Anasayfa 2000'ler Upgrade (2018) – Film Eleştirisi
Logan Marshall-Green - Upgrade (2018)

Upgrade (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Upgrade (2018)Insidious: Chapter 3’ün yönetmen koltuğunda karşımıza çıkan Leigh Whannell, 2018 yapımı Upgrade filminin hem senaristi hem de yönetmeni. The Bye Bye Man (2017), Keep Watching (2017), Insidious: The Last Key (2018) gibi filmlerde oyunculuk da yapmış olan Whannell’e Upgrade’de görüntü yönetmeni olarak Stefan Duscio eşlik ediyor. SXSW Film Festivali Midnighters Ödülü’nü kazanan filmin başrollerinde ise Logan Marshall-Green, Melanie Vallejo, Steve Danielsen, Betty Gabriel, Aby Craden gibi isimler yer alıyor.

Korkunç bir kaza sonrasında bir grup serseri tarafından karısı öldürülen ve kendisi ise felç kalan Grey Trace’e, yeni buluşları olan bir milyarder tarafından felç durumunun düzeltilmesi amacıyla deneysel bir tedavi önerilir. STEM denilen bir yapay zekâ implantasyonuyla gerçekleşen tedavi, Grey’e daha önce deneyimlediklerinin dışında fiziksel beceriler kazandırırken, genç adamın karısını öldüren ve kendisini ölüme terk edenlere karşı acımasız bir intikam duygusuyla harekete geçmesini sağlar.

Betty Gabriel, Logan Marshall-Green - Upgrade (2018)

Makinalar ve insanların savaşı, çılgın bilim adamlarının deneylerinin sonuçları ve kaybedilen sevgili ya da eş üzerine çekilen filmlerin kesiştirilmesiyle ortaya çıkarılan Upgrade’in finali, bu tarz filmlere aşina olanlar için şaşırtıcı olmasa da 2011 yılında başlayan ve oldukça popüler olan Black Mirror dizisini sevenleri memnun edecek görselliğe sahip. Düşük bir bütçeyle oldukça yaratıcı ve yakın geleceğe dair kasvetli bir atmosfer oluşturan filmin oyunculukları çok başarılı olmasa dâhi, film kendisini izlettiriyor. Yapay zekâ konusunu merkezine alan benzer filmler gibi başlangıçta teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması üzerinden ilerlerken sonrasında insan ve makine ayrımının duygular üzerinden karşılaştırılması sağlanıyor. Bu karşılaştırmalar özellikle Grey ile Stem arasında geçen diyaloglar üzerinden çarpıcı şekilde veriliyor.

Logan Marshall-Green - Upgrade (2018)

Yönetmen Whannell daha önceki işlerine küçük detaylar üzerinden saygı duruşunda bulunurken, seyirci için görsel hazzın seviyesinin düşmesine izin vermiyor. Robocop (1987)’tan Existenz (1999)’e, Saw (2004)’dan The Lawnmover Man (1992)’e değin birçok filmi içinde barındırırken özgün olmayı da başarıyor.

Sonuç olarak Upgrade; düşük bütçeli, gösterişsiz dokusuyla gerçeklik hissini oldukça iyi yansıtan, Black Mirror sevenlerin kalbini çalacak bir film olarak 2018’in başarılı ve özgün yapımlarının arasına adını yazdırıyor.

Upgrade (2018)KÜNYE / IMDB: 7,6

Yönetmen ve Senarist: Leigh Whannell

Oyuncular: Logan Marshall-Green (Grey Trace), Melanie Vallejo (Asha Trace), Steve Danielsen (Jeff Handley), Betty Gabriel (Detektif Cortez), Aby Craden (Kara), Benedict Hardie (Fisk), Harrison Gilbertson (Eron Keen)

Müzik: Jed Palmer

Görüntü Yönetmeni: Stefan Duscio

Kurgu: Andy Canny

Ülke: Avustralya

Benzer Yazılar