Anasayfa 1950'ler The Prowler (1951)
Van Heflin - The Prowler (1951)

The Prowler (1951)Joseph Losey’in yönetmenliğini yaptığı The Prowler (Mücrim Gönüller, 1951) adlı kara filmde Van Heflin ve Evelyn Keyes başrolde yer alıyor.

Susan, penceresinin önünde onu gözetleyen birini görür ve polisi çağırır. Eve, Webb ve Bud adında iki polis gelir. Genç polis Webb, Susan’dan hoşlanır. Ama Susan evlidir. Webb ile Susan lise yıllarında birbirlerine çok yakın oturmuşlardır. Konuştukça ortak geçmişleri olduğunu fark ederler. Gizli gizli buluşmaya başlarlar. Susan’ın kocası John, orta yaşlı bir radyo programcısıdır ve eve geç saatlerde gelmektedir. John çok kıskançtır ve karısından iyice şüphelenmeye başlamıştır. Susan ile Webb’in ilişkisi gittikçe ilerlemeye başlar. Susan, kocası ve Webb arasında bir tercih yapması gerekecektir. Fakat bu hiç de kolay değildir ve zaman ilerledikçe işler çığırından çıkmaya başlar.

The Prowler, kocasını öldürtüp parasına konmak için kendine genç ve saf bir aşık bulan tipik kara filmler gibi başlıyor. Fakat filmin yarısından sonra işin rengi değişiyor ve bambaşka bir konuya doğru sürükleniyor. Kaybedilen hayallerin yerine sunulan istem dışı hayatlar, çarpık ilişkiler, saçma adalet sistemi ve işlenen suçlar yine kara filmin karanlık sokaklarına doğru izleyiciyi sürüklüyor.

Evelyn Keyes, Van Heflin - The Prowler (1951)

The Prowler filminin yönetmeni Joseph Losey, filmografisinde kara film ve suç filmlerine sıklıkla yer vermiş bir yönetmen. Van Heflin, Johnny Eager (1941) adlı kara film ile “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında Oscar almış ve The Strange Love of Martha Ivers (1946), Possessed (1947)  Act of Violence (1948), Black Widow (1954) gibi filmlerde de oynayarak çok sayıda kara filmde yer almıştır. Evelyn Keyes ise Johnny O’Clock (1947), 99 River Street (1953), Hell’s Half Acre (1954) gibi kara filmlerde rol almıştır. Kısaca filmin yönetmeni ve oyuncuları kara film konusunda bayağı tecrübeliler…

Van Heflin, Evelyn Keyes - The Prowler (1951)

The Prowler, kara filmin birkaç klasik anlatı yapısını birleştirerek sağ gösterip sol vuran bir film. Film Double Indemnity (1944), They Live by Night (1948), Suspicion (1941) gibi birbirinden farklı konuya sahip 3 kara filmden izler taşıyor. The Prowler filminin gerilim dozunu iyi ayarlayarak heyecanı yavaş yavaş tırmandırması, kara filmin bütün olanaklarından faydalanması ve başarılı oyunculukları filmin güzel taraflarından…

The Prowler (1951)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Joseph Losey

Senaryo: Robert Thoeren, Hans Wilhelm, Hugo Butler, Dalton Trumbo

Oyuncular: Van Heflin (Webb Garwood), Evelyn Keyes (Susan Gilvray), Sherry Hall (John Gilvray) John Maxwell, (Charles Crocker / Bud), Katherine Warren (Grace Crocker), Emerson Treacy (William Gilvray)

Müzik: Lyn Murray

Görüntü Yönetmeni: Arthur C. Miller

Kurgu: Paul Weatherwax

Ülke: ABD

The Prowler (1951) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın