Anasayfa 2000'ler Fleuve noir / Black Tide (2018)
Romain Duris, Vincent Cassel - Fleuve noir / Black Tide (2018)

Fleuve noir - Black Tide (2018)Julia filminden 10 yıl sonra polisiye türünde Fleuve noir (Black Tide / Siyah Nehir, 2018) ile sinemaya geri dönen Erick Zonca, bir kayıp vakasına odaklanıyor. Dror Mishani’nin kitabından uyarlanan yapım, özellikle Vincent Cassel ve Romain Duris’in performanslarıyla dikkat çekiyor.

Solange Arnault, çocuğu eve gelmeyince polise gider, vakaya ise Komiser François Visconti atanır. Hayatından bezmiş, alkolik Visconti, olayı başlarda önemsemez ama araştırdıkça deliller eski öğretmen Yann Bellaile’yi göstermeye başlar. Çocuk evden mi kaçmıştır yoksa bir pedofili vakası ile mi karşı karşıyadır? Belki de hiçbir şey göründüğü gibi değildir ve gidişat tamamen farklı bir şekilde gerçekleşmiştir. Elindeki birkaç delille Visconti olayı çözebilecek midir?

Vincent Cassel - Fleuve noir / Black Tide (2018)

Komiser Visconti ideal bir polis değildir. Sherlock Holmes gibi elit ve detaycı ya da Philip Marlowe gibi karizmatik hiç değildir. Polis olmasına rağmen özel dedektif gibi ve objektif davranması gerekirken duygularıyla hareket eder. Yalnızlık ve alkole düşkünlükten mustarip olan Visconti’nin başındaki bir diğer bela ise suça meyleden oğludur. Mesleğinin yüz akı ve kurallara tam anlamıyla uyan bir polis olmadığı için de bir anti kahraman olarak filmde yer buluyor kendine. Karizmatik görünmemek için elinden geleni yapan, bitik bir adamı canlandıran Vincent Cassel, rolünde gayet başarılı. Filmin diğer bir önemli karakteri olan Yann Bellaile’yı canlandıran ve yine Cassel gibi Fransız sinemasının önemli oyuncularından olan Romain Duris ise Visconti’ye nazaran filmin temposunu arttırıyor. İçinde küçük sürprizler barındıran bu karakter, insan hırsının nasıl sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne seriyor. Kaybolan çocuğun eski öğretmeni Bellaile’nin Visconti’den rol çalma çabaları, filmin sürprizini saklamasına da ayrıca olanak sağlıyor.

Sandrine Kiberlain - Fleuve noir / Black Tide (2018)

Kara filme yakın bir duruş sergileyen Fleuve noir, bazı eksiklerinden dolayı sadece finali etkileyici olan bir polisiyeye dönüşüyor. Karakter odaklı görünerek tüm mevzuyu sona bırakması zaman zaman temposunun düşmesine yol açıyor. Delillerin yetersizliği ve finalin flashbackler ile desteklenmemesi olayın çarpıcı yüzünün dozajını düşürüyor. Erick Zonca’nın elinde daha iyi bir filme dönüşebilecekken maalesef sıradanlaşıyor. Film, beklentiyi yüksek tutmamak kaydıyla oyuncu performansları ve finali için izlenebilir. Fleuve noir filminin 37. İstanbul Film Festivali’nde ülkemizde ilk defa izleyici karşısına çıktığını da hatırlatalım.

 

Vincent Cassel - Fleuve noir / Black Tide (2018)

 

KÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Erick Zonca

Senaryo: Erick Zonca, Lou de Fanget Signolet, Dror Mishani (Une Disparition inquietante / The Missing File kitabından uyarlandı.)

Oyuncular: Vincent Cassel (François Visconti), Romain Duris (Yann Bellaile), Sandrine Kiberlain (Solange Arnault), Élodie Bouchez (Lola Bellaile), Charles Berling (Marc), Lauréna Thellier

Müzik: Rémi Boubal

Görüntü Yönetmeni: Paolo Carnera

Ülke: Fransa, Belçika

Fleuve noir / Black Tide (2018) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın