Anasayfa 2000'ler Downrange (2017) – Film Eleştirisi

Downrange (2017) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Downrange (2017)Downrange (Dehşet Yolu) filminin yönetmen koltuğunda The Midnight Meat Train (2008) filmiyle tanınan Ryuhei Kitamura bulunuyor. Filmin senaryosunu Kitamura ile Joey O’Brian yazmış. Filmin görüntü yönetmenliğini Matthias Schubert yaparken, filmin müzikleri Aldo Shllaku’ya ait. Filmin başrollerinde ise Kelly Connaire, Stephanie Pearson, Rod Hernandez, Anthony Kirlew, Alexa Yeames, Jason Tobias bulunuyor.

Filmin konusunu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan, yolculuk esnasında insanların başına gelen amaçsız şiddet uygulaması oluşturuyor. Bir arabaya doluşup geziye çıkan altı üniversite öğrencisi, lastiklerinden birinin patlaması sonucu ıssız bir yerde yolda kalırlar. Hayatta kalmak için zorlu bir mücadelenin başlangıcında olduklarından henüz habersizdirler. Lastiği değiştirmek için arabadan indiklerinde bunun aslında bir kaza olmadığını anlarlar. Aniden üzerlerine kurşunlar yağar. Etrafta kimsenin olmadığı, telefonların çekmediği bir yerde, kendilerini gizemli, acımasız bir keskin nişancı tarafından kuşatılmış halde bulurlar.

Kelly Connaire, Stephanie Pearson, Rod Hernandez - Downrange (2017)

Filmin finaline dek göremediğimiz keskin nişancı katilin gençlerle adeta oyun oynadığı ve durumdan keyif aldığı film boyunca sıklıkla hissettiriliyor. Oldukça hızlı başlayan filmin temposu bir anda yavaşladıktan sonra gerilim yavaş yavaş artırılarak ilerletiliyor. Hiçbir aracın geçmediği bir yolda kendilerine yalnızca siper olarak kullanabildikleri arabanın arkasına sığınarak kurtulma planları ve denemeleri yapan gençlerin, kedinin fareyle oynadığı gibi oynayan bir keskin nişancıyla başa çıkmaya çalışma mücadelesini izliyoruz.

Alexa Yeames, Rod Hernandez - Downrange (2017)

90’lı yıllardan itibaren yan komşumuzun dahi “katil” olabileceğine dair yapılan filmler sonrasında, yabancılaşmaya başlayan toplum ve insanların, tatile gittiklerinde maruz kaldıkları bu tür şiddet uygulamalarının çoğu zaman ise gerçek olaylardan yola çıkılarak yansıtılması artık gerilim severlerin alıştığı bir tür haline geldi. Downrange bu bağlamda yalnızca yolun kenarında kalan bir araç ve etrafında şekillendiğinden türe dahil olan filmlerden kendisini bu farkıyla biraz olsun sıyırıyor. Sosyal medya paylaşımları, son yıllardaki korku ve gerilim filmlerinin neredeyse olmazsa olmazı durumunda olduğundan bu filmin başlangıcında da yer alıyor. Film başarılı bir ters köşe golüne de sahip. Makyaj ve efektlerde biraz amatör yanlar olsa da oyunculuklar gerçekçi ve inandırıcı.

Sonuç olarak tatile giden gençlerin başına gelen felâket ya da şiddet filmlerini seviyorsanız, twistleriyle Downrange biçilmiş kaftan.

Downrange (2017)

 

KÜNYE / IMDB: 5.4

Yönetmen: Ryuhei Kitamura

Senaryo: Ryuhei Kitamura, Joey O’Bryan

Oyuncular: Kelly Connaire (Jodi), Stephanie Pearson (Keren), Rod Hernandez (Todd), Anthony Kirlew (Eric), Alexa Yeames (Sara), Jason Tobias (Jeff)

Müzik: Aldo Shllaku

Görüntü Yönetmeni: Matthias Schubert

Kurgu: Shôhei Kitajima

Downrange (2017) Fragman

Benzer Yazılar