Anasayfa 2000'ler Şeytan Geçidi Enhara (2018) – Film Eleştirisi
Şeytan Geçidi Enhara (2018)

Şeytan Geçidi Enhara (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya
Seytan Geçidi Enhara (2018)

HM Productions yapımcılığında çekilen, yönetmenliğini Onur Aldoğan’ın üstlendiği Şeytan Geçidi Enhara filminin senaryosunu Uras Zafer Özdemir yazmış. Görüntü yönetmenliğini Mustafa Köse’nin yaptığı filmin başrollerinde Hakan Yusufoğulları, Yasemin Yıldız Gürler, Tayfun Turhan, Irmak Karakoç, Ali Burak Küçük, Melike Değirmenci, Erkut Toptaş ve Erol Özdemir bulunuyor.

Filmin konusunu kapana kısılmış bir grup gencin kaçış çabaları oluşturuyor. Birbirini tanımayan 8 kişi terk edilmiş çok eski bir yapının farklı katları ve odalarında tek başlarına uyanırlar. Buraya nasıl, nereden geldiklerini bilmeyen 8 kişi, ne olduğunu anlamak için içinde bulundukları bu kasvetli yerde dolaşmaya başlarlar. Etraflarında yaşanan garip olaylar onları hızlıca kendi içine çekmeye başlar. Birbirleriyle yavaş yavaş karşılaşmaya ve tanışmaya başlayan bu 8 kişi, olan biteni anlamak, kimin onları buraya getirdiğini bulmak için hep beraber harekete geçmeye ve bu yapıdan dışarı çıkmaya karar verirler. Ama bulundukları yerde yalnız değillerdir. Onları birer birer yakalamaya çalışan bir varlık peşlerindedir ve her dakika yaklaşmaktadır.

Şeytan Geçidi Enhara (2018)

Asırlar öncesinde yapılmış olan bir anlaşmanın efsane tadında aktarılmasıyla başlayan film, 78 dakika boyunca tek bir mekânda, terk edilmiş bir apartmanda geçiyor. İspanyol yapımı Rec (2007)’e benzer bir tat sunan Şeytan Geçidi Enhara’da, zombi yerine iblislerle (cinlerle) bir apartmanda sıkışıp kalan gençlerin ölüm kalım savaşı fount footage (buluntu) yerine bilindik akışla işleniyor.

Her ne kadar yabancı filmlerde işlenegelen bir tarz olsa da, Türk korku sinemasında görmeye alışık olmadığımız bir hikâyeyi beyazperdeye yansıtan Şeytan Geçidi Enhara’nın oldukça özgün ve akıllıca başlayan senaryosunda yalnızca diyaloglar sorun yaratıyor. Oyuncuların yapay performansları da bu diyalogların başarısızlığını körüklüyor. Hele hele karakter hikâyelerine dönük bu tarz filmlerde, iki unsurun da beklentinin altında olması, seyircinin aklında “Başarıya ulaşamayan oyuncular mı yoksa onları başarısızlığa iten diyaloglar mı?” sorusunu getiriyor.

Şeytan Geçidi Enhara (2018)

Birkaç yerde karşımıza çıkan güneşin hiç doğmamasının belirtildiği diyaloglara inat yüksek ışık görülmesi gibi bir mantık hatası dışında, özellikle görsel efektleri birçok Türk korku filminin üzerinde olan başarılı görüntüler karşımıza çıkıyor. Görsellik, mekân tasarımında da ön planda tutulurken, mahzen sahnelerinde birkaç küçük detayın sanat yönetiminin gözünden kaçtığını da söyleyebiliriz.

Sonuç olarak Şeytan Geçidi Enhara, bu yıl özgün bir senaryoyla yola çıkan ve birçok yapıma nazaran kaliteli çalışılmış, oyuncuların performansları düşük olsa da kendini izletebilen bir yapım olarak vasatın üzerinde.

Seytan Geçidi Enhara (2018)KÜNYE

Yönetmen: Onur Aldoğan

Yapımcı: Hakan Yusufoğulları, Mesut Erbaş

Senaryo: Uras Zafer Özdemir

Oyuncular: Hakan Yusufoğulları, Yasemin Yıldız Gürler, Tayfun Turhan, Irmak Karakoç, Ali Burak Küçük, Melike Değirmenci, Erkut Toptaş, Erol Özdemir

Görüntü Yönetmeni: Mustafa Köse

Ülke: Türkiye

Şeytan Geçidi Enhara (2018) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın