Anasayfa 2000'ler2018 Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018) – Film Eleştirisi
Alyson Walker - Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018)

Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018)Siyah Beyaz Movies yapımcılığında çekilen Cehennemden Selfie filmi Kanada yapımı olmasına rağmen filmin hikâyesi, senaryosu ve yönetmenliği Erdal Ceylan’a ait. 2015 yılında Selfie From Hell adlı kısa metraj filmiyle iHorror “en iyi kısa korku filmi” ödülünü kazanan ve sadece YouTube’da 20 milyonu aşkın izlenme yakalayan Ceylan, bu kısa filmin konseptini uzun metraja çevirerek aynı adı verdiği filmini bu hafta gösterime soktu.

Filmin öyküsüne değinecek olursak; Almanya’da vlogger olan Julia, kuzeni Hannah’yı ziyaret etmek için Amerika’ya gider. Julia’nın gelişinin ardından Hannah onda garip bir şeyler olduğunu fark eder ve hasta olduğunu düşünür. Hannah’nın bu düşüncesi kısa süre sonra doğrulanır ve Julia ani bir şekilde rahatsızlanır. Bir süre sonra Hannah’ın evinde sıra dışı olaylar yaşanmaya başlar. Bunların nedenini öğrenmek için internette bir araştırmaya koyulur. Bu sırada Julia’nın videolarına denk gelir ve kendini internetin derinlerinde, terörün sınır tanımadığı yerlerde bulur.

Meelah Adams - Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018)

Poltergeist (1982) ile televizyon; Videodrome (1983) ve Ringu (1998) ile video; Kairo (2001) ile internet; Chakushin Ari (2003), Hellphone (2007) ile cep telefonu; Shutter (2004) ile fotoğraf makineleri üzerinden teknolojinin insanları öldüreceği, kıyametin teknoloji ile geleceğine dair korkular sinemaya yansıtılmıştı. Doğaüstü ile teknolojinin birleştiği bu filmlere bir yenisi olarak eklenen Cehennemden Selfie; internet aracılığıyla cep telefonu ve bilgisayara yer vermesinin yanı sıra televizyon, video ve fotoğraf makinesini tek filmde üstelik de göze batırmaksızın kullanmış.

Hiç alakası olmayan insanların dâhi uzun zamandır ilgisini ve merakını cezbeden Deep Web (Dark Web)’i hikâyenin içerisine hiç sırıtmayacak bir biçimde yerleştirmesi bile Ceylan’ın sonraki filmleri için umut vadediyor. Yalnızca bu da değil, insanları hiç sıkmayacak ve filme ilgiyi arttıracak şekilde internete dair pek çok unsur da hikâyenin içerisine serpiştirilmiş durumda. Bu bakımdan gerçeküstü olduğu kadar teknolojik bir hikâye de sunuyor.

Ian Butcher - Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018)

İsmiyle ve film içerisinde öne çıkardıkları unsurlarla “doğaüstü” ve “öte âlem” kavramlarının altını çizen yerli korku filmlere nazaran, bu gerçeküstülüğü şık ve başarılı bir anlatımla ortaya koyan Cehennemden Selfie’nin çekimleri, ışıkları, renk düzenlemesi de oldukça başarılı. Oyunculuklar inandırıcı ve sizi filmin içine çekmeye yetiyor. Daha önce başka filmlerde de kullanılmış olan şeker ya da tuzda iz bırakmak, gözyaşının ters akması gibi unsurlar farklı biçimlerde ve daha çarpıcı olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak Cehennemden Selfie, ismi ve IMDB puanı nedeniyle başarısız bir yapım gibi görünse de izleyicilerin salondan tatminkâr ayrılmalarını sağlayan, doğaüstü ile teknolojiyi birleştiren bir korku filmi.

Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018)

 

 

KÜNYE / IMDB: 3,2

Yönetmen ve Senaryo: Erdal Ceylan

Yapımcı: Paul Berton

Oyuncular: Allyson Walker (Hannah), Tony Giroux (Trevor), Meelah Adams (Julia), Ian Butcher (F34R3473R), Tyler Smith

Görüntü Yönetmeni: Jeremy Walter Cox

Kurgu: Jason Hujber, Hanno von Contzen

Ülke: Kanada

Selfie from Hell / Cehennemden Selfie (2018) Fragman

Selfie from Hell (2015) Kısa Film

Benzer Yazılar