Anasayfa 2000'ler The Waiter (2018) – Film Eleştirisi
The Waiter (2018) - Aris Servetalis, Yannis Stankoglou

The Waiter (2018) PosterSteve Krikris’in hem yönetmenliğini yaptığı hem de senaryosunu yazdığı ilk filmi The Waiter (Garson, 2018), Yunan sinemasından bir yeni kara film örneği.

Konuyu kısaca özetlersek; kendi halinde bir hayat süren Renos’un uzun zamandır ortalıkta görünmeyen komşusunun cinayete kurban gittiğinden şüphelenmesi ile bütün düzeni bozulur. Zoraki bir şekilde hayatına dahil olan esrarengiz adam (Sarışın) ve sevgilisi Tzina ile monoton hayatı hareketlenecek ve tehlikeli bir dönemece girecektir.

Filmin başlangıcında Renos’un rutine dönmüş günlük hayatından bir kesit izleriz. Çiçeklerle ilgilenmek ve onların resimlerini yapmak haricinde bir hobisi olmayan, hayatını sorgulamayan yalnız bir adamdır. Gerek takıntı derecesinde bir ritüele dönmüş alışkınlıkları gerekse iş arkadaşıyla yaptığı umursamaz sohbetleri İskandinav tarzı kara komedilere benzer soğuk ama eğlenceli bir hava katar. Ama Sarışın’ın devreye girmesiyle ortaya çıkan gizem unsuru, filmi daha kasvetli bir evreye sokuyor. Bu noktada karakterin doğasından gelen mizah unsuru ortadan kayboluyor. Normalde kaderci bir yaklaşıma sahip olan Renos, düzeninin bozulacağını bile bile tehlikenin içine dalıyor. Arkadaşıyla basit bir iddiaya girmekten kaçınacak kadar temkinli bir yaklaşıma sahip olmasına rağmen katil olduğunu düşündüğü bir adam ile vakit geçirebiliyor. Renos, potansiyeli olan bir karakter ama ne Sarışın ile ne de Tzina ile uyum sağlayamıyor ve kısır bir döngüye girerek inandırıcılığını kaybediyor. Cinayeti çözmek gibi bir amacı yok ve Tzina’ya aşık olduğu da pek söylenemez. Bu yönüyle karakter, Albert Camus’nün Yabancı kitabındaki Meursault karakterini hatırlatıyor. Ama The Waiter, yeni kara film tarzında bir gizem yaratmaya çalıştığından uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Çünkü yeni kara film karakterleri, şansını zorlayıp kaderini değiştirmeye çalışırlar. Renos’a böyle bir misyon yüklenmeye çalışınca karakter esprisini kaybediyor. Final ise karakter ile uyum sağlarken yeni kara filmle çelişiyor.

The Waiter (2018) - Antonis Myriagos, Chiara Gensini, Yannis Stankoglou

38. İstanbul Film Festivali’nin “Genç Ustalar” bölümünde yer alan The Waiter, türsel açıdan sorunlu ve kara film hayranlarını pek de memnun edemeyecek bir yapım.

The Waiter (2018) - Aris ServetalisKÜNYE / IMDB: 6,5

Yönetmen ve Senarist: Steve Krikris

Oyuncular: Aris Servetalis (Renos), Yannis Stankoglou (Sarışın), Chiara Gensini (Tzina), Antonis Myriagos (Milan), Alexandros Mavropoulos (Thunder)

Müzik: Coti K.

Görüntü Yönetmeni: Giorgos Karvelas

Kurgu: Yorgos Mavropsaridis, Ioanna Pogiantzi

Ülke: Yunanistan

Benzer Yazılar

Yorum Yazın