Anasayfa 1950'ler The Tingler (1959)
Vincent Price - The Tingler (1959)

The Tingler (1959)William Castle’ın yönetmenliğini yaptığı The Tingler (1959) adlı korku filminde Vincent Price, Judith Evelyn, Darryl Hickman gibi oyuncular yer alıyor.

Doktor Warren idam edilen mahkumların otopsilerini yapmaktadır. Ayrıca çalışma arkadaşı David ile beraber korku hakkında deneysel araştırmalar yapar ve korkunun omurgayı paramparça edecek kadar bir güce sahip olduğuna inanır. Korku anında, çığlık atan insan korkunun gücünü bastırır. Doktor Warren, bu çalışmasını ilerletmek için hem karısı hem de kendi üstünde deneyler yapar ama yeterli olmaz. Araştırmaların sonuç vermesi için çığlık atmayan bir denek bulması gereklidir. Ollie’nin karısı Martha, deney yapmak için biçilmiş kaftandır. Çünkü hem sağır hem de dilsizdir. Fakat Doktor Warren’ın deney sonrasında karşılaştığı şey pek de hoşuna gitmeyecektir.

William Castle - The Tingler (1959)

İlginç denemeler yapmayı seven William Castle, The Tingler’ın açılış sahnesinde karşımıza çıkar ve seyirciyi uyarır. “Ben William Castle, izleyeceğiniz sinema filminin yönetmeniyim. Kendimi, bir konuda size uyarı yapmak zorunda hissettim; bazı heyecan yaratan olaylar ve fiziksel reaksiyonlar için ekrandaki aktörlerin hissedecekleri ve aynı zamanda, sinema tarihinde ilk kez deneyim sahibi olacak seyircilerin belirli üyeleri için… Belirli üyeler dedim, çünkü bazıları böyle gizemli elektronik güdülere diğer insanlardan daha duyarlı oluyor. Bu talihsiz, duyarlı insanlar zaman zaman ürperme duyusuyla kendilerini tuhaf hissedecekler. Diğerleri bunu, daha az kuvvetle hissedecekler. Fakat paniğe kapılmayın. Kendinizi koruyabilirsiniz. Ürperme duyusunu farkettiğiniz herhangi bir anda çığlık atarak acil yardımı elde edebilirsiniz. Üstünüzü başınızı yırtarak utanç duruma düşmeyin. Çünkü hemen yanınızda oturan kişi de büyük bir olasılıkla çığlık atacaktır ve şunu hatırlayın ki: Doğru zamanda atılan çığlık, hayatınızı kurtarabilir.”

The Tingler izleyicileri için sinema salonundaki koltukların altına elektrik veren bir mekanizma yerleştirilmiş ve filmin korkutucu sahnelerinde izleyiciye titreşim gönderilmiştir. Filmin içindeki izleyicilerin korku dolu, bol çığlıklı sessiz sinema salonunda geçen sahnesinde The Tingler’ı izleyenleri de aynı şekilde korkmaya ve çığlık atmaya davet ediyor. Sinemada gösterilen sessiz film Henry King’in yönetmenliğini yaptığı Tol’able David (1921) adlı film olduğunu da meraklısına not düşelim.

Judith Evelyn - The Tingler (1959) Renkli Sahne

The Tingler ile ilgili ilginç bir diğer detay ise siyah beyaz bir film olmasına rağmen Martha’nın kabus gördüğü sahnede kırmızı renk kullanılmış olmasıdır. Musluktan akan su ile küvetteki su kan rengindedir. Ayrıca The Tingler’da sinema tarihinde ilk kez LSD adlı ilaçtan -ismi kullanılmadan- bahsedilmektedir. Filmde Doktor Warren’ın kullandığı ilaçla LSD aynı etkileri göstermektedir.

Kariyerine kara filmlerde (Laura, Shock, The Web, The Long Night, The Bribe, His Kind of Woman, The Las Vegas Story…) yardımcı karakterler oynayarak başlayan Vincent Price, ilerleyen yıllarda karizması ve ses tonu ile korku filmlerinin aranan oyuncusu olmuştur. William Castle ile The Tingler haricinde, House on Haunted Hill (1959) filminde de beraber çalışmışlardır.

Pamela Lincoln - The Tingler (1959)

The Tingler’ın korkuyu, kırkayak benzeri bir yaratıkla somutlaştırması ilginç olduğu kadar biraz saçma da olsa keyifle izleniyor. Filmin neredeyse büyük bir kısmı yaratığı keşfetmek ile geçerken sonrasında da film, yaratığı yok etmeye çalışıyor. Filmin sonunda verdiği mesaj da “doğanın kanunlarını bozmayın” anlamına geliyor. The Tingler, korkunun derinliklerine inmeye çalışan ve içimizde büyüyen korkuya seslenen bir film…

The Tingler (1959)KÜNYE / IMDB: 6,7

Yönetmen: William Castle

Senaryo: Robb White

Oyuncu: Vincent Price (Doktor Warren Chapin), Judith Evelyn (Martha Ryerson Higgins), Darryl Hickman (David Morris), Philip Coolidge (Oliver Higgins / Ollie), Patricia Cutts (Isabel Stevens Chapin), Pamela Lincoln (Lucy Stevens)

Müzik: Von Dexter

Görüntü Yönetmeni: Wilfrid M. Cline

Kurgu: Chester W. Schaeffer

Ülke: ABD

The Tingler (1959) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın