Anasayfa 1960'lar Village of the Damned (1960)
Village of the Damned (1960)

Village of the Damned (1960)Wolf Rilla’nın yönetmenliğini yaptığı Village of the Damned (1960) adlı İngiliz korku filmi John Wyndham’ın “The Midwich Cuckoos” adlı romanından uyarlandı. Filmin kadrosunda George Sanders, Barbara Shelley, Martin Stephens gibi oyuncular yer alıyor.

Küçük bir İngiliz kasabası olan Midwich’ın birkaç saatliğine bütün dünya ile bağlantıları kesilir. Alan Bernard olayı araştırmak için kasabaya gelir. Gördüğü manzara karşısında hemen destek ekibini çağırır. Midwich’a adımını atan bütün canlılar düşüp bayılmaktadır. Sonrasında aniden her şey eski haline döner. İnsanlar ayılır ve sağlıklarıyla ilgili hiçbir sıkıntıları yoktur. Fakat kısa bir süre sonra kasabadaki kadınların çoğu aynı anda hamile kalınca bu tuhaf durumun hala devam ettiği anlaşılır. Doğan bu çocuklar insana benzeseler de sergiledikleri garip hal ve davranışlarla etraftakilere zarar vermeye başlarlar. Bu farklı çocuklara inancı tam olan Doktor Gordon Zellaby, çocuklar zarar görmesin diye elinden geleni yapacaktır.

Village of the Damned, dönemine göre ilginç bir film. Çocukların daha doğrusu David’in performansı gayet başarılı olmuş. Kullandığı dilin ağırlığı ve soğuk davranışları, o yaştaki bir çocuk düşünüldüğünde “büyümüş de küçülmüş” deyiminden öte bir tarafı var. İnsanı ürküten bir zekaya sahip olan bu çocuklar ayrıca düşünce okuma, telepati yoluyla insanlara istediğini yaptırma gibi tehlikeli yeteneklere de sahipler. Tırnak yapıları, saç kökleri ve gözlerindeki tuhaflık haricinde fiziksel olarak diğer insanlardan ayırt edici başka bir özelliğe sahip değiller. Ama bilinmeyenden korkma duygusu filmin asıl kilit noktası… Aslında zararsız olan bu çocuklar, aynı insanoğlunda olduğu gibi kendine zarar geleceğini düşündüğü anda savuma psikolojisiyle kendini korumaya çalışıyor. İnsanlara göre daha sert önlemler alıyorlar. Soylarının tükenmesini istemedikleri için onlara tehlike arz eden herkesi etkisiz hale getiriyorlar veya yok ediyorlar.

Village of the Damned (1960)

KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Wolf Rilla

Senaryo: Stirling Silliphant, Wolf Rilla, Ronald Kinnoch, John Wyndham

Oyuncular: George Sanders (Gordon Zellaby) Barbara Shelley (Anthea Zellaby), Martin Stephens (David Zellaby), Michael Gwynn (Alan Bernard), Laurence Naismith (Doktor Willers)

Müzik: Ron Goodwin

Görüntü Yönetmeni: Geoffrey Faithfull

Kurgu: Gordon Hales

Ülke: İngiltere

Children of the Damned (1964)

Children of the Damned (1964)Village of the Damned filminin Anton Leader’ın (The Big Clock filminin de yönetmenidir.) yönetmenliğinde çekilen Children of the Damned (1964) adında bir de devam filmi var. İlk film ile mantığı aynı olsa da çok farklı bir film olmuş. Bu sefer birbirine benzeyen sarı çocuklar yerine farklı kökenlere sahip 6 çocuk var. Yapılan bir zeka testinde yaşıtlarına açık ara fark atan bu çocuklar, Nijerya, Rusya, Hindistan, Amerika, İngiltere, Çin’den gelirler ve İngiltere’de toplanırlar. Bir arada daha güçlü olan bu çocuklar, kendilerini tehlikede hissettikleri için yanlarına Paul’un teyzesi Susan’ı da alarak eski bir kiliseye yerleşirler. Fakat ülkeler bu çocukları rahat bırakmazlar ve onları kendi güç savaşlarında kullanmak isterler. Bir arada kalmak isteyen çocuklar, onların silahı olmak istemeyince bu sefer yok edilmek ile karşı karşıya kalırlar.

Village of the Damned filminde çocuklar salt kötü olarak gösterilirken, Children of the Damned filminde ise mağdur konumunda gösteriliyor. Sadece kendi halinde yaşayıp soylarını devam ettirmek isteyen bu çocuklar rahat bırakılsa kimseye bir zarar verme gibi bir düşünceleri yok. Aslında ilk film de öyleymiş gibi görünüyor ama ilerleyen dakikalarda insanlık için çok tehlikeli bir konuma geliyorlar. Ama ikinci film, şeytan çocuk kavramından çok insanların açgözlülüğü, anlayışsızlığı ve kendi gibi olmayanı istememe özelliklerini ön plana çıkarıyor. Yani bu filmde mantık tersine dönüyor. Ayrıca soğuk savaş göndermeleri de filmde bolca mevcut.

Children of the Damned (1964)

 

KÜNYE / IMDB: 6,1

Yönetmen: Anton Leader

Senaryo: John Briley, John Wyndham

Oyuncular: Ian Hendry (Doktor Tom Llewellyn), Alan Badel (Doktor David Neville), Barbara Ferris (Susan Eliot), Clive Powell (Paul)

Müzik: Ron Goodwin

Görüntü Yönetmeni: Davis Boulton

Kurgu: Ernest Walter

Ülke: İngiltere

Village of the Damned (1995)

Village Of The Damned (1995)Village of the Damned filminin aynı isimli bir de yeniden çevrimi var. 1995 yapımı bu filmin yönetmenliğini John Carpenter üstlendi. Başrollerde Christopher Reeve ve Kirstie Alley yer alıyor. Filmin konusu ilk filmle aynı ama ilk iki filmde de yer almayan bazı detaylar filme katılmış. Mesela çocukların hepsinin birer eşinin olmasının yanı sıra duygusal sahneler de eklenmiş. Bu sahnelerin orijinal filmin ruhunu biraz bozduğunu da belirtmek gerekir. Tabi ilk filmin İngilizlere, yeniden çevrimin ise Amerikalılara özgü küçük bir kasabayı anlattığını ve arada da 35 sene gibi bir fark olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca yapım tarihinden ötürü ilk filmde öldürülen insanların ölüm anları gösterilmiyor. Ama 90’lara geldiğimizde ızgarada sosis yerine kızarmış bir adamı görebiliyoruz.

Village of the Damned (1960) filmini izleyenlere devam filmini de izlemelerini tavsiye ederim. Ama 1995 yapımı için aynı şeyi söylemek zor, bazı güzel sahneler olsa da ilk versiyonun pek yerini tutmuyor. Yine de Superman’i özleyenler ve tercihini siyah beyaz filmlerden yana kullanmayanlar bu versiyona da göz atabilirler.

Village of the Damned (1995)

KÜNYE / IMDB: 5,6

Yönetmen: John Carpenter

Senaryo: John Wyndham, Stirling Silliphant, Wolf Rilla, Ronald Kinnoch, David Himmelstein

Oyuncular: Christopher Reeve (Doktor Alan Chaffee), Kirstie Alley (Doktor Susan Verner), Mark Hamill (Rahip George)

Müzik: John Carpenter, Dave Davies

Görüntü Yönetmeni: Gary B. Kibbe

Kurgu: Edward A. Warschilka

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın