Anasayfa 1940'lar The Uninvited (1944) – Film Eleştirisi
The Uninvited (1944) - Ruth Hussey, Ray Milland

The Uninvited (1944) PosterLewis Allen’ın ilk yönetmenliği olan The Uninvited (Davetsiz Misafir, 1944), gizemini uzun süre muhafaza eden hayaletli ev temalı bir korku filmi. Kara film hayranlarına ilaveten korku severlerin de hatırlayacağı Oscarlı oyuncu Ray Milland’ın yanı sıra Ruth Hussey ve Gail Russell da filmde önemli rollerde yer alıyor.

İki kardeş, İngiltere’deki tatilleri esnasında tesadüf eseri bir konağa rastlarlar ve ilk görüşte âşık olurlar. Şehirde bir apartman dairesine sıkışmış bir halde yaşamlarını sürdüren kardeşlerin, çocukluklarında mutlu mesut yaşadıkları büyük evin hasretini çekmeleri, bu eve karşı farklı duygular beslemelerine yol açar. Pamela, ağabeyi Roderick ile ortaklaşa evi satın almaları konusunda ısrarcı olur. Uçurumun kenarında yer alan Windward Konağı, 2 yüzyıldır sapasağlam ayaktadır. Evin sahibi Kumandan Beech’in ve torunu Stella’nın tuhaf tavırlarına ve söylentilere rağmen çok düşük bir fiyata evi satın alırlar. Yerleştiklerinde yaşadıkları doğaüstü olaylar; iki kardeşi, evin ve Stella’nın annesinin gizemi hakkında araştırma yapmaya itecektir.

The Uninvited (1944) - Gail Russell, Ray Milland

Filmde arada gerginliği dağıtacak küçük espriler yer almasına rağmen gayet ciddi ilerleyen yapısıyla türün klişelerine öncülük eden sahnelere şahit olmak mümkün. Doğaüstü bir olayı işliyormuş gibi görünüp finalinde her şeyin bir kandırmacadan ibaret olduğunu söyleyen ve hurafelere inanmamamızı salık veren klasik korku filmlerinden olmaması filmin en büyük artılarından.

Günümüz korku sinemasının özellikle de hayalet temalı filmlerin birçok klişesinin 40’lı yıllara ait bir filmde görmek keyifli bir seyir sağlıyor. Ruh çağırma seansı, hayalet geldiğinde odanın soğuması, ruhani varlıklar konusunda hayvanların insanlardan daha hassas olması gibi detaylar, türün severlerinin aşina olduğu klişeler olarak filmde yer alıyor.

The Uninvited (1944)

Filmin biraz arka planda kalan bir detayına da kısaca değineyim. 40’lı 50’li yıllarda açıkça söylenmese bile eşcinsel karakterlere rastlamak mümkündür. Mesela filmde Bayan Holloway’in, Kumandan Beech’in kızı Mary Meredith’e karşı olan takıntı derecesindeki sevgisi ve bağlılığını, aşk olarak yorumlamak mümkün. O dönemin yapımlarında kendi cinsiyetinde birine aşırı tutkuyla bağlanmak veya erkeklerin efemine olması, filmin alt metninde eşcinselliğin bir göstergesi olarak yorumlanır.

Son olarak bu klasik korku filminin hayranları arasında usta yönetmen Martin Scorsese ve Guillermo del Toro olduğunu da belirterek biraz beklentinizi arttırayım. The Uninvited, merak unsurunu sonuna kadar koruyan, döneminin ilerisinde iyi bir korku filmi. Siyah beyaz, klasik korkulardan hoşlananların filme göz atmasını tavsiye ederim. Filmin içinde geçen ve sonradan söz de yazılıp caz dünyasında popüler olacak olan serenat “Stella by Starlight”ı da fragmanın altında dinleyebilirsiniz.

The Uninvited (1944) PosterKÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Lewis Allen

Senaryo: Dodie Smith, Frank Partos, Dorothy Macardle (Uneasy Freehold romanından uyarlandı.)

Oyuncular: Ray Milland (Roderick Fitzgerald), Ruth Hussey (Pamela Fitzgerald), Gail Russell (Stella Meredith), Donald Crisp (Kumandan Beech), Cornelia Otis Skinner (Bayan Holloway)

Müzik: Victor Young

Görüntü Yönetmeni: Charles Lang

Kurgucu: Doane Harrison

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın