Anasayfa 2000'ler The Miracle of the Sargasso Sea (2019) – Film Eleştirisi
The Miracle of the Sargasso Sea (2019) - Angeliki Papoulia

The Miracle of the Sargasso Sea (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

The Miracle of the Sargasso Sea (2019) PosterYunan Sinemasından, sert finali ve zaman zaman kabusvari sahneleriyle dikkat çeken ama sıkıcı olmaktan maalesef kurtulamayan The Miracle of the Sargasso Sea (To thávma tis thálassas ton Sargassón / Sargasso Denizi Mucizesi, 2019) filmi, festival izleyicisiyle buluştu. Syllas Tzoumerkas’ın 3. yönetmenliği olan suç/dram türündeki yapımda, Yorgos Lanthimos’un filmlerinden hatırladığımız Angeliki Papoulia başrolde yer alıyor.

Film, üstünün emirlerine uymayıp kırsala sürülen Elisabeth ve yılan balığı tesisinde çalışan Rita’nın hikayesine odaklanıyor. Kimseye boyun eğmeyen Elisabeth ile dertleriyle boğuşurken her şeyi sineye çekmek zorunda kalan Rita’nın hayatı, şüpheli bir ölüm sonrasında kesişir. Konusunu bu şekilde özetlemek mümkün ama bu noktaya gelene kadar yaklaşık bir buçuk saat filme katlanmak gerekiyor. Buradan yola çıkarak filmin suçtan çok dram ağırlıklı bir yapım olduğunu da not düşelim. Elisabeth’in alkol sorunu ve Rita’nın buhranları bir süre sonra tempoyu bayağı aşağılara çekiyor. Arada ise gergin kabus sahneleri ile kendini toparlamaya çalışıyor. Bu sahnelerde de bol bol İncil göndermeleri mevcut. Hristiyanlıktan bihaber izleyici için bile hoş sekanslar olduğunu söylemek mümkün. Suçun boyutu ile “yeni kara film”, çarpık aile düzeniyle ise “Yunan Yeni Dalga Sineması”nı anımsatan bir yapıya sahip. El kamerasıyla çekilen sahneler ise Idioterne (The Idiots, Gerizekalılar, 1998) filmini hatırlatarak “Dogma 95 Akımı”na selam çakıyor.

The Miracle of the Sargasso Sea (2019) - Youla Boudali

38. İstanbul Film Festivali’nin sert filmlerden hoşlananlara hitap eden Mayınlı Bölge bölümünde yer alan The Miracle of the Sargasso Sea, sabırsız izleyiciler için zorlu bir süreç. Rita’nın ağabeyi Manolis’in karikatürize bir kötü adam olması haricinde genel olarak gerçekçi / doğal bir anlatım benimsenmiş. Açılış, kabus sahneleri ve finali haricinde pek de tavsiye etmediğim bir film olduğunu son olarak ekleyeyim.

The Miracle of the Sargasso Sea (2019) - Angeliki PapouliaKÜNYE / IMDB: 6,0

Yönetmen: Syllas Tzoumerkas

Senaryo: Yioula Boudali, Syllas Tzoumerkas

Oyuncular: Angeliki Papoulia (Elisabeth), Youla Boudali (Rita), Hristos Passalis (Manolis), Argyris Xafis (Vassilis), Thanasis Dovris (Michalis), Laertis Malkotsis (Andreas), Maria Filini (Axel), Christian Culbida (Dimitris) Katerina Helmy (Rita ve Manolis’in Annesi),

Müzik: Drogatek, Phoebus, Jean-Paul Wall

Görüntü Yönetmeni: Petrus Sjövik

Kurgu: Andreas Wodraschke

Ülke: Yunanistan, Almanya, Hollanda, İsveç

Benzer Yazılar

Yorum Yazın