Anasayfa Haber MUBI Ağustos Programı Açıklandı
MUBI Ağustos Programı Açıklandı - Memoria

MUBI Ağustos Programı Açıklandı

Karanlık Sinema

MUBI, ağustos ayında sinemaseverleri yılın merakla beklenen filmleriyle buluşturuyor. Jonas Carpignano’nun bir mafya ailesinin etrafında İtalya’nın mikrokozmosunu çıkardığı sarsıcı büyüme öyküsü CHIARA, Taylandlı usta Apichatpong Weerasethakul’un Cannes’da Jüri Ödülü kazanan ve Tilda Swinton’ın olağanüstü kariyerinde apayrı bir yere sahip filmi MEMORIA, Stephen Karam’ın Pulitzer adayı tiyatro oyunundan bizzat uyarladığı A24 yapımı İNSANLAR, Jessica Beshir’in baştan sonra bir rüyayı andıran belgeseli ZORDUR GİTMEK, Juho Kuosmanen’in Cannes’da Jüri Büyük Ödülünü kazanan zarif tren öyküsü 6 NUMARALI KOMPARTIMAN, lirik imgeler ve renklerle hayal gücünü tetikleyen büyük usta Sergey Parajanov’un başyapıtı NARIN RENGİ ve tüm dünyaya ilham vermek için çıktığı yolculuğu Türkiye’de trajik şekilde sonlanan Pippa Bacca’nın umut ve şefkat yayan kişiliğini ölümsüzleştiren, Simone Manetti imzalı BARIŞ GELİNİ: PIPPA BACCA, MUBI kataloğuna eklenen filmlerden yalnızca

CHIARA
Jonas Carpignano, 2021

Jonas Carpignano’nun Calabria Üçlemesi’nin son halkası CHIARA, İtalyan sinemasının son yıllarda çıkardığı en güçlü öykülerden biri. Bu filmi çekebilmek için on yıl boyunca Gioia Tauro komününde yaşayan Carpignano, hem bölgenin hem de Avrupa’nın gerçekliğini yalın ve çarpıcı bir sinema diliyle resmeden bir büyüme öyküsüne imza atıyor, modern İtalya’nın bir mikrokozmosunu sunuyor. Çoğunluğu amatör oyunculardan oluşan filmde, 15 yaşındaki Chiara aracılığıyla bir mafya ailesinin iç yüzünü izlerken, aidiyet, bağlılık ve sınıf ilişkilerine dair olağanüstü bir kavrayış gücüne sahip, usta işi bir toplumsal portreyle karşı karşıya kalıyoruz.

İNSANLAR

Stephen Karam, 2021

Yaratıcı projeleriyle Amerikan bağımsız sinemasına yön veren yapım şirketi A24’ün son dönemdeki en iddialı filmlerinden İNSANLAR, Manhattan’daki evlerinde Şükran Günü yemeği için bir araya gelen geniş bir ailenin sofrasından hem alabildiğine komik hem de tekinsiz bir anlatı çıkarıyor. Stephen Karam’ın, Pulitzer adayı tiyatro oyununu bizzat beyazperdeye uyarladığı bu alışılmadık öykü, tek bir mekanda insan ilişkilerinin en karanlık ve en sıcak yanlarını aynı anda ortaya çıkarabilme maharetine sahip. Steven Yeun, Amy Schumer, Beanie Feldstein ve Richard Jenkins gibi isimlerden oluşan usta bir oyuncu kadrosuna sahip film, en insani endişelerimizi ve bir arada olmaya dair sonsuz ihtiyacımızı, bir evin loş köşelerinde buluyor.

ZORDUR GİTMEK

Jessica Beshir, 2021

Jessica Beshir’in baştan sonra bir rüyayı andıran filmi, belgesel ve kurmaca arasında tanımlanamaz bir alanda kendi yolunu çiziyor. Yaprakların hışırtısının, göz alabildiğine uzanan tarlaların ve ormanın büyüleyici varlığının peşinden giden Beshir, siyah-beyaz bir sinematografiyle Etiyopya’daki kırsal bir bölgede ruhani bir arayışın kaydını tutuyor. Yemen otu olarak da bilinen khat bitkisinin yetiştiği bölgede yaşayanların umutları, çıkmazları, uyuşturucu madde olarak da kullanılan bitkinin onların hayatlarını aşan kudreti, bu anlatıya sayısız katman ekliyor. Sundance’teki dünya prömiyerinden bu yana yankısı giderek artan ZORDUR GİTMEK, son zamanların en yenilikçi anlatılarından biri.

MEMORIA

Apichatpong Weerasethakul, 2021

Uyku ile uyanıklık hali arasındaki gizemli alemi keşfeden filmleriyle tanıdığımız Apichatpong Weerasethakul, kendi ritminde akan, etrafındaki dünyayı anlamak için acele etmeyen bir sinema anlayışının en önemli temsilcilerinden biri.  Taylandlı usta Weerasethakul’un 2021’de Cannes’da Jüri Ödülü kazanan filmi, Tilda Swinton’ın olağanüstü kariyerinde apayrı bir yere sahip. Swinton, kız kardeşini görmek için İskoçya’dan Bogota’ya gelen ve burada kaynağı belirsiz bir sese saplantı geliştiren Jessica’yı canlandırıyor. Jessica, dünyanın derinliklerinden yankılandığını düşündüğü, bir gümbürtüyü andıran bu sesin peşinde arayışa çıkıyor. Nihayetinde, insanlığın kolektif hafızasına ait gibi duran bir sesler diyarının eşiğine geliyor.

6 NUMARALI KOMPARTIMAN

Juho Kuosmanen, 2021

Juho Kuosmanen’in 2021’de Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi, bir trende tanışan iki yabancının öyküsünü, klişelere hiç yüz vermeden, tüm hakikiliğiyle anlatıyor. Biten bir ilişkinin ardından, Kuzey Kutup Dairesi’ne giden bir trene atlayan Finlandiyalı arkeolog Laura ve ikinci sınıf kompartımanı paylaştığı Rus Ljoha’nın hiçbir ortak yanı yoktur. Tren ilerledikçe günün ışığı, gecenin melankolisi içeri dolar, ne sınıfları ne dilleri ne de hayat tarzları birbirine benzeyen iki yabancı arasında adı konulmayan bir yakınlık belirir. Daha önce OLLI MAKI’NİN EN MUTLU GÜNÜ’nde şefkati hiç olmadık yerlerde bulan Juho Kuosmanen, yine yaşamın zarafetini yakalayan duru bir sinema dili kuruyor.

YANGIN GECESİ

Tatiana Huezo, 2021

Belgeselleriyle tanınan Tatiana Huezo’nun ilk kurmaca filmi, Meksika’da uyuşturucu kartellerinin arasında yaşayan üç genç kızın gözünden anlatılan, Cannes’dan ödülle dönen şiirsel bir büyüme öyküsü.

BABYSITTER

Monia Chokri, , 2022

Xavier Dolan filmlerinden tanıdığımız Monia Chokri’nin Sundance’te büyük övgü alan komedisi, genç bir bebek bakıcısının hayatlarına girmesiyle cinsel yaşamlarını sorgulayan bir aileyi anlatıyor.

BARIŞ GELİNİ: PIPPA BACCA

Simone Manetti, 2019

Beyaz gelinliğiyle tüm dünyaya umut vermek için çıktığı yolculuğu Türkiye’de trajik şekilde sonlanan Pippa Bacca’nın kişiliğini ve dünya görüşünü dostları aracılığıyla anlatan, şefkat dolu bir belgesel.

ONE MORE TIME WITH FEELING

Andrew Dominik, 2016

21 Ağustos’taki Nick Cave konseri öncesi, çağımızın büyük ozanlarından birini yakından tanımak ve yaratım sürecine tanık olmak için eşsiz bir fırsat.

NARIN RENGİ

Sergey Parajanov, 1969

Lirik imgeler ve renklerle hayal gücünü tetikleyen büyük usta Sergey Parajanov’un başyapıtı, yıllardır çok farklı mecralardan sanatçılara ilham olmayı sürdürüyor.

KÖPÜK BANYOSU

György Kovásznai, 1979

Macar animasyon sanatının öncülerinden György Kovásznai’nin farklı canlandırma tekniklerini bir araya getirdiği bu karnavalesk görsel deneyim, 4K kalitesinde seyirci karşısında.

HAYATBOYU

Aslı Özge, 2013

Bir çiftin yıllara yayılan ilişkisine yakından bakan Aslı Özge, ona İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazandıran HAYATBOYU’nda bağlılık kavramını irdeliyor.

MAMAVILLE

Irmak Karasu, 2020

Ege sahillerindeki yazlıkta bir babaanne ile torunu arasındaki ilişkiden, genç bir kadının kendi bedenini keşfettiği dingin bir öykü çıkaran, incelikli bir kısa film.

ASFALTIN ALTINDA DERELER VAR!

Yasin Semiz, 2019

Ankara’nın kayıp derelerinin izini süren belgesel, başkentin tarihinde bizi politik bir yolculuğa çıkarırken, dereler için mücadele verenlerin hikayelerini aktarıyor.

Dünyanın Sonu: Bir Tayfun Pirselimoğlu Retrospektifi

Tayfun Pirselimoğlu, yalnızca filmleriyle değil, romanları, öyküleri ve resimleriyle de ortak bir dünya inşa eden, zihnindeki sorulara imgelerle karşılık bulmaya çalışan çok yönlü bir sanatçı. Sinemamızda özel bir yeri olan bu auteur yönetmenin dünyasını ziyaret etmeye kısa filmi DAYIM’la (1999) başlıyoruz. Bu kapsamlı retrospektif, Zuhal Olcay’ın başrolde olduğu politik öyküsü HİÇBİRYERDE’nin (2002) ardından, “Vicdan ve Ölüm” üçlemesini oluşturan, her biri şehrin çeperlerinde yaşamla bağları kırılganlaşmış karakterlere odaklanan RIZA (2007), PUS (2009) ve SAÇ (2010) ile devam edecek.

Eşi Benzeri Yok: Tilda Swinton

Sırrına kolaylıkla erişilemeyen yüzü ve oynadığı her karaktere şahsiyet kazandırma gücüyle, Tilda Swinton şüphesiz çağımızın en büyük ikonlarından biri. Swinton’ın yıllar içinde yarattığı geniş karakter yelpazesini 12 filmlik bir seçkiyle keşfe çıkıyoruz. Luca Guadagnino imzalı SEN BENİMSİN’de, toplumsal cinsiyet kalıplarına sığmayacak bir cinsel enerjiyi üzerinde taşıyan Swinton, Cynthia Beatt’ın belgeseli GÖRÜNMEZ ÇERÇEVE’de Berlin Duvarı’nı oluşturan hattı yönetmenle birlikte arşınlıyor, ona En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı kazandıran AVUKAT’ta ise büyük bir şirketi karşısına alan bir avukatı canlandırıyor. Ağustostan ekime kadar sürecek Tilda Swinton seçkisi, Derek Jarman, Jóhann Jóhannsson ve Joanna Hogg gibi pek çok ustanın filmlerini kapsıyor.

MUBI Ağustos 2022 Programı

1 Ağustos Trances (1981)

2 Ağustos Avukat (Michael Clayton, 2007)

3 Ağustos Asfaltın Altında Dereler Var! (2019)

4 Ağustos Bir Liderin Çocukluğu (The Childhood of a Leader, 2015)

5 Ağustos Memoria (2021)

6 Ağustos One More Time With Feeling (2016)

7 Ağustos Hayatboyu (2013)

8 Ağustos Meşe (Balanţa, 1992)

9 Ağustos Dayım (1999)

10 Ağustos Zordur Gitmek (Faya Dayi, 2021)

11 Ağustos A Ciambra (2017)

12 Ağustos İnsanlar (The Humans, ​​2021)

13 Ağustos 6 Numaralı Kompartıman (Hytti Nro 6, 2021)

14 Ağustos Sen Benimsin (A Bigger Splash, 2015)

15 Ağustos ​​Oh, Güneş (Soleil O, 1967)

16 Ağustos Mamaville (2020)

17 Ağustos Hiçbiryerde (2002)

18 Ağustos Oğul Odası (La Stanza del Figlio, 2001)

19 Ağustos Babysitter (2022)

20 Ağustos Barış Geli̇ni̇: Pippa Bacca (Sono Innamorato di Pippa Bacca, 2019)

21 Ağustos Güzel Oğlum (Beautiful Boy, 2018)

22 Ağustos Görünmez Çerçeve (The Invisible Frame, 2009)

23 Ağustos Silahlara Veda (A Farewell to Arms, 1932)

24 Ağustos Rıza (2007)

25 Ağustos Köpük Banyosu (Habfürdő, 1979)

26 Ağustos Chiara (A Chiara, 2021)

27 Ağustos Yangın Gecesi (Noche de Fuego, 2021)

28 Ağustos Kutsal Geyiğin Ölümü (The Killing of a Sacred Deer, 2017)

29 Ağustos Narın Rengi (Sayat Nova, 1969)

30 Ağustos Öğrenci ((М)ученик, 2016)

31 Ağustos Pus (2009)

Kaynak: Basın Bülteni

Benzer Yazılar

Yorum Yazın