Anasayfa 1990'lar Flatliners (1990) – Film Eleştirisi
Kiefer Sutherland - Flatliners (1990)

Flatliners (1990) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Flatliners (1990)En kötü Batman serisine imza attığından dolayı mıdır bilinmez Joel Schumacher, genellikle görmezden gelinen bir yönetmendir. Aslında filmografisinde kült yapımlar olmasına rağmen yönetmen değil, filmler ön plana çıkar. Flatliners (Çizgi Ötesi, 1990) da hem konusu hem de oyuncu kadrosuyla dikkat çeken kült bir bilim kurgu – korku filmi.

Tıp öğrencisi 5 arkadaş, kendi imkanlarıyla ölüm ile hayatın sınırlarını zorlamaya karar verir. Fikrin babası olan Nelson, tıbbi yollarla kalbinin durmasını sağlayıp sonrasında tekrar hayata döndürmeleri için arkadaşlarını ikna eder. Baştan bu deneye karşı çıkan arkadaşları, ilk deneme başarıyla sonuçlanınca kobay olabilmek adına birbiriyle yarışacaktır. Deney sonrasında Nelson’ın, gördüğü gerçekçi kabusları saklaması, hayal ettikleri gibi ünlü olmanın değil, karanlık günlerin kapılarını aralayacaktır.

Flatliners (1990)

Bu beş arkadaşı kısaca anlatmak gerekirse; Narsist Nelson, çalışkan ve masum Rachel, ateist ve yardımsever David, çapkın Joe ve korkak Randy olarak özetleyebiliriz. Birbirinin zıttı bu arkadaşlar bir araya gelerek, doğanın kanunlarına daha doğrusu Tanrı’nın işine karışınca, cezalandırılmamaları tabii ki olanaksızdır. Hem de bu cezanın, geçmişlerinde işledikleri ama bilinçaltına ittikleri günahlardan yola çıkarak verilmesi de gayet manidardır. Bilim aracılığıyla Tanrı’yı yenmeye çalışan bu gençler aslında şeytanın açtığı kapıdan girdiklerinin farkında değildir. Filmdeki gotik mekan tasarımını da bu durumla ilişkilendirebiliriz.

Julia Roberts, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, William Baldwin, Oliver Platt - Flatliners (1990)

Sevilen yıldız oyuncuların yer aldığı filmde; Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldwin, Oliver Platt ve Hope Davis’in gençlik hallerini görmek mümkün. 80 ve 90’lı yıllarda çocuk olanların televizyonda en az bir kez rastlamış olduğu Flatliners, günümüzde bile izleyicinin ilgisini ayakta tutmayı başaran kült bir film.

Hollywood’un senaryo sıkıntısı çektiği şu zamanlarda böyle bir filmin yeniden beyaz perdeye uyarlanması da maalesef kaçınılmaz oluyor. Flatliners’ın yarın vizyona girecek olan aynı isimli yeniden çevrimini, Danimarkalı yönetmen Niels Arden Oplev üstlendi. Orijinal filmdeki kadroya nazaran daha olgun bir yaş ortalamasına sahip oyuncuların rol aldığı filmde; Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev, James Norton, Kiersey Clemons gibi isimler yer alıyor. Kiefer Sutherland’ın da küçük bir rolde görünmesi, filmin hoş sürprizleri arasında yer alsa da yeniden çevrimin genel olarak olumsuz eleştiriler aldığını hatırlatmakta fayda var.

Flatliners (1990) DVDKÜNYE / IMDB: 6,6

Yönetmen: Joel Schumacher

Senaryo: Peter Filardi

Oyuncular: Kiefer Sutherland (Nelson Wright), Julia Roberts (Rachel Mannus), Kevin Bacon (David Labraccio), William Baldwin (Joe Hurley), Oliver Platt (Randy Steckle), Hope Davis (Anne Coldren)

Müzik: James Newton Howard

Görüntü Yönetmeni: Jan de Bont

Kurgu: Robert Brown

Ülke: ABD

Flatliners (1990) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın