Anasayfa 1950'ler While the City Sleeps (1956)
While the City Sleeps (1956)

While the City Sleeps (1956)Kara film ustası Fritz Lang’ın yönetmenliğini yaptığı While the City Sleeps (1956) adlı kara film Charles Einstein’ın “The Bloody Spur” adlı romanından uyarlandı. Filmin, kara film severlere hitap eden kalabalık kadrosunda Dana Andrews, George Sanders, Vincent Price, Sally Forrest, Ida Lupino, Rhonda Fleming gibi oyuncuları görmek mümkün.

Medya patronu Amos Kyne’nin ölümü üzerine, yerine iflah olmaz oğlu Walter Kyne geçer. Walter’ın bu işlerden pek anladığı yoktur ama o, aptal yerine konmaktan hoşlanmadığı için küçük bir plan yapar. Şirketin üç iyi adamını seçer ve “Ruj Katili” denilen bir seri katili bulmalarını ister. Hangisi daha çabuk katilin gerçek kimliğinin haberini yaparsa o yüksek bir mevkiye gelecektir. Böylece şirkette bir rekabet başlar. Başarılı ekran yüzü Edward Mobley ise bu oyuna alet olmak istemez. Ama elinde olmadan işin içine girer ve katili bulabilmek için türlü oyunlar oynamaktan da geri kalmaz.

Ida Lupino, Dana Andrews - While the City Sleeps (1956)

While the City Sleeps filmi, içinde ilginç bir seri katil hikayesi barındırmasına rağmen daha çok gazetenin içindeki entrikalara odaklanıyor. Aslında kült olabilecek fırsatı da elinden kaçırdığını söylesek yalan olmaz. Ama yine de Vincent Price’ı zengin bir babanın karizmatik ama işe yaramaz oğlu karakteriyle ve Ida Lupino’yu istediğini elde etmek için cazibesini kullanan kadın rolüyle görmek bile yeter. Ayrıca kara filmlerin tuttuğunu koparan adamı Dana Andrews ve Village of the Damned (1960) filminden de hatırladığımız George Sanders’ı da unutmamak gerekir.

Vincent Price, Dana Andrews While the City Sleeps (1956)

While the City Sleeps, hırsına yenik düşüp mevki savaşına giren gazetecilerin hikayesini anlatıyor. Metroda kovalamaca sahnesi kara film görselliği açısından başarılı. Seri katil hikayesi biraz zayıf işleniyor olsa da katilin kurbanı boğmaya çalışmasının korku filmi olmamasına rağmen bu kadar uzun gösterilmesi, o dönem sinemasında pek alışık olmadığımız bir sahne olarak gerilimi yükseltiyor. Fritz Lang’ın az bilinen bu filmini kara film severler kaçırmayacaktır.

While the City Sleeps (1956)KÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen: Fritz Lang

Senaryo: Casey Robinson, Charles Einstein

Oyuncular: Dana Andrews (Edward Mobley), George Sanders (Mark Loving), Vincent Price (Walter Kyne), Sally Forrest (Nancy Liggett), Ida Lupino (Mildred Donner), Rhonda Fleming (Dorothy Kyne), Howard Duff (Burt Kaufman)

Müzik: Herschel Burke Gilbert

Görüntü Yönetmeni: Ernest Laszlo

Kurgu: Gene Fowler Jr.

Ülke: ABD

While the City Sleeps (1956) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın