Anasayfa 2000'ler Araf 2 (2019) – Film Eleştirisi
Araf 2 (2019)

Araf 2 (2019) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

DFGS yapımcılığında çekilen Araf 2 filminin yönetmen koltuğunda; Araf (2006), Cehennem 3D (2010) ve Crossbreed / Melez (2018) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Biray Dalkıran bulunuyor. Senaryosunu da Dalkıran’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğini Cihan Kahraman üstlenirken, müzikleri Türk korku sinemasının aşina ismi Gürkan Çakıcı tarafından yapılmış. Çekimleri İstanbul’da gerçekleştirilen filmin oyuncu kadrosunda ise Emre Kızılırmak, Cevahir Turan, Kaan Songün, Recep Aktuğ, Şahin Sekman, Fatih Dağıdır, Reyhan İlhan, Caner Gezen gibi isimler bulunuyor.

Araf 2’nin duyurularında Araf’ın devamı niteliğinde olduğu belirtilmiş olsa da, ilk film evlilik dışı bir ilişki sonucu hamile kalan bir kadının kürtaj olarak aldırdığı ve kadın evlenip yeniden hamile kaldığında araftan dünyaya geçerek annesinden intikam alan doğmamış bir bebeğin hayaletini anlatırken, bu film tam anlamıyla son yıllarda fazlasıyla görmeye alıştığımız cin musallatı üzerinden ilerliyor. İki filmin aralarındaki tek bağ ikisinin de İstanbul’da çekilmiş olması. Araf 2’nin konusunu cin musallatına uğrayan Kübra ve onu kurtarmaya çabalayan eşi Ahmet’in yaşadıkları olaylar oluşturuyor. Birbirini çok seven ve mutlu bir evlilikleri olan Kübra ve Ahmet’in hayatları anlam veremedikleri olaylar nedeniyle kâbusa dönüşür. Doktor, Kübra’ya sara teşhisi koyarken; mahallenin imamı Kübra’ya cin musallat olduğunu iddia eder. Ahmet bu olanlara mantıklı bir açıklama bulmaya çalışırken, Kübra’nın babaannesinin ölmesi, kilitli bir dolapta yok edilemeyen bir muskanın bulunması, Kübra’nın günden güne kötüleşen hastalığı karşısında ne yapacağını bilemez.

Araf 2 (2019)Türk korku sinemasının 2004 yılıyla başlayan çoğalışındaki ilk yapımlardan biri olan Araf ve Türk korku sinemasının ilk ve tek 3d filmi Cehennem 3D’den sonra geçen yıl yabancı oyuncularla çektiği Crossbreed (Melez) filmiyle Türk korku sinemasına geri dönen yönetmen Dalkıran, Araf 2 filmiyle Türk korku sinemasına ne kadar uzak kaldığını bir kez daha kanıtladı. 12 yılın bir kısmını başa sararak 2007 yapımı Musallat filmini biraz(!) değiştirerek baştan çekmesiyle son dönemde gösterime giren yapımların neredeyse hiçbirini takip etmemiş olduğunu da gözler önüne seriyor.

2007 yılında Alper Mestçi tarafından çekilen, bir cinin bir kadına aşık olması öyküsünün; içerisine içine cin giren imam, yok olmayan muska, birkaç hayvan sakatatlı ayin sahnesi eklenerek ve geri dönüşlerle iki hikâye üzerinden değil de tek yönde ilerleyen bir akışla yeniden yazılmış olduğu dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayacaktır. Yine Türk korku sinemasında cameolarıyla ünlü yönetmen Özgür Bakar’a özenmiş olacak ki, yönetmen Dalkıran’ın da artık bu filmle birlikte cameosu bulunuyor. Geçen yıl yapımcılığını ve oyunculuğunu üstlendiği Cin Tepesi filminden sonra bu cameosuyla kamera önüne de ısınmış görünüyor.

Araf 2 (2019)Filmin senaryosundaki aksaklıkları ve kötü diyalogları es geçtiğimizde ise detaylara odaklanılmayarak, ayaküstü çekilen bir filmle karşılaşıyoruz. Belli belirsiz bir makyaj neredeyse bütün filmlerde kullanılıyor evet ancak Cevahir Turan’ın film boyunca kirpiklerindeki rimeller ve dudağında asla yok olmayan ruju ile uyuması, kalkması, nöbetler geçirmesi filmin yapaylığını oldukça arttırıyor. Dini bütün, gündelik ibadetlerini yerine getiren eşi rolündeki Emre Kızılırmak’ın namaz kıldığı odada sokaktan gelinen ayakkabılarla tüm film boyunca dolaşılmasına değin, fark edilmeyeceği sanılan, birçok önemsenmeyen detay bulunuyor. Filmdeki oyuncuların performanslarının yapaylığına, buna benzer “umursanmayarak” devam edilen görüntüler eklendiğinde ise film kopuyor. Filmdeki en iyi performans yan rollerden biri olan Yasin karakterine hayat veren Fatih Dağıdır.

Sonuç olarak Araf 2, her ne kadar basın bültenlerinde Araf filminin devamıymış gibi duyurulsa da ilk filmle alakası olmayan, özensiz, yenilikten uzak ve başarısız bir yapım olarak adını yazdırıyor.

KÜNYE / IMDB

Yönetmen ve Senarist: Biray Dalkıran

Yapımcı: Biray Dalkıran, Asuman Şener, Mert Güner

Oyuncular: Emre Kızılırmak, Cevahir Turan, Kaan Songün, Recep Aktuğ, Şahin Sekman, Fatih Dağıdır, Reyhan İlhan, Caner Gezen

Müzik: Gürkan Çakıcı

Görüntü Yönetmeni: Cihan Kahraman

Kurgu: Selçuk Erdin

Ülke: Türkiye

Araf 2 (2019) Fragman

Benzer Yazılar