Anasayfa 2000'ler Still/Born (2017) – Film Eleştirisi

Still/Born (2017) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Still Born (Doğmamış, 2017)Flip (2009) ve Modern Art (2010) adlı kısa filmleriyle tanınan Brandon Christensen’in ilk uzun metraj çalışması olan Still/Born’un senaryosunda Christensen’e Grave Encounters (2011), Extraterrestrial (2014) gibi filmlerin yönetmenliğinden ve senaristliğinden tanıdığımız Colin Minihan eşlik etmiş. Filmin başrollerinde ise Christie Burke, Jesse Moss, Rebecca Olson, Jenn Griffin, Sheila McCarthy, Sean Rogerson, Dylan Playfair gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu, korku filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan doğum sonrası annelik psikozu oluşturuyor. Yeni anne olmuş olan Mary, ikiz bebeklere hamile olmasına karşın doğum sırasında birini kaybeder. Yaşayan çocuğuna tüm ilgisini yönlendirmeye başladığında ise doğaüstü olaylar yaşamaya başlar.

Korku sinemasında doğum sonrası anne ve bebek ilişkisi sıklıkla ele alınmıştır. Neredeyse her yıl anne ve bebek üzerine doğaüstü ile psikolojik gerilim üzerinden ilerleyen birçok yabancı korku filmi gösterime girmekte. Bu bağlamda Anti-İsa (Deccal), et yiyen ya da kan içen canavar bebek gibi bebeği temele alan ya da doğaüstü güçlerin anne ile bebek arasına girmesi, bebek telsizinden gelen garip sesler, babanın doğaüstüne inançsızlığı, annenin psikolojik sorunlarından şüphelenilmesi, hayal mi gerçek mi ikileminin film boyunca devam etmesi gibi doğum sonrası depresyonu temele alan filmlerle birlikte korkuseverlerin aşina olduğu unsurlar olagelmiştir. Still/Born işte tam da bu klişeler üzerinden sanki daha önce örnekleri ve klişeleri oluşturulmamışçasına ilerlediği için, aynı filmi daha önce izlediğimize dair o meşum hissi uyandırmaktan öteye maalesef geçemiyor.Christie Burke - Still/Born (2017)

Annelik psikozu ve doğaüstü geçtiğimiz haftalarda neredeyse aynı klişeler üzerinden Siembamba (The Lullaby, 2017) filminde de verilmişti.  Christie Burke’un performansı oldukça başarılı olmasına karşın, klişeler üzerinden ilerlemesi nedeniyle izleyicilere herhangi bir twist yapmaması, korkuseverlerin 87 dakikalık filmi 120 dakikalık bir filmmiş gibi yer yer sıkılarak izlemesine neden oluyor.Christie Burke - Still/Born (2017)

Sonuç olarak; Still/Born (Doğmamış) Christie Burke’un performansı için annelik psikozu izlemekten sıkılmayanlara tavsiye edilebilir ancak şunu söylemeden de olmaz; “Güneşin altında yeni bir şey yok”

Still Born (2017)

KÜNYE / IMDB: 5,3

Yönetmen: Brandon Christensen

Senaryo: Brandon Christensen, Colin Minihan

Oyuncular: Christie Burke (Mary), Jesse Moss (Jack), Rebecca Olson (Rachel), Jenn Griffin (Jane), Sheila McCarthy (Sheila), Sean Rogerson (Tim), Dylan Playfair (Robbie), Michael Ironside (Doktor Neilson)

Müzik: Blitz/Berlin

Görüntü Yönetmeni: Bradley Stuckel

Ülke: Kanada

Still/Born (2017) Fragman

Benzer Yazılar