Anasayfa 2000'ler Plaza (2020) – Film Eleştirisi
Plaza (2020) - Onur Berk Arslanoğlu, Deniz Altan

Plaza (2020) Afiş39. İstanbul Film Festivali bu sene pandemi dolayısıyla Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması filmlerini Sakıp Sabancı Müzesi’nde açık havada göstermenin yanı sıra bazılarını online olarak izleme seçeneğini de sundu.

Hem çevrimiçi hem de SSM’nde gösterilen filmlerden olan ve “Seyfi Teoman İlk Film Ödülü”nün adayları arasında yer alan Plaza (2020) rahatlıkla gerilim dolu bir yapım olabilecekken finale doğru kara komediye evrilen bir film. 27 katlı bir plazada haftanın 6 günü gündüz vardiyasında çalışan Emre’nin can sıkıntısıyla girizgah yapan film, günlük rutinine farklı karakterlerin dahil olmasıyla arapsaçına dönen olayları anlatır.

Filmin konusundan yola çıkarak The Shining (1980) tarzı bir delirme hikayesi veya Naked (1993) filminde olduğu gibi varoluş üzerine tartışmalar içeren diyaloglar bekleyebilirsiniz. Aksine 2003 yapımı İnşaat filmine yakın ama maalesef onu hem eleştirel hem de komedi olarak aşamayan bir yapım karşımıza çıkıyor. Elindeki malzemeyi tam olarak değerlendiremeyen ve çekildiği mekana karakter katamayan “Plaza”nın; kentsel dönüşüm, beyaz yakalı eleştirisi, boş alışveriş merkezi ya da terkedilmiş gökdelenler gibi birçok konuya temas edebilecekken sistem eleştirisine biraz çekinceli yaklaştığını ve bireyselden toplumsala geçiş yapmakta sancılar çektiğini söyleyebiliriz.

Plaza (2020) - Onur Berk Arslanoğlu

Filmin değindiği konulara kısaca göz atarsak; atanamayan bir öğretmen adayının güvenlik görevlisi olmak zorunda kalmasını izliyoruz. Çalışmak için taşradan gelen Emre, hem plazada hem de evinde yalnızdır. Arada uğrayan asker arkadaşı haricinde kimsesi yokken internetten tanıştığı Gamze adlı bir kadınla sohbet etmeye başlar. Doğru ile yanlış arasında kaldığı bir dönemde Gamze ve asker arkadaşının tavsiyeleri aracılığıyla yanlış yolu seçen Emre’nin bu süreçte karakter gelişimi neredeyse sıfırdır. Suça ortak olmasına rağmen filmin en başında olduğu gibi herkese inanan saf mizacını muhafaza eder. Diğer önemli bir detay ise Emre’nin para için değil de iyilik yapmak maksadıyla yani bir nevi hatır için katakulli çevirmek zorunda kalması. Kendi çıkarı için yaptığında, bütün o çarpık düzenin yerle bir olması ise filmin trajikomik tarafı olarak nitelendirebiliriz.

Sistem eleştirisinin minimize edildiği, yer yer gülümseten bir kara komedi izlemek isterseniz beklentiyi yüksek tutmamak şartıyla Plaza filmini tercih edebilirsiniz.

Plaza (2020) FilmiKÜNYE / IMDB: 5,5

Yönetmen ve Senarist: Anıl Gelberi

Oyuncular: Onur Berk Arslanoğlu (Emre), Deniz Altan (Gamze), Adnan Devran (Ferhat)

Görüntü Yönetmeni: Kağan Kerimoğlu

Kurgu: Fırat Terzioğlu

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar

Yorum Yazın