Anasayfa 2000'ler The Invisible Man (2020) – Film Eleştirisi
The Invisible Man (2020) - Elisabeth Moss

The Invisible Man (2020) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

The Invisible Man (2020) AfişSaw (Testere, 2004) ve Insidious (Ruhlar Bölgesi, 2010) filmlerinin senaristliğini üstlenen Leigh Whannell, James Wan’dan bağımsız olarak yönetmenliğe de el atmaya başladı. Upgrade (2018) ile beğeni kazanan Whannell, yoluna bilim kurgu edebiyatının klasiklerinden H.G. Wells’in aynı adlı romanından uyarlanan The Invisible Man (Görünmez Adam, 2020) ile devam ediyor.

Yıllardır askeri alanda, düşmanı alt etmek maksadıyla görünmezlik sağlayacak bir formül arayan ülkelerin çalışmalarına haberlerde şahit olmuşsunuzdur. Görünmezlik çocukluğumuzda ise muziplikler yapmak için hayallerimizi süslerdi. Çocukluğun masumane düşlerinde bile görünmez olma işlevi, gözetleme, hırsızlık veya birilerine orantısız güç kullanma gibi gündelik hayatta kolaylıkla yapamayacağımız davranışların toplamından ibaretti. H.G. Wells’in romanı da bunu adeta yüzümüze vurmak istercesine “Görünmez Adam”ı yani anti kahramanı başrole taşıyarak anlatır. 1933 yapımı uyarlama kitaba sadık kalırken, Whannell’in versiyonunda Görünmez Adam’ın hem fiziksel hem de psikolojik şiddetine maruz kalan bir kadının gözünden, onun tarafını tutarak yaşananlara şahit oluruz.

Sevgilisi Adrian Griffin’in baskılarından ve onu sürekli kontrol etmesinden yılan Cecilia Kass, evden kaçar ve bir arkadaşının yanına sığınır. Kısa bir süre sonra Adrian’ın intihar ettiğini ve ona yüklü bir para bıraktığını öğrenir. Ama huzurlu günler pek uzun sürmez ve görünmeyen bir tehditin etkisi altında olduğunu hisseder.

The Invisible Man (2020) - Elisabeth Moss

Kadına şiddet gibi günümüzün en büyük sorunlarından birini bilim kurgunun vazgeçilmez temalarından olan görünmezlik kavramıyla birleştirilmesi, türün ucuz bir örneği olmaktansa altı doldurulmuş bir mesaj ile klişeleri harmanlayarak filmi farklı bir noktaya taşıyor. Cecilia’nın evden kaçışından sonra hayata adapte olamaması ve bir polisin evine sığınmasına rağmen Adrian’ın ölümüne kadar huzura kavuşamaması geçmişinde yaşadığı travmatik ilişkinin gerilimli bir yansıması. Eğer Adrian görünmezliğin formülünü bulup musallat olmasaydı bile Cecilia’nın aklının bir köşesinde yaşadığı zorbalıkların izlerini taşımaya devam edecekti. Yani bilim kurgu kısmı olaya dahil olmasaydı yine de gerilim dolu bir film karşımıza çıkardı.

Film, tür itibariyle sıklıkla rastladığımız işin teknik detaylarına pek girmiyor ve geriye dönüşlerle bu noktaya nasıl gelindiğine dair bir detay görmüyoruz. Bilim kurgu devreye girdiği anda aksiyon ile gerilim artıyor ve dramatik kısma es verilerek heyecan dozuna odaklanılıyor. Kitapta uzun uğraşlar ve fedakarlıklar sonucunda görünmezliği elde eden fakat zengin olmayan Griffin’e nazaran Adrian’ın, zenginliği dudak uçuklatacak boyutta. Ayrıca Adrian, görünmezlik işlevini dünyayı ele geçirmek yerine Cecilia’dan intikam almak için kullanıyor ve icadını kişiselleştiriyor. Daha çok izleyiciyi germe odaklı ilerleyen yapımda “gaslighting” temasını işleyen klasik gerilim filmlerinde karşımıza çıkan kadını delirtmeye çalışan manipülatif erkek figürü de önemli bir yere sahip. Cecilia’nın geçmişte gördüğü zorbalıklara izleyici olarak şahit olmamamıza rağmen ona inanırız. Fakat çevresindekilerle Cecilia’nın işi pek de kolay olmayacaktır. Görünmezliği keşfetmiş eski kocasının onu taciz etmeye devam ettiğini söylemesi, maalesef kadının beyanının esas alınmasını sağlamıyor. Böylece kitapta olduğu gibi Adrian Griffin avcı konumundan av konumuna bir türlü düşemediğinden kadının toplum tarafından yalnızlaştırılmasına daha çok yer veriliyor.

The Invisible Man (2020) - Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid

2020 yapımı The Invisible Man, kitabı birebir uyarlamak yerine orijinal hikayeye kendine has bir üslup katmayı başarıyor. The Handmaid’s Tale dizisi haricinde son zamanlarda yardımcı roller ile sıklıkla karşımıza çıkan Elisabeth Moss, başrolde yer alıyor. Ezilmiş ama mücadeleyi elden bırakmayan kadın tipini başarıyla canlandıran Moss, rolünün ağır yükünü kaldırabilmiş. Uzun zamandır karşımıza çıkmayan görünmez adam temalı filmleri özleyenlere tavsiye edilir.

The Invisible Man (2020) - PosterKÜNYE / IMDB: 7,2

Yönetmen: Leigh Whannell

Senaryo: Leigh Whannell, H.G. Wells

Oyuncular: Elisabeth Moss (Cecilia Kass), Oliver Jackson-Cohen (Adrian Griffin), Harriet Dyer (Emily Kass), Aldis Hodge (James Lanier), Storm Reid (Sydney Lanier), Michael Dorman (Tom Griffin)

Müzik: Benjamin Wallfisch

Görüntü Yönetmeni: Stefan Duscio

Kurgu: Andy Canny

Ülke: ABD, Avustralya

Benzer Yazılar

1 Yorum

Kadmon 15 Haziran 2021 - 09:29

This was a good review! I’ve linked it in the Turkish resources section of our article about the movie: https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/sf-f-nexus/film-review/the-invisible-man-movie-2020-film-review-kadmon

Reply

Yorum Yazın