Anasayfa 2000'ler Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017) – Film Eleştirisi
Kazuaki Nagaya - Takayuki Hamatsu, Yuzuki Akiyama - Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017)

Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017) PosterDüşük bütçeli kaliteli işler artık nadiren karşımıza çıkıyor. Bağımsız yapımlar bilhassa 90’lı yıllarda ve 2000’lerin başında birçok oyuncu ve yönetmenin kariyerlerinde önemli bir sıçrama yapmasını sağlamıştı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonuyla bile film çekilebildiğini, internetin yaygınlaşmasıyla da sesini duyurmanın kolaylaştığı günümüzde özellikle senaryo açısından kolaya kaçma söz konusu. Korku komedi türündeki Japon yapımı Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017) ise bu algıyı değiştirebilecek tatta, keyifli düşük bütçeli bir yapım.

Shinichiro Ueda’nın yönetmenliğini yaptığı film, eski bir atıksu arıtma tesisinde zombi filmi çekmeye çalışan film ekibine gerçekten zombilerin saldırmasını konu ediniyor. Film ekibi, zombilerden kurtulmaya çalışırken hayatının filmini çekmeye çalışan yönetmen için film daha yeni başlıyordur ve çekimlerin durmasına izin vermez. Ama filmin asıl kırılma noktası 37. dakikada yaşanıyor. Yazının bundan sonrası spoiler içerdiğinden filmi izlemeyenlerin tadını kaçırmamak adına son paragrafa geçmelerini öneririm.

Harumi Shuhama - Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017)

37. dakikada akan jenerikten sonra izlediğimizin TV programı için canlı olarak çekilen bir korku filmi olduğunu öğreniyoruz. Gereksiz uzunluktaki planlar ve aynı sahnenin tekrarlanması gibi bazı ayrıntılar aslında işlerin biraz ters gittiğinin bir göstergesi. Filmin devamında kamera arkasında yaşanan aksaklıklara odaklanılmasına rağmen kendini tekrar etme hatasına düşmemesi eğlence dozajını arttırıyor. İlk yarım saatte izlediğimiz saçma sahnelerin sebebi ortaya çıkarken karakterlerle dönüşümlü olarak özdeşleşmemiz sağlanıyor. İlk etapta oyuncular ile kamera arkasına geçtiğimizde ise teknik ekiple bağ kuruyoruz. Film içinde film teması ile tek plan çekim mantığını incelikli bir şekilde harmanlayan One Cut of the Dead, ayrıca amatör bir korku filminin setinde yaşananları da gözlemleyebilmemize olanak tanıyor.

Yuzuki Akiyama, Takayuki Hamatsu - Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017)

Biraz geç keşfedilen film, fantastik / korku temalı festivallerin dikkatini çekmeyi başarmış. Yurtdışında Shaun of the Dead (Zombilerin Şafağı, 2004) ile karşılaştırılsa da zombi / komedi filmi olması haricinde aralarında pek bir benzerlik yok. Korku-komedi severler için eğlenceli dakikalar vaat eden One Cut of the Dead, 25.000 dolara çekilmiş. Gerçekçi efektler, tanınmış oyuncular gibi bir beklentiniz yoksa zekice tasarlanmış bu düşük bütçeli filmi izlemenizi tavsiye ederim.

Kamera o tomeru na! (One Cut of the Dead, 2017) Poster

KÜNYE / IMDB: 7,9

Yönetmen ve Senarist: Shinichiro Ueda

Oyuncular: Takayuki Hamatsu (Yönetmen Higurashi), Harumi Shuhama (Nao), Yuzuki Akiyama (Chinatsu), Kazuaki Nagaya (Ko), Mao (Mao)

Müzik: Kyle Nagai

Görüntü Yönetmeni: Takeshi Sone

Kurgu: Shinichiro Ueda

Ülke: Japonya

Benzer Yazılar

Yorum Yazın