Anasayfa 2000'ler Wind River (2017) – Film Eleştirisi
Elizabeth Olsen, Jeremy Renner - Wind River (2017)

Wind River (2017)Sicario (2015) ve Hell or High Water (İki Eli Kanda, 2016) filmlerinin senaryo yazarı olarak yıldızı parlayan Taylor Sheridan, bu sefer hem yönetmen hem de senarist koltuğunda oturuyor. Wind River (Kardaki İzler, 2017), biraz durağan ve hüzünlü bir yeni kara film. Hell or High Water filminde Kızılderili sorunlarını esprili bir üslupla araya serpiştiren Sheridan, bu sefer meseleye daha duygusal bir bakış atıyor. Bir cinayet vakası üzerinden gelişen olayların, bölgenin azınlığı olan beyaz Amerikalılar tarafından çözülmesi ise verilmek istenen mesajın maalesef üstünü örtüyor.

Avcı Cory Lambert, iz sürerken bir kadının donmuş cesedini bulur. Dava, ilk önce yerel polise sonrasında ise FBI’a geçer. Ama FBI, acemi Jane Banner’ı apar topar yollayınca yerel polis ve iz sürücülükte usta Cory’nin de yardımı gerekecektir. Vakayı çözmeye çalışırken soğuk, karlı hava şartları da işlerini iyice zorlaştıracak, geçmişteki acılar da yavaş yavaş su yüzüne çıkacaktır.

Jeremy Renner, Elizabeth Olsen - Wind River (2017)

İz Sürücü Cory ile Ajan Jane, başkarakterler olarak görünmesine rağmen ağırlık Cory’e verilmiş. Jane, Sicario filmindeki Ajan Kate Mace (Emily Blunt) kadar odaklanılmış bir karakter değil. Acemiliği onun karakterini silikleştiriyor ve onu ikinci hatta üçüncü plana atıyor. Sadece Cory ile yerel polisin el ele verip bu cinayeti çözebilmesi mümkünken sanki Elizabeth Olsen’ın güzelliğinden faydalanmak adına ona yer verilmiş gibi bir izlenim bırakıyor. Wind River filmine erkek daha doğrusu baba bakış açısı hakim. Örneğin kısa ve etkili bir karakter olan maktulün babası Martin, duygularını sözle ifade edebiliyorken anne ise kapısı kapalı bir odanın içinde kendine zarar verip ağlayarak duygularını gösterebiliyor. Cory’nin eski eşi de dahil olmak üzere mağdur kadınlar; pasif, acısını içinde yaşayan ve kaderine razı olan karakterler olarak yansıtılmış.

Jeremy Renner, Gil Birmingham - Wind River (2017)

Wind River, karlı filmlerin olmazsa olmazı durağan ve mesafeli bir atmosfere sahip. Ancak bu durum yavaş yavaş kırılıyor ve özellikle çatışma sahneleri filme hareketlilik katıyor. Ama katile ulaştığımızda karikatürize bir karakterle karşılaşmak, filmin amacına ve ruhuna hatta vermek istediği erkek bakış açısına ters düşüyor.

16. Filmekimi’nde gösterilen Wind River, 70. Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış Bölümünde “En İyi Yönetmen” ödülünü almıştı. Suç türü ile harmanlanmış ağır bir dramı işleyen film, Taylor Sheridan’ın çıtasını yükseltmiyor ama umut vaat ettiğine de izleyiciyi inandırıyor.

Wind River (2017)KÜNYE / IMDB: 7,7

Yönetmen ve Senarist: Taylor Sheridan

Oyuncular: Jeremy Renner (Cory Lambert), Elizabeth Olsen (Jane Banner), Gil Birmingham (Martin), Graham Greene (Ben), Kelsey Asbille (Natalie), Julia Jones (Wilma), Teo Briones (Casey), Jon Bernthal (Matt)

Müzik: Nick Cave, Warren Ellis

Görüntü Yönetmeni: Ben Richardson

Kurgu: Gary Roach

Ülke: İngiltere, Kanada, ABD

Wind River (2017) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

Film Halısı 11 Ocak 2020 - 08:09

Faydalı inceleme yazınız için teşekkürler Müge hanım. Benim ve diğer takipçilerinizin film seçiminde oldukça yol gösterici olacaktır bu yazı.

Reply

Yorum Yazın