Anasayfa 2000'ler L’heure de la sortie / School’s Out (2018) – Film Eleştirisi
L'heure de la sortie / School's Out (2018) - Luàna Bajrami, Victor Bonnel

L’heure de la sortie / School’s Out (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

L'heure de la sortie / School's Out (2018) PosterSébastien Marnier’in yönetmenliğini yaptığı L’heure de la sortie (School’s Out / Okul Çıkışı, 2018) filmi, yarattığı gizemden güç alarak toplumsal eleştiri yapan bir gerilim. Christophe Dufossé’un aynı adlı romanından uyarlanan film, Sitges Film Festivali’nde Mansiyon ödülü kazanmıştı.

Üstün zekalı öğrencilerden oluşan bir sınıfın öğretmeni, çocukların gözleri önünde intihar eder. Yerine gelen vekil öğretmen Pierre ise yeni öğrencilerini tanımaya çalışırken onu gittikçe rahatsız eden bazı olayların döndüğünü fark eder. Öğrencilerin tuhaflıklarına alışkın olan okul yönetimi de üstüne eklenince şüphelendiği çocukları takip etmeye ve onların yaptıkları planı çözmeye karar verir.

Sürprizlerini açık etmeden filmi anlatabilmek zor olduğundan yazının bundan sonrasının spoiler içerdiğini belirteyim.

Çocukların duygusuz tavırları ile üstün zekalı olmalarının verdiği olgunluk bir araya gelince Village of the Damned serisi tadında bir yapımla karşı karşıya olduğumuz gibi bir izlenim bırakıyor. Ama karşımıza çıkan, şeytani ruhların ele geçirdiği veya uzaylıların bizzat kendisi olduğu kötücül çocukları işleyen korku-bilim kurgu türünde bir film değil. Öğrenciler ve öğretmenlerin tuhaf davranışları böyle düşündürebilir fakat bu tercihin, olay örgüsünün sahip olduğu gizemi biraz bulandırmak ve sürprizini saklamak maksatlı olduğunu söyleyebiliriz. Yani filmde çocukların asıl maksadı dünyayı ele geçirmek değildir, aksine yaşanılır bir hale getirebilmek adına bir eylem hazırlığı içindedirler.

L'heure de la sortie / School's Out (2018) - Laurent Lafitte, Emmanuelle Bercot, Grégory Montel

Filmde izleyici, Pierre ile beraber konumlandırılır. Biz de aynı onun gibi çocukları ve öğretmenleri tanımaya çalışırız ve olaylara uzaktan şahit oluruz. Mesela terör saldırısı tatbikatı sahnesinde, çocuklar ne yapacağını çok iyi bilirken aynı Pierre gibi izleyici de bocalar. Çocuklar birbirine şiddet uyguladığında Pierre haricinde kimse karışmaz. Bu ve benzeri olaylarda, bir kurum olarak okulu ilgilendiren tek şey; çocukların kendisi değil de başarı ortalamasıdır. Eğer başarı devam ederse ortada bir sorun yok demektir.

School’s Out, genel olarak “çevre kamu spotu” tadında bir konuyu işlemesine rağmen inşa ettiği merak duygusu ile bu sorunun önüne geçiyor. Ama havada kalan bazı olay ve davranışlara anlam vermek biraz zor. Mesela çocukların birbirine şiddet uygulamasının, gerçekleştirmek istedikleri eylemle bir alakası yok. “Pierre’in dizüstü bilgisayarını, kim ve neden çaldı” gibi sorular cevapsız kalıyor. Bu gibi eksiklikler, film boyunca çocukların kötü olduklarını düşünmemiz için yer alan şaşırtmacalardan öteye gitmiyor ve bir gerekçeye bağlanmıyor.

L'heure de la sortie / School's Out (2018)

Ülkemizde 38. İstanbul Film Festivali’nde “Mayınlı Bölge” bölümünde gösterilen School’s Out, tahmin ettiğim kadar sert bir film çıkmadı. Ama eksiklerine rağmen festivalin kayda değer filmlerinden biri olduğunu söylemek mümkün.

L'heure de la sortie / School's Out (2018) - Laurent LafitteKÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Sébastien Marnier

Senaryo: Elise Griffon, Sébastien Marnier, Christophe Dufossé

Oyuncular: Laurent Lafitte (Pierre), Luàna Bajrami (Apolline), Victor Bonnel (Dimitri), Leopold Buchsbaum (David), Emmanuelle Bercot (Catherine), Véronique Ruggia (Françoise), Thomas Scimeca (Victor)

Müzik: Zombie Zombie

Görüntü Yönetmeni: Romain Carcanade

Kurgu: Isabelle Manquillet

Ülke: Fransa

Benzer Yazılar

Yorum Yazın