Anasayfa 1940'lar House of Strangers (1949)
Edward G. Robinson - House of Strangers (1949)

House of Strangers (1949)All About Eve (Perde Açılıyor, 1950) filmiyle hatırladığımız Joseph L. Mankiewicz’in yönetmenliğini yaptığı House of Strangers (1949) adlı kara filmde Edward G. Robinson, Richard Conte, Susan Hayward gibi isimler yer alıyor.

Max Monetti 7 yıl sonra hapisten çıkar ve kardeşleri Joe, Pietro ve Tony’nin yönettiği bankaya gider. Tehditkar laflar edip kardeşlerini korkutur. Çünkü hapiste geçirdiği günlerin ve babasının intikamını istemektedir. Sonra flashback ile olayların en başına döneriz. İtalyan asıllı bir ailenin bir berber dükkanında çalışarak kıt kanaat geçinirken bir banka kurarak zengin olmasını ve sonrasında aile bireylerinin arasında yaşanan sorunlar anlatılıyor. Baba Gino Monetti’nin hırsının ve çocukları arasında farkında olmadan yaptığı ayrımcılığın bir aileyi nasıl parçaladığını ve intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Richard Conte, Susan Hayward - House of Strangers (1949)

Filmin senaryosu, aslında tam bir mafya ailesini işleyecek ve kanlı bir anlatıma sahip olabilecek bir yapıda olmasına rağmen daha çok sert bir aile dramı olduğunu söyleyebilirim. Bu sertlik de iğneleyici diyaloglar ve başarılı kurgusuyla sağlanıyor. Kara filmlerde sıklıkla kullanılan flashback, bu filmde de karşımıza çıkıyor ve aslında hikayenin en ilginç kısmını yani Gino’nun öldüğünü ve Max’in hapse girdiğini bilmemize rağmen çok akıcı ve diken üstünde devam ediyor.

Edward G. Robinson - House of Strangers (1949)

Korku filmlerini andıran bir isme sahip olan House of Strangers, Cannes Film Festivalinde Edward G. Robinson’a “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü getirmiştir. Ayrıca kara filmlerde (The Big Combo) sıklıkla yer alan Richard Conte’nin de gayet etkileyici bir performansı var. Jerome Weidman’ın “I’ll Never Go Home Anymore” adlı romanından uyarlanan bu filmin, western türünde çekilen Broken Lance (1954) ve The Big Show (1961) adında iki farklı uyarlaması da mevcut.

House of Strangers (1949)KÜNYE / IMDB: 7,4

Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz

Senaryo: Philip Yordan, Joseph L. Mankiewicz, Jerome Weidman

Oyuncular: Edward G. Robinson (Gino Monetti), Richard Conte (Max Monetti), Susan Hayward (Irene Bennett), Luther Adler (Joe Monetti), Paul Valentine (Pietro Monetti), Efrem Zimbalist Jr. (Tony Monetti), Debra Paget (Maria Domenico)

Müzik: Daniele Amfitheatrof

Görüntü Yönetmeni: Milton R. Krasner

Kurgu: Harmon Jones

Ülke: ABD

House of Strangers (1949) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın