Anasayfa 1940'lar Kiss the Blood Off My Hands (1948) – Film Eleştirisi
Joan Fontaine, Burt Lancaster, Robert Newton - Kiss the Blood Off My Hands (1948)

Kiss the Blood Off My Hands (1948) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Kiss the Blood Off My Hands (1948)Norman Foster‘ın yönetmenliğini yaptığı Kiss the Blood Off My Hands (1948) adlı kara film, Gerald J. Butler‘ın aynı isimli romanından uyarlandı. Filmde Joan Fontaine, Burt Lancaster ve Robert Newton gibi oyuncular yer alıyor.

Bill Saunders, barda bir adamla tartışır ve ona yumruk atar. Adam orada ölür. Bill bardan kaçar ve polisler onu kovalarken bir apartmanın penceresinden girerek daireye saklanır. Dairenin sahibi Jane Wharton’dır. Bir klinikte çalışan Jane, Bill’i ele vermez, ertesi gün işten dönene kadar dairesinde kalmasına izin verir. Bill paçayı ucuz kurtarmıştır ama Jane’den de çok etkilendiği için yine onun karşısına çıkar. Bir süre sonra arkadaş olurlar. Bill tam hayatını düzene sokmuşken bardaki cinayete tanık olan Harry Carter karşısına çıkar ve ona reddedemeyeceği bir teklifte bulunur.

Kiss the Blood Off My Hands filmi şu cümleler ile açılır: “Savaşlardan geriye yıkıntı kalır… Şehirlerin ve insanların yıkıntısı. Bunlar amansız bir yıkımın kurbanlarıdır. Şehirler yeniden inşa edilebilir ama insan yaralarının ister manevi ister maddi olsun, iyileşmesi uzun sürer. Bu, böyle bir adamın ve onun yoluna çıkan bir genç kızın hikayesidir.” Savaş mağduru bir adamın yaşadığı ruhsal çöküntü sonucunda hata yaparak içinden çıkılmaz bir hale düşmesi; kara filmlerin vazgeçilmez konularından biridir. Bill Saunders, Nazi kampında geçirdiği işkence dolu yıllardan sonra bir birey olarak toplum içine karışmaya çalışır. Ama cinayetle sonuçlanır. Jane ile gittiği hayvanat bahçesi sahnesinde de gördüğümüz gibi yaşadıklarını atlatamamıştır. Kendisine karşı bir tehdit veya küçümseme hissettiğinde de kontrolsüz bir biçimde saldırganlaşır. Şiddete meyilli olan bu hareketleri geçmişte yaşadıklarının bir yansımasıdır. Bir anti kahraman olan Bill, Jane’nin iyiliği ve sıcaklığıyla karanlık tarafından kurtulur gibi olsa da salt kötü olan Harry Carter buna engel olur ve asıl gerilim bundan sonra başlar.

Joan Fontaine, Burt Lancaster - Kiss the Blood Off My Hands (1948)

Kiss the Blood Off My Hands, konu, karakterler ve diyaloglar açısından dikkat çekici bir kara film örneği. Kara filmlerde sıklıkla rol olan Joan Fontaine ve Burt Lancaster da her zamanki gibi iyi performans göstermişler. Kiss the Blood Off My Hands filmini severseniz ayrıca Moonrise (1948) filmine de göz atmanızı tavsiye ederim.

Kiss the Blood Off My Hands (1948)KÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen: Norman Foster

Senaryo: Leonardo Bercovici, Ben Maddow, Walter Bernstein, Gerald J. Butler (aynı isimli romanından uyarlandı)

Oyuncular: Joan Fontaine (Jane Wharton), Burt Lancaster (Bill Saunders) ve Robert Newton (Harry Carter)

Müzik: Miklós Rózsa

Görüntü Yönetmeni: Russell Metty

Kurgu: Milton Carruth

Ülke: ABD

Kiss the Blood Off My Hands (1948) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın