Anasayfa 2000'ler Destroyer (2018) – Film Eleştirisi
Destroyer (2018) - Nicole Kidman

Destroyer (2018) PosterKorku, gerilim, bilim kurgu, spor türünde filmlere imza atan Karyn Kusama, bu sefer Destroyer (2018) ile yeni kara filme el atmış. İntikam temalı filmin, senaryosundan çok başrolde yer alan Nicole Kidman’ın makyajı ses getirdi.

Yıldız oyuncunun yaşlanmış ve çökmüş görünmesi için ağır sayılabilecek makyaj altında oynaması, ona Altın Küre adaylığı getirmesine rağmen mimiklerini hareket ettirebilmesine engel olmuş. Eskimiş deri ceketi ve üzerine bol gelen pantolonu ile güzelliği arka plana atılmaya çalışılmış. Bu noktada kadın intikam filmlerinin temel klişesi “cazibeni kullan” kuralı da kendine yer bulmuyor. Ayrıca aksiyon filmlerinde olduğu gibi taklalar atarak etrafı taramıyor, kısacası izleyiciye güç gösterisi yapma gibi bir derdi de yok. Fakat erkek oyuncunun başrolde yer aldığı benzer temalı bir film çekilseydi hayattan bezmiş ama karizmatik olmaktan da ödün vermeyen bir hava katılırdı. Ama çoğunlukla kadın ile erkek rol değiştirdiği zaman, eğer kadının cinsel kimliğini kullanarak bir noktadan başka bir noktaya ulaşması mümkün değilse tam tersine cazibesini elinden alma gibi bir eğilim gösteriliyor. Doğuştan değil de sonradan maskülenleşme, yaşadıklarından sonra iyice kabuğuna çekilen kadının etrafına bir savunma kalkanı inşa etmesi olarak yorumlanabilir. Ayakta kalabilmek için kadınlığına ket vurup hayata tutunmaya çalışıyor.

Destroyer (2018) - Nicole Kidman

Destroyer, genel yapı itibariyle 90’ların yeni kara filmlerine benzer bir çizgide ilerliyor. Erin Bell’in toyluk zamanında yaptığı bir hata, bütün kaderini etkileyip uzun yıllar boyunca ceremesini çekeceği travmatik bir olaya dönüşür. Pişmanlık başka bir pişmanlığı tetikleyerek hayatını içinden çıkılmaz bir hale büründürür. Gençlik zamanında katıldığı bir operasyonda sevdiğini kaybeden Erin’in hem kişisel hem de ailevi sorunları vardır. Mesleğine ve iş arkadaşlarına uyum sağlayamadığı gibi kızıyla da anlaşamamaktadır. Polisin bulduğu bir ceset ise şimdiki problemlerine bir çözüm olmasa da geçmişin intikamını almak için işaret fişeğini ateşleyecektir. Böylece film boyunca geriye dönüşlerle hem yıllar öncesindeki olaya hem intikam sürecine yavaş yavaş tanık oluruz.

Destroyer (2018) - Nicole Kidman, Sebastian Stan

38. İstanbul Film Festivali’nin “Galalar” bölümünde gösterilen Destroyer, “intikam soğuk yenen bir yemektir” lafını benimseyerek ağır bir tempo ve kasvetli bir görsellikle derdini anlatmaya çalışıyor. Temponun yavaşlığı, sahnelerin biraz uzun tutulması ve Nicole Kidman’ın makyajına sürekli dikkat çekilmesiyle zaman zaman sıkıcı bir hal alabiliyor. Ama genel konu itibariyle durağanlığına rağmen türün severlerinin ilgisini çekecektir. Karyn Kusama yine tam olarak şeytanın bacağını kıramıyor ama şahsen umut vaat etmeye devam ediyor.

Destroyer (2018) PosterKÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Karyn Kusama

Senaryo: Phil Hay, Matt Manfredi

Oyuncular: Nicole Kidman (Erin Bell), Toby Kebbell (Silas), Tatiana Maslany (Petra), Sebastian Stan (Chris), Scoot McNairy (Ethan), Bradley Whitford (DiFranco), Jade Pettyjohn (Shelby), Zach Villa (Arturo), Beau Knapp (Jay)

Müzik: Theodore Shapiro

Görüntü Yönetmeni: Julie Kirkwood

Kurgu: Plummy Tucker

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın