Anasayfa 2000'ler The Nun (2018) – Film Eleştirisi
The Nun (2018)

The Nun (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

The Nun (2018) Insidious (2010) ve The Conjuring (2013) filmlerinin yönetmeni James Wan, kendi oluşturduğu korku evrenini başka yönetmenlere devrederek genişletmeye devam ediyor. Insidious ve The Conjuring serileri devam ederken, Wan’ın The Conjuring ile atılıma geçen Ed ve Lorainne Warren’ın incelediği olayların geçmişlerine de uzanılıyor. Lorainne Warren Amerika’nın en bilinen vakalarını incelemiş medyumlardan biri. Uzun yıllar eşi Ed ile paranormal ve demonoloji vakalarını inceleyen Lorainne, Wan’ın evreninin merkezini oluşturuyor. The Conjuring’in ilk filminde Perron Ailesi; ikincisinde ise Amerika’nın en ünlü lanetli evi Amityville vakaları incelenirken bu filmlerin içerisine yine Warren’ların incelediği Annabelle ve Enfield vakaları da eklenerek şekillendirilmiş. Wan, bu evreni şekillendirirken Annabelle’in dünyasını 2014 ve 2017 yıllarında ayrı birer filmle başlangıcına dek yapımcısı olarak geriye sardırmıştı. Bu yıl evrene yeni eklenen The Nun Türkçe adıyla Dehşetin Yüzü’nde ise, The Conjuring 2 (2016) filminde Warren çiftinin karşısına çıkan oldukça ölümcül ve güçlü bir demon yani şeytan. Wan filmin yönetmenlik koltuğunu The Hallow (2015) filminden hatırlayacağımız Corin Hardy’e teslim ederken, filmin öyküsünü Gary Dauberman’la beraber yazmayı ihmal etmemiş.

Filmin konusunu 1950’li yıllarda bir manastırda intihar eden bir rahibeyi araştırmak üzere gönderilen bir peder oluşturuyor. Romanya’da şehirden uzak bir manastırda yaşamını sürdüren genç bir rahibe intihar eder, büyülü geçmişi olan bir rahip ve yeminini henüz etmemiş bir rahibe, olaya dair bir kanaate varılmadan önce olayı araştırmak üzere Vatikan tarafından gönderilirler.

The Nun (2018)

Daha önce The Conjuring 2’de, sonrasında ise bu filmde karşımıza çıkan Valac karakteri, cinlere ve insanlara hükmettiğine inanılan Süleyman Peygamber’in kendine bağladığı cinlerden 62.si olarak biliniyor. 26 tabur iblis askere hükmettiğine inanılan Valac, yılan olarak da tasvir ediliyor. Filmde Valac’ın rahibe görünümünde Warren çiftine dek uzanan öyküsü anlatılmaya çalışılırken, Valac’ın aslında hazinelerin yerini söyleyen, definecilerin peşinde oldukları en önemli cin olduğuna değinilmeden geçiliyor.

1964 yılında “Papa Öldü” sloganının yaygınlaşması ve Doğu dinlerinin yükselişinin önlenmesini etkilemek amacıyla 1970’li yıllarda Amerikan sinemasında başlayan “kiliseye dön”, “inancını kuvvetlendir” tabanlı korku filmleriyle gençlere yönelik propagandalar başlamıştı. Bu dönemin artçıları her yıl çıkmaya devam eden anti-isa, şeytan çıkarma gibi doğaüstü korkularla devam ediyor. The Conjuring evreni de bu filmlere dahil. Ancak bu filmin, uzaktan bakıldığında din propagandası gibi durmasının tek nedeni mekân olarak bir manastırın seçilmiş olması. Dolayısıyla rahip ve rahibelerin fazlaca bulunması dini propagandaymış etkisini vurgulamanın yanı sıra hikâyede propaganda unsurları daha önceki benzerlerine göre hayli cılız.

The Nun (2018)

The Nun, 50’li yıllar içerisinde geçmesiyle Wan evreninin diğer filmlerine nazaran daha gotik bir yapıya sahip olmasına rağmen, maalesef öncüllerinin fazla olması nedeniyle kısır bir öyküye sahip. Olabildiğince Wan evrenini temsil eden hayalet kalabalıkları, ters dönen haçlar ya da ilkinde yaratıcı olan ancak artık alışıldık gelen gölge suretiyle maalesef çok yaratıcılık içermiyor. Buna rağmen çekimler ve kısır öyküye rağmen oyunculuklar ve efektler oldukça başarılı.

Lorainne Warren’i canlandıran Vera Farmiga’nın kız kardeşi Taissa Farmiga’nın performansı ise göz kamaştırıcı. Neredeyse beş oyuncu ile kotarılan, gerisi ise figürasyonla halledilen filmin atmosferi oldukça karanlık. Wan’ın evreni 2019 yılında The Crooked Man, The Conjuring 3 ve Annabelle 3 ile genişlemeye devam edecek gibi görünüyor.

Sonuç olarak The Nun, yeni bir öykü vadetmese de korkuseverleri tatmin edecek koltuk zıplatma sahnelerine sahip, oyuncu performansları açısından başarılı, Wan evrenini en zayıf halka da olsa tamamlayan bir yapım.

The Nun (Dehşetin Yüzü, 2018) KÜNYE / IMDB: 5,7

Yönetmen: Corin Hardy

Senaryo: Gary Dauberman, James Wan

Oyuncular: Taissa Farmiga (Rahibe Irene), Demian Bichir (Rahip Burke), Jonas Bloquet (Frenchie), Bonnie Aarons (Rahibe), Ingrid Bisu (Rahibe Oana), Charlotte Hope (Rahibe Victoria)

Müzik: Abel Korzeniowski

Görüntü Yönetmeni: Maxime Alexandre

Kurgu: Michel Aller, Ken Balckwell

Ülke: ABD

Benzer Yazılar