Anasayfa 2000'ler Love Me Not (2017)
Christos Loulis, Eleni Roussinou - Love Me Not (2017)

Love Me Not (2017)Yunan Yeni Dalga Sineması yönetmenlerinden Alexandros Avranas’ı, aile içi şiddet ve istismar konulu Miss Violence (Şiddet Güzeli, 2013) filminden hatırlarsınız. Love Me Not (Sevme Beni, 2017) filminde de izleyicide aynı rahatsız edici hissi uyandırmaya devam ediyor. Filmi ilginç kılan ise hızlı ve sert tür geçişlerine sahip olması. Dram ile başlayıp yeni kara filme evrilen ve korku filmi gibi biten enteresan bir dramatik çizgisi var.

Çocukları olmayan bir çift, taşıyıcı anne tutar. Tuttukları kız, onlarla beraber yaşamaya başlar. Kimseye söylemedikleri bu üçlü ilişki, evin içinde doğal olarak soğuk bir gerilime ve dramatik bir travmaya yol açar. Sonrasında yaşanan kaza ise dengeleri alt üst edecektir.

Christos Loulis, Célestine Aposporis - Love Me Not (2017)

Filmdeki tür geçişlerine geri dönersek neredeyse üç eşit kısma bölündüğünü söyleyebiliriz. İlk bölümde Yunan Yeni Dalga Sinemasına uygun olarak aileye yönelik eleştiri hakim. Dışarıdan bakıldığında özenilecek bir hayata sahip olan, mutlu ama çocuksuz bir çift, ana karakterleri oluşturuyor. Taşıyıcı anne ise çiftin tam tersi bir hayat tarzına sahip; düzensiz, incelikten yoksun, rahat ve sivri dilli. Eve gelen yabancı, bu karakteristik özellikler ve anlaşmanın verdiği özgüven ile evde baskın hale geliyor. Bu durum da gerilime yol açıyor.

Filmin ikinci kısmı ise Double Indemnity (Çifte Tazminat, 1944) tadında bir yeni kara film karşılıyor bizi. Özellikle çiftin giyim kuşamı ve davranışlarında, günümüze ait olmayan bir hava var. Belki de bundan ötürü çift ve taşıyıcı anne arasındaki fark fazla göze batıyor. Ayrıca klasik kara filmlerde olduğu gibi plana izleyiciyi dahil etme söz konusu değil. Planı her şey gerçekleştikten sonra öğreniyoruz ve bu yönüyle şaşırtmayı seven yeni kara filme daha uygun oluyor.

Son kısımın ise kansız ama shocksploitation filmlerine uygun bir mizanseni var. Salò, or the 120 Days of Sodom (1975) filmini anımsatan uzun uzadıya verdiği abartılı sahne ise rahatsız etmeyi başarıyor ama “ne gerek vardı” demekten de kendini alamıyor insan.

Eleni Roussinou - Love Me Not (2017)

37. İstanbul Film Festivali’nin Mayınlı Bölge bölümünde yer alan Love Me Not, toplumun yozlaşmasını birkaç karakter üzerinden sert bir dille anlatıyor. Özellikle karakterler arasında güç dengesinin sürekli değişmesi ve gücü elinde bulunduranın acımasızlaşması, günümüz toplumunu çok iyi özetliyor. Film, insanın değil de çıkarların ön planda olduğu, her karakterin anti kahramanlaştığı ve kötü zannettiğimiz kişiden daha da kötüsünün olabileceği kirlenmiş bir dünyayı betimliyor.

Eleni Roussinou - Love Me Not (2017)

 

KÜNYE / IMDB: 6.3

Yönetmen: Alexandros Avranas

Senaryo: Alexandros Avranas, Kostas Peroulis

Oyuncular: Eleni Roussinou, Christos Loulis, Manos Vakousis, Célestine Aposporis

Görüntü Yönetmeni: David Pimm

Kurgu: Christos Giannakopoulos

Ülke: Yunanistan, Fransa

Love Me Not (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın