Anasayfa 1970'ler When a Stranger Calls (1979)
Tony Beckley - When a Stranger Calls (1979)

When a Stranger Calls (1979)Fred Walton’un yönetmenliğini yaptığı When a Stranger Calls (Telefondaki Yabancı, 1979) adlı korku-gerilim filminde Carol Kane, Charles Durning, Tony Beckley gibi oyuncular yer alıyor.

Öğrenci Jill Johnson, Mandrakis ailesinin 2 küçük çocuğuna bakmak için onların evine gider. Çocuklar uyuyordur ve Jill’in tek görevi, Mandrakisler gelene kadar evde vakit geçirmektir. Ama bir telefon çalar ve bir adam ona “Çocukları kontol ettin mi?” diye sorar. Bu soru her telefon çalışında tekrarlanınca Jill gerilmeye başlar ve polisi arar. Ama polis gelene kadar her şey çok geç olacaktır.

When a Stranger Calls filmindeki katilin, çok kurbanı olmamasına rağmen azmiyle takdire şayan biri. Filmin başında işlediği cinayetle hemen yakalanıp akıl hastanesine yollanır. 7 yıl sonra hastaneden kaçıp geri döner ve haliyle yarım kalan işini bitirmek ister. Kendisinin diğer katillerde olduğu gibi onunla bütünleşmiş bir silahı yoktur. Kendi elleriyle öldürmeyi tercih eder, izleyici göremese de çelimsiz bedenine rağmen elleriyle kurbanını parçalamışlığı vardır.

Carol Kane - When a Stranger Calls (1979)

Birçok filme de konu olan, “katilin gelmeden önce telefonla tehdit etme” furyası When a Stranger Calls filmiyle daha bir ön plana çıkmıştır. Filmin ilk yarım saatinden sonra biraz tökezliyor olması kült olmasını engellemiyor. Filmin tökezlemesinin sebeplerinden birinin de katil Curt Duncan’ı canlandıran Tony Beckley’in kanser olmasına bağlayabiliriz. Film tamamlanıp vizyona girmiş ama oyuncunun hastalık süreci bayağı ağır geçmiş.

When a Stranger Calls Back (1993)

Jill Schoelen- When a Stranger Calls Back (1993)

Filmin devamı olarak televizyon için çekilen When a Stranger Calls Back (1993) filminde jeneriğinde hem Tony Beckley’e hem de ilk filme ithafen “No one can see me now. No one hears me. I am invisible. / Artık kimse beni göremez. Kimse beni duyamaz. Ben görünmezim.” lafı geçer. Bu devam filminde, ilk filmin kadrosunda bulunan Carol Kane ve Charles Durning tekrar yer alıyor. Jill Schoelen’in kurban rolünü üstlendiği bu filmde oyunculuğunun durağan olması filmi kötü etkiliyor. When a Stranger Calls Back, ilk filme göre daha ilginç bir konuya sahip olmasına rağmen işlenişi pek iyi olmamış. Dedektif John Clifford, olayı gereğinden çabuk çözüyor. Filmin sürprizini kaçırmadan şunu belirtebilirim; filmin en iyi tarafı katilin mesleğinin iyi düşünülmüş olması.

Camilla Belle - When a Stranger Calls (2006)

Orijinal filmin aynı isimli 2006 tarihli bir yeniden çevriminin yapıldığını da ekleyelim. Simon West’in yönetmenliğini üstlendiği bu filmde Camilla Belle, Tommy Flanagan gibi oyuncular yer alıyor.

When a Stranger Calls, şimdi izlendiğinde bazı sahneler, filmi klişe gibi gösteriyor olabilir. Ama bu klişelerin öncülerinden olduğunu bilirseniz izlenmeyi hakkeden bir yapım olduğuna da hak verebilirsiniz.

When a Stranger Calls (1979)KÜNYE / IMDB: 6,5

Yönetmen: Fred Walton

Senaryo: Steve Feke, Fred Walton

Oyuncular: Carol Kane (Jill Johnson), Charles Durning (John Clifford), Tony Beckley (Curt Duncan), Colleen Dewhurst (Tracy), Carmen Argenziano (Doktor Mandrakis), Ron O’Neal (Charlie Garber)

Müzik: Dana Kaproff

Görüntü Yönetmeni: Donald Peterman

Kurgu: Sam Vitale

Ülke: ABD

When a Stranger Calls (1979) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın