Anasayfa 1950'ler The Thief (1952)
Ray Milland - The Thief (1952)

The Thief (1952)Russell Rouse yönetmenliğinde çekilen 1952 yapımı The Thief (Hırsız) adlı kara filmde Ray Milland, Martin Gabel, Rita Gam gibi oyuncular yer alıyor. Nükleer Fizikçi Allan, casusluk yapmaktadır. Telefonu çalınca dışarı çıkar, Bay Bleek sigara paketindeki son dalı yakar ve boş paketi yere atar. Allan gidip yerdeki paketi alır. Evine gider ve yeni görevini sigara paketindeki nottan öğrenir. Okuduktan sonra hemen imha eder. Sonra çalıştığı şirketteki çok gizli bilgileri, mini kamerasına kaydeder. Kaydettiği veriyi kütüphanede Bay Bleek’e gizlice teslim eder. Bilgiler elden ele dolaşır. Bir gün casuslardan biri kaza geçirince olay ortaya çıkar ve işler karışır. Allan’ın çalıştığı şirket sorguya çekilir. Allan’ın ortadan kaybolması gereklidir. Pansiyondan bozma eski bir apartman dairesine yerleştirilir. Sahte kimlik ve kıyafet sağlanır. Allan polisten kaçar ama vicdanından da kaçabilecek midir?

Kara filmlerdeki casusluk teması nazizm ve komünizm korkusundan gelir. The Thief’te işin içine biraz da vicdan duygusu girmiş. Nükleer Fizikçi Allan, işinde başarılı, ödül sahibi saygın biridir. Fakat kirli işlerin içine girmiştir. Sık sık vicdanıyla hesaplaşır. Casusluk yaptığı için aldığı ödülü (plaketi) hak etmediğini düşünür ve kırar. Çoğu kara film karakterinde olduğu gibi Allan da, gerçekte iyi bir insan olmasına rağmen bir suç işler ve sanrılar, kabuslar görür. Gördükleri aslında yaptıklarına bir geri dönüştür.

Ray Milland - The Thief (1952)

Filmin en önemli özelliği diyalogsuz olması… Kara filmlerde sıklıkla rastladığımız iğneleyici ve zekice olan diyaloglar yok. Böylece filmde Allan, ağzından hiçbir şey kaçırmıyor. Diyalog yerine ortam sesleri ve müzik ön plana çıkmış. Özellikle Herschel Burke müzikleri ve hiç susmayacak hissi veren telefon sesi filmde gerilim düzeyini yüksek tutuyor. Ayrıca bu filmin, en iyi müzik dalında da bir Oscar adaylığı var.

Rita Gam - The Thief (1952)

Allan karakterini başarıyla canlandıran Ray Milland, Altın Küre Ödüllerine bu performansıyla aday olmuş. Eğer The Lost Weekend (Yaratılan Adam, 1945) filmini izlemediyseniz bir de The Thief filminde Ray Milland’ı izlemenizi tavsiye ederim. Oscar, Altın Küre ve Cannes’da en iyi erkek oyuncu ödüllerini topladığı da küçük bir hatırlatma olsun. Filmin sonlarına doğru çıkan Rita Gam ise isimsiz bir ölümcül kadını canlandırıyor. Hiç konuşmadan bakışları ve duruşuyla gayet tehlikeli ve cazibeli bir performans sergileyen Rita Gam’ın sinema kariyerindeki ilk filmi… “Diyalogsuz kara film nasıl olur?” diye merak edenlere The Thief, biçilmiş kaftan…

The Thief (1952)

 

KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Russell Rouse

Senaryo: Clarence Greene, Russell Rouse

Oyuncular: Ray Milland (Allan Fields), Martin Gabel (Bay Bleek), Rita Gam, Rex O’Malley (Beal)

Müzik: Herschel Burke Gilbert

Görüntü Yönetmeni: Sam Leavitt

Kurgu: Chester W. Schaeffer

Ülke: ABD

The Thief (1952) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın