için başı bir türlü beladan kurtulmaz. Jack tuhaf bir biçimde kötü bir insan olmamasına rağmen hem polis teşkilatını sırtından vurur hem de çok aşık olduğu karısını aldatır. Jack’in sorunu cüzdanındaki paranın hayallerini yakalayamamasıdır. Aslında hiçbir şey Jack’i tatmin etmez. Hep daha iyisini hak ettiğini düşünür. Sahip olmadıklarını ister; daha fazla para, daha çok aşk… Film boyunca üç kadınla olan ilişkisini görürüz. Mükemmel karısı Natalie, saf metresi Sheri ve hayvani yönü ağır basan Mona… Jack bu üç kadını da ister. Çünkü hiçbiri tam olarak yetmez. Saygın bir mesleği olmasına rağmen maaşı az olduğu için işinden de memnun değildir. Onun için mafyayla iş birliği yapar. Jack her zaman kendini eksik hisseder ama bunu kendine itiraf edemediği için etrafındakileri eksik görür. Olgunlaşabilmesi için başını belaya sokması gereklidir.

Lena Olin, Annabella Sciorra, Juliette Lewis - Romeo Is Bleeding (1993)

Ölümcül kadın (Femme Fatale) Mona Demarkov rolüyle Lena Olin hem seksi, hem de ürkütücü bir karakteri canlandırıyor. Eskilerden bir mafya lideri olan Don Falcone’a kafa tutuyor. Zeki olduğu kadar psikopat da olan Mona, filmde de denildiği gibi tam bir hayvandır. Vahşilikte sınır tanımaz. Falcone bile yanında masum kalır. Cinselliğini kullanarak Jack’i sık sık tongaya düşürüp adeta dalga geçer, zekasını ve gücünü gösterir.

Jack’in metresi olan Sheri ise hem saflık hem de cinsellik sembolü olarak kullanılmış. Aslında saflığını cinsellik ile kapatmaya çalıştığını söylemek daha doğru olacak.

Jack’in karısı Natalie, aslında Jack ile en çok uyuşan karakter… Jack’in etrafındaki kadınlar sürekli değişmesine rağmen tek sabit kalan o.  Diğer kadınlarla arasında hep cinsellik unsuru olmasına rağmen Natalie ile hiç böyle bir sahne görmüyoruz. Çünkü Jack ile Natalie arasında saf aşk var. Ama Jack hem diğer kadınlarla yaşadığı ilişkilerle hem de karısından sakladığı parayla bu aşkı kirletiyor. Filmin sürprizini kaçırmamak adına çok bahsetmek istemiyorum ama finalde gördüğümüz Natalie’nin hazırladığı albümün, çok güzel bir detay olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Roy Scheider, Gary Oldman - Romeo Is Bleeding (1993)

Filmin diğer önemli unsuru da para… Jack’in hayallerini gerçekleştirmesi için paraya ihtiyacı vardır. Mona ile Falcone’nun da parası olmasına rağmen işlerinin hallolması için Jack’e ihtiyaçları vardır. Hayatta sadece para yeterli değildir. Para sadece bir şeylere ulaşmak için bir araçtır. Parayı dürüst bir şekilde elde etmek zordur, kötü yolla ise kolay. Eğer Jack filmin başında Mona’yı öldürebilmiş olsaydı başı belaya girmeyecekti. Jack’in iyi yanı buna engel olunca işler karıştı. İyi olmak bazen işleri daha da zorlaştırır.

Romeo Is Bleeding, biraz kıyıda köşede kalmış sağlam bir yeni kara film. İronik tarafıyla da kara komediye göz kırpıyor. Ölümcül kadınlar arasında en psikopatına sahip olan bu filmi; senaryo, oyunculuk ve müzik açısından da tavsiye ederim.

Romeo Is Bleeding (1993)KÜNYE /IMDB: 6,6

Yönetmen: Peter Medak

Senaryo: Hilary Henkin

Oyuncular: Gary Oldman (Jack Grimaldi), Lena Olin (Mona Demarkov), Juliette Lewis (Sheri), Annabella Sciorra (Natalie Grimaldi), Roy Scheider (Don Falcone), Will Patton (Martie)

Müzik: Mark Isham

Görüntü Yönetmeni: Dariusz Wolski

Kurgu: Walter Murch

Ülke: İngiltere, ABD

Romeo Is Bleeding (1993) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın