Anasayfa 1940'lar Body and Soul (1947)
John Garfield - Body and Soul (1947)

Body and Soul (1947)Robert Rossen’ın yönetmenliğini yaptığı Body and Soul (1947) adlı kara filmin kadrosunda John Garfield, Lilli Palmer, Hazel Brooks, Anne Revere, William Conrad gibi oyuncular yer alıyor.

Charley Davis fakir, Musevi bir ailenin çocuğudur. Amatör boks müsabakalarına katılır ve başarılı olur.  Fakat rahat bir yaşam sürebilmesi için bu yeterli değildir. Para kazanabilmesi için profesyonel maçlarda dövüşmesi gerekmektedir. Charley’nin annesi gururlu ve temiz kalpli bir kadındır. Charley’nin boksör olmasından memnun değildir. Ama Charley, annesini dinlemez ve boks dünyasında yükselmeye başlar. Fakat hiçbir şey düşündüğü gibi olmaz. Her alanda olduğu gibi boks dünyasında da kirli oyunlar dönmektedir ve hem Charley hem de sevdikleri bu oyunlardan nasiplerini alacaklardır.

Charley, diğer şampiyonlar gibi hırslı, paraya düşkün bir insandır. Ama yakın çevresindekiler onun bu tavırlarından hoşnut değildir. Charley başarıya ulaştıkça yalnızlaşır. Sevdiklerinin kalbini kırar. Sanki mesleğinin gerektirdiği hayat buymuş gibi düşünmektedir. Çok çalışır. Art arda gelen şampiyonluklar onun hem başarısını hem de hırsını perçinler. Başka bir insana dönüşür.

John Garfield - Body and Soul (1947)

Body and Soul, tür olarak kara film olsa da, sanki bir gangster film izliyormuş gibi bir his bırakıyor izleyicide. Çünkü Amerika’da göçmen olan Charley’nin sıfırdan yükselmesinin ve düşüşünün anlatılması gangster filmlerine benziyor. Aradaki tek fark, asıl gangsterin Charley değil de menajerinin olması…

Sporu konu edinen kara filmlerin hemen hemen hepsinde olan şike de Body and Soul’un temelini oluşturuyor. Aslında iyi bir insan olan Charley’nin maçı satması, ona para kazandıracaktır ama insanlara ve kendine olan güvenini zedeleyecektir. Boksu bırakmadan önceki son maçında kendisinin kaybedeceği üzerine bahis oynayan Charley, meteliğe kurşun atan ama günahlarından arınmış, memleketinin ve ailesinin gurur kaynağı mı olacaktır yoksa şikeden kazandığı parayla kirlenmiş rahat bir hayat mı sürecektir?

John Garfield, Canada Lee - Body and Soul (1947)

The Postman Always Rings Twice (Postacı Kapıyı İki Kere Çalar, 1946) ve Force of Evil (1948) gibi klasikleşmiş kara filmlerden hatırladığımız, filmde anti kahraman Charley’i canlandıran John Garfield ve gerçek hayatında da bir boksör olan Canada Lee, aynı yıl (1952) genç yaşta vefat etmişlerdir.

Filmdeki boks sahnelerinde görüntü yönetmeni James Wong Howe’un paten giyip el kamerasıyla gerçekçi bir dövüş sahnesi oluşturması 1 ve hikayenin geriye dönüşlerle anlatılması, Body and Soul’a kara filmin önemli unsurlarından biri olan yarı belgesel hava katarak gerçekçi bir filme dönüştürmüştür.

Hazel Brooks - Body and Soul (1947)

Body and Soul, Amerika’nın spor dünyasındaki kirli yüzünü anlatan etkileyici bir kara film… Hem senaryosu hem de başarılı oyunculuklarıyla sadece Akademi (Oscar) ödüllerinin değil, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi (HUAC)’nin de dikkatini çekmiş ve oyuncular, senaryo yazarı (Abraham Polonsky), yönetmen de kara listeye alınarak sorgulanmışlardır. 2

Body and Soul gibi boks temalı kara filmlere ilgi duyanların The Set-Up (1949), Champion (1949), The Harder They Fall (1956)’a göz atmalarında fayda var.

Body and Soul (1947)KÜNYE / IMDB: 7,8

Yönetmen: Robert Rossen

Senaryo: Abraham Polonsky

Oyuncular: John Garfield (Charley Davis), Lilli Palmer (Peg Born), Hazel Brooks (Alice), Anne Revere (Anna Davis), William Conrad (Quinn), Joseph Pevney (Shorty Polaski), Canada Lee (Ben Chaplin)

Müzik: Hugo Friedhofer

Görüntü Yönetmeni: James Wong Howe

Kurgu: Robert Parrish

Ülke: ABD

Body and Soul (1947) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın