Anasayfa 2000'ler Doctor Sleep (2019) – Film Eleştirisi
Doctor Sleep (2019) - Ewan McGregor

Doctor Sleep (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Doctor Sleep (Doktor Uyku, 2019) AfişDijital platformların artmasıyla birlikte Stephen King uyarlamalarında belirgin bir artış oldu. Hem dizi hem de film uyarlamaları sıklıkla karşımıza çıkıyor. 2019 yılı içerisinde King’in It (O) ve Pet Sematary (Hayvan Mezarlığı) gibi kült eserlerini sinemada izleme şansını yakaladık. Ardı arkası kesilmeyen yeni projeler ile korku ustası, bu aralar sömürülmeye çalışılan bir altın madeni muamelesi görüyor. (IMDB sitesinde, uyarlanan ve yapım aşamasında olan film ve dizilerin kalabalığına göz atabilirsiniz.) Bir yandan da King, yeni eserler ortaya koymaya devam ediyor. Açıkçası bu kadar yapımla karşı karşıya kalınca eskisi kadar insanı heyecanlandırması pek de mümkün olmuyor.

Netflix için Gerald’s Game’in 2017’de uyarlamasını çeken Mike Flanagan ise korku sinemasının yükselen isimlerinden. Yönetmen koltuğuna oturduğu Doctor Sleep (Doktor Uyku, 2019), Stephen King’in 2013’te yayınlanan aynı isimli romanından uyarlandı. The Shining (1980) filminin devamı olarak nitelenen film, ne yardan ne de serden geçerim diyerek hem kitabı uyarlamaya çalışırken hem de bir devam filmi olmaya çabalıyor. The Shining’e sıklıkla atıfta bulunan Doctor Sleep’in özellikle girişteki Dan Torrance’ın çocukluk sahnelerinde, bir canlandırma veya taklit etme gayreti göze çarpıyor. Dan’in büyümesiyle ise film genel olarak kendi kimliğini ve ritmini buluyor.

Doctor Sleep (2019) - Kyliegh Curran, Ewan McGregor

Korku ve dramı başarıyla harmanladığı The Haunting of Hill House dizisiyle popülaritesini artıran Flanagan, benzer taktiği Dan Torrance üzerinden yapmaya çalışıyor. Babasının, annesini ve kendisini öldürmeye teşebbüs etmesinin ardından normal biri olmaya çalışması ve bir nevi doğuştan gelen yeteneğini saklaması veya reddetmek zorunda kalması anlatılıyor. Annesinin ölümüyle beraber babası gibi alkol sorunu yaşayan Dan, serserilik günlerini atlatınca film yavaş yavaş rayına oturmaya başlar. Tehlike arz eden Şapkalı Kadın ile çetesi ve zıttı olan Dan ile Abra Stone’nun bir araya gelmesiyle oluşan iyi ile kötü arasındaki savaş, dramatik hikayeden çıkıp türe yönelik adım atmamızı sağlıyor. Karşılıklı psişik güç gösterileri, The Shining benzeri psikolojik gerilimden sıyrılmamıza olanak tanırken finale doğru yeniden Stanley Kubrick öykünmesiyle karşılaşıyoruz. Ama bu sefer girişteki taklit etme yerini daha oturaklı bir anlatıma bıraktığından ve hikayesinin içine yedirmeyi başardığından olsa gerek nostaljik hava kendini daha çok hissettiriyor.

Doctor Sleep (2019) - Rebecca Ferguson

The Shining’in devam filmi olarak değil de bir Stephen King uyarlamasının farkında olarak Doctor Sleep’i izlemek daha tatmin edici bir seyir keyfi yaşatacaktır.

Doctor Sleep (2019) PosterKÜNYE / IMDB: 7,6

Yönetmen ve Kurgucu: Mike Flanagan

Senaryo: Mike Flanagan, Stephen King

Oyuncular: Ewan McGregor (Dan Torrance), Rebecca Ferguson (Şapkalı Rose), Kyliegh Curran (Abra Stone), Cliff Curtis (Billy Freeman), Zahn McClarnon (Karga Daddy), Emily Alyn Lind (Yılan Isırığı Andi), Bruce Greenwood (Dr. John), Alex Essoe (Wendy Torrance), Jacob Tremblay (Bradley Trevor), Henry Thomas (Jack Torrance)

Müzik: The Newton Brothers

Görüntü Yönetmeni: Michael Fimognari

Ülke: ABD

Doctor Sleep (2019) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

Kadmon 15 Haziran 2021 - 10:48

This was a good review, thank you! I’ve linked your post in the Turkish resources section of our article about the movie: https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/sf-f-nexus/film-review/doctor-sleep-movie-2019-film-review-kadmon

Reply

Yorum Yazın